Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Připravte se na 16. červen, konečně si zajdete na štiky a další dravé ryby

aktualizováno 
16. června přestávají být na mimopstruhových revírech hájené dravé ryby. Po půlročním půstu si tisíce rybářů užijí lovu na štiky, sumce, candáty nebo boleny.

Štika obecná (Esox lucius) - detail | foto: Profimedia.cz

Lov dravých ryb bývá atraktivní a adrenalinový. Zvláště, když se například zaseknutá štika snaží zbavit háčku a provádí při tom divoké výskoky nad hladinu. Nebo když sebou při vyndávání háčku nečekaně mrskne a její ostré zuby se otřou o neopatrné prsty.

Také zdolávání několik desítek kilogramů těžkého sumce z loďky je na hony vzdálené poklidné plavbě po vodní hladině.

I když jsou dravé ryby velice chutné, přesto by většinu jejich úlovků měli rybáři pouštět nazpět. Skutečně trofejních exemplářů je v našich vodách velmi málo a narazit na ryby průměrné velikosti, které alespoň trochu otestují rybářovo náčiní, není při běžné vycházce moc běžné. Aby rybáři nemuseli chytat samé podmírové ryby a mohli si čas od času zdolat i nadprůměrně velikého dravce, měli by se naučit dávat většině dravých ryb svobodu.

Ušlechtilé druhy ryb, které přestávají být hájené:

Štika obecná (Esox lucius): její lovná míra je pro ČRS i MRS stejná, a to 50 cm. Jednotlivé místní organizace ale její lovnou míru často zvyšují až na 60 cm, proto je důležité nahlédnout do soupisu revírů a dohledat si místní ustanovení.

Štika obecná (Esox lucius)

Štika je neznámější českou dravou rybou a spolu s candátem i nejčastěji lovenou. Počty ulovených štik se v revírech ČRS pohybují okolo 70 000 kusů. Průměrná váha úlovků je 1,92 kg, což odpovídá rybě o velikosti 65 cm. Štika se loví nejčastěji přívlačí a na živou rybku. Tato ryba však také občas omylem zabere na mušku či mrtvou rybku.

Při lovu na živou rybku je lepší používat jeden větší jednoháček než systém několika trojháčků. Štika, která je zaseklá hluboko v jícnu po odstřižení vlasce (lanka), má s jednoháčkem na konci větší šanci na přežití. Při použití několika trojháčků je dobré zasekávat ihned, s jedním jednoháčkem by měl rybář s myšlenkou: "velká už to má a o malou mi nejde" sekat nejdéle po jedné minutě.

Rekordní úlovek v ČR: 27,2 kg, 137 cm, nástraha živá rybka, 1988

Čeřínkování:

- Při obstarávání nástražních rybek lovem do čeřínku je rybář povinen dodržovat mezi ostatními lovícími minimální vzdálenost 3 m
- Lov ryb do čeřínku je v ČRS i MRS povolen od 16. 6., a proto by nástražní rybky neměly být tímto způsobem loveny před zahájením
- Plocha vodorovné sítě čeřenu nesmí překročit 1 m2
- Děti do 15 let nesmějí do čeřínků lovit
- Při lovu čeřínkem nesmějí být ostatní pruty nastraženy
- Ryby ulovené čeřínkováním musejí být zapsány do povolenky

Candát obecný (Stizostedion lucioperca): jeho lovná míra je pro ČRS i MRS 45 cm. Candát se loví nejčastěji na umělé gumové nástrahy. Dále na mrtvou a živou rybičku. Oproti štice je spolu se sumcem nočním lovcem a rybáři jej proto loví brzy ráno nebo navečer a pozdě v noci. Je dobré vědět, kudy candáti proplouvají při hledání potravy, neboť candát se na rozdíl od štiky zdržuje převážně v hejnech.

Candát obecný (Stizostedion lucioperca)

Candát polyká rybky ocasem napřed, kdežto štika naopak. Počty ulovených candátů se v revírech ČRS pohybují okolo 60 000-70 000 kusů

Candát se velice často uloví i na netypické nástrahy, jakými jsou burizony, těsto či kukuřice. To proto, že candáti právě narazili na hejno drobných rybek, dostanou se do lovecké nepříčetnosti a útočí na vše.

Candát je velice choulostivá ryba. Při pevnějším stisku dojde k zaplísnění a úhynu. Podměrečné ryby je proto důležité zbavovat háčku peánem bez zbytečné manipulace na břehu nebo raději odstřihnout vlasec.

Rekordní úlovek v ČR: 15 kg, 110 cm, nástraha streamer, 2006

Bolen dravý (Aspius aspius): jeho lovná míra je v ČRS i MRS 40 cm. Tento dravý zástupce kaprovitých ryb nemá ve své tlamě ani jeden jediný zub. Jeho lov je značně složitý a specifický, neboť bolen se dá v podstatě ulovit na všechno a na nic. Mladí boleni rádi konzumují pečivo z hladiny, zatímco větší jsou převážně dravci. Bolena rybáři loví nejčastěji na umělé nástrahy, které musí být nenápadné a musí být použity ve správný čas na správném místě.

