Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V rákosové střeše jim bydlí čmeláci, v luxusním skleníku roste třtina

  0:15aktualizováno  0:15
Nejdříve si mladí manželé pro svůj dům se sněhobílou fasádou vybrali přírodní střechu. Pěknou, rákosovou. A pak kolem domu vybudovali i zahradu. Je vzorová, je přírodní a Helena s Milošem tu pěstují všechno možné. Nejraději to, co nepotřebuje moc péče.

Skleník Miloš postavil hlavně na rajčata a okurky a vytvořil v něm záhony ve výšce, aby se k nim nemuseli ohýbat. | foto: Veronika Raffajová, Nové proměny bydlení

Starému selskému stavení v Ouběnicích u Bystřice, které Milošovi s Helenou padlo před osmi lety do oka, říkali makléři zbořeniště. Pro manžele to byl ovšem statek s historií a skvělý objekt pro vysněnou rákosovou střechu, ve které dnes bydlí včely samotářky i čmeláci a ze které po deštích nádherně stoupá pára.

Fotogalerie

Největší kouzlo ale pro ně měly okolní pozemky s lesem, loukou, polem, sadem švestek a dvěma studnami, o kterých se dočetli, že nevyschly ani za největšího sucha v roce 1953. Oba jsou matematici, ale vždycky přemýšleli o dnešním způsobu života trochu jinak, a tak se po ročním kurzu stali i permakulturními designéry. Při zakládání vlastní zahrady se inspirovali nádhernou ukázkovou v Alpách u Seppa Holzera.

Pak stačilo objednat bagr, aby jim na třetině zahrady pod domem vymodeloval čtyři terasy a rybníček, zlikvidovat kopřivy, vytvořit záhony a sázet. První terasa je bylinková. Na druhé jsou nejmladší záhony, kde letos rostou dýně a cukety, na třetí vynikají mezi zeleninou fazole na ,stříškách’ z klacků a jahody. Pod spodní úrovní s bramborami a obilím je ještě miniterasa s keři.

„Zahrada musí být nenáročná na práci. Nám se líbí, když je pestrá. Všechno z ní nám chutná, přitom není úplně standardní, máme totiž rádi i exotiku,“ říká Miloš.

Mají tu třeba nenáročný rakytník – citroník severu, jehož plody se sbírají od začátku podzimu do jara. Pěstují goji s oranžovými bobulemi. Aronii, kterou když objeví špačci, dokonale ji očešou. Brutnák, ten je výborný obalovaný, i merlík, obdobu špenátu (tip na popínavý špenát zde), a jedlé kaštany.

Mangold a růžičková kapusta patří k opomíjeným zeleninám, ale krásně rostou a...
Cuketám vyhovuje mulčování a povalování se na slámě.
Každý výpěstek, i patizony dělají celé rodině radost.
Na růžičkovou kapustu s oblibou chodí zajíci. Daří se tu i bylinkám (na snímku...

Stejně jako všichni permakulturní pěstitelé se snaží být i tato rodina alespoň částečně soběstačná.

Mají rádi hlavně keře, které už bohatě plodí, a staré odrůdy stromů. Z první výsadby už sklidili první úrodu. Na jaře je oblíbencem zimolez, v létě muchovník, na podzim mišpule, v zimě rakytník.

Helena a Miloš mají radost z každého výpěstku, ať je to růžičková kapusta, mangold – opomíjená listová zelenina, zelí, patisony nebo cukety, s kterými se rád chlubí synek Timon. V zahradě teď krásně svítí kromě dýní, které jediné rozdávají, i léčivé měsíčky. Kdybyste to chtěli vidět na vlastní oči, stačí Helenu a Miloše kontaktovat a domluvit si návštěvu (viz www.inspirovanoprirodou.cz).

Tuto zahradu a další inspiraci pro váš dům i jeho okolí najdete v zářijovém čísle časopisu Nové proměny bydlení.

Autoři:




Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Krychlové melouny jsou samozřejmě skladnější. Ale také výrazně dražší. V...
Tvarovaný meloun je spíš jen dekorace. Jako rarita víc vynáší

Těžko říci, jestli melouny tvarované během růstu do podoby krychlí, srdcí či pyramid ještě patří do krámků s ovocem a zeleninou. Japonci za ně zaplatí nemalé...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.