Bolen dravý (Aspius aspius)

O mnoho rybářů se už pokoušelo čiré zoufalství, když bolen o velikosti 60-80 cm projížděl těsně kolem břehu. Rybář pracně nastražil zcela nenápadnou ouklejku, kterých bylo všude okolo tisíce. Upevnil ji na slaboučkém vlasci a neviditelném háčku na větev převislého keře nahrazující splávek, do míst, kde se minimálně jednou do deseti minut divoce rozvíří hladina od boleního ataku. Čekal a napjatě si okusoval prsty, když se velký bolen při břehu vracel k místům s nastraženou udicí a mířil přímo k nebohé oukleji. Pak ji ladně obkroužil a divoce zalovil dva metry opodál.

Bolen je nevyzpytatelná ryba, která se ráda ukazuje, ale o to hůře se přemlouvá k záběru. Možná právě proto se této ryby loví v porovnání se štikou a candátem v ČRS méně, jen okolo 7 000 kusů za rok.

Rekordní úlovek v ČR: 10,6 kg, 95 cm, 1994

Sumec velký (Silurus glanis): jeho lovná míra je v MRS i ČRS 70 cm. Sumec je naše největší ryba. Je stejně jako candát rybou noci. Loví se na přívlač, ale převážně na nástražní rybky, které ale mohou mnohdy dosahovat až 40 cm. Sumec je rybou velkých přehradních nádrží, ale i rozlehlých mělkých jezer, kde se mu jako rybě teplomilné velmi daří.

Sumec velký (Silurus glanis)

Sumec přes den odpočívá u dna a k záběru ho může vydráždit dobře vedená umělá, nejlépe kovová nástraha nebo zvuk vábničky. Sumec příležitostně žere žáby, obojživelníky, kachny a dokonce i malé psy. Je často obestřen tajemstvím, neboť nezřídka zabere i na nástrahu určenou kaprům. Pokud se k jeho lovu nepoužívá to nejsilnější vybavení, často vítězí právě sumec.

V našich podmínkách je sumec schopen dosáhnout váhy 100 kg a dožít se i přes 30 let. V ČRS se sumce ročně uloví okolo 5 000 ks. Průměrná váha jednoho úlovku je 10 kg.

Rekordní úlovek v ČR: 93 kg, 255 cm, návnada plandavka, 1990

Recepty z dravých ryb

Štika na zázvoru
Ingredience:
800 g štiky, 5 stroužků česneku, sůl, paprika, zázvor, 110 g oleje, rybí vývar.
Příprava:
Z česneku, soli, papriky, zázvoru a 30 g oleje si připravíme pastu, kterou potřeme jednotlivé porce štiky, naklademe je na sebe, zatížíme a ponecháme asi 20 hodin odležet v chladničce. Potom připravenou štiku prudce opečeme na oleji, mírně podlijeme rybím vývarem a dusíme do měkka.
Přílohy:
Podáváme s vařeným bramborem.

Candát na kmíně
Ingredience:

800 g candáta, sůl, kmín, hladká mouka, 50 g sádla, 20 g másla.
Příprava:
Porce candáta osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Rybu pečeme na rozehřátém sádle zvolna po obou stranách do měkka. Tuk od pečení candáta zastříkneme vodou, převaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou nakonec přelijeme candáta na talíři.
Přílohy:
Podáváme s vařenými brambory.

Bolen se žampióny
Ingredience:
600 g bolena, 4 žampióny, 60 g másla, citrónová šťáva, sůl, petrželka.
Příprava:
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na kostky nakrájeného bolena, plátky žampiónů a opečeme. Po opečení osolíme a dopečeme v troubě. Před podáváním pokapeme směs citrónovou šťávou, posypeme petrželkou.
Přílohy:
podáváme s chlebem, brambory nebo rýží.

Bifteky ze sumce s pikantní omáčkou
ingredience:
4 porce sumce, 50 g slaniny, 2 cibule, 1 lžíce sekaného řapíkatého celeru, 1 dl bílého vína, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 citron, sůl
Na přelití: 1 kelímek kysané smetany, 2 lžíce silného rybího bujónu, 1 lžíce magi, špetka čili, pepře a soli - vše smícháme
Příprava:
Porce sumce překryjeme plátky slaniny, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a na 2 hodiny necháme uležet v chladu. Pak porce sumce zaprášíme moukou, zprudka opečeme na oleji dozlatova, vyjmeme a vložíme na vyhřáté talíře. Do výpeku přidáme zbytky pokrájené slaniny, najemno nasekanou cibuli, řapíkatý celer a osmahneme. Přidáme víno, porce sumce vrátíme zpět a ještě 5 minut pečeme do křupava. Na talíři přelijeme pikantní omáčkou.
Příloha:
Podáváme s rýží

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Populární přívlač: základní rady pro lov jako podle slabikáře

Menší candátek ulovený na mikro nástrahu Nano Minnow s čeburaškovou montáží

Přívlač je velmi populární rybářská technika. Hodně začínajících „vláčkařů“ však tápe: jaké nástrahy a v jaké barvě...

Candáti, štiky a okouni. Takhle se závodí na World Predator Classic 2018

Unikátní fotografie z letošního  mistrovství z lovu dravců v Nizozemsku.

Český tým ve složení Radek Filip a Martin Štěpka se i letos vydal na světový šampionát v lovu dravců z lodi – World...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Najdete na iDNES.cz