Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Jez to, co ti roste a běhá kousek od domu, platilo už za první republiky

Zatímco my si dnes ničíme zdraví nadbytkem jídla a patříme mezi nejtlustější národy, před 100 lety Češi řešili přesně opačný problém. Často se ani nenajedli dosyta. Jak se měnil náš národní jídelníček za posledních sto let, rozebral Víkend MF DNES.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Za týdenní plat si dělník koupil po jednom kile masa, másla a cukru - no potěš koště! Kilo másla za týden a kilo cukru nesní dnes snad nikdo!!! Maso asi taky ne. Ty vaše článečky...

0 2
možnosti
PJ

kilo masa za týden nesníte?

V pondělí vepřové kolínko ,v úterý stehno z krůty, aby se eliminoval ovar. ve středu 3 jitrnice, ve čtvrtek postní půlka grilovaného kuřete, v pátek pořádný biftek, v sobotu propečená bůček a v neděli několik řízků.

Obávám se, že jsem přes kilo a to nepočítám ty mlecí mlýnky na maso, co večer pořád přemýšlí, co si druhý den vezmou do školy do vlaců - respektive do copánků.

3 0
možnosti
MK

Já úplně cítím, jak mám v zimě na tyhle jídla chuť, polévku v létě nemusím, ted si na nich pochutnávám.:-)

3 0
možnosti
TS

Já mám na podzim obzvláštní chutě na zeleninu. Jinak ji fakt nemusím, cpu to do sebe násilím, ale na podzim to jde snáz. :-) Všichni tvrdí, jak v létě jedí lehká zeleninová jídla a saláty, to se mi skoro ježí vlasy... ale na podzim to nějak jde. Jestli nějaká potřeba těla nahrabat aspoň nějaký vitaminy před zimou?

1 0
možnosti
OP

Zajímavý článek. Škoda, že se tam víc nezmiňují ta staročeská jídla.

3 0
možnosti
VV

Zanu tim, ze moje mama mela ru rodinou skolu v Kremencarne a vzdy varila to co sezona dala.

Ano maso jako takove bylo jen v nedeli. Ale ona jako dcera zahradnika a ne ledajakeho, jaksi preferovala zeleninu. Tkze v tydnu byla nekdy k obedu i coska s parkem. A nebo s vejcem.

A cizokrajna jidla? Ta jeste pred padesti lety byla temer neznama. Vzpominam si jak v polovine sedesatych let bylo cosi s oblibenym doktorem Janem Pixou a pre udivenym obecensstvem tam jakysi Sportovec vypravel o tom, jak v italii spagety. A primo povstani v hledisti vyvolala zminka o Pizze. Fuj, kolac se sejrem a salame, to musi byt hnus.

2 0
možnosti
ZD

To s tou pizzou si také pamatuji.

0 0
možnosti
TM

Dotace jsou zlo, není možné, aby to co roste za barákem bylo dražší než to co procestuje půl světa, někdy i dvakrát. Brambory, obilí a potraviny z nich jsou toho zářným příkladem.

10 0
možnosti
DP

Co je na vepřu knedlu zelu nezdravého? Pokud ho udělám z libového masa a s bramborovým knedlíkem, dám si hodně zelí a nezaleju to všechno litrem sádla, je to úplně normální jídlo.

18 2
možnosti
TS

Jj, přesně to jsem si říkala taky. Nebo taková svíčková. Dobrý pečený libový maso, kila pečené zeleniny, trocha smetany. A knedlík, když se udělá doma, taky není žádná katastrofa. Když nad tím tak dumám, tak do svíčkový vlastně nedávám žádnej přidanej tuk (krom tý smetany, což by šlo nahradit mlékem, ale ta chuť... a když to je jednou za půl roku, tak co). Jsou mnohem horší jídla.

7 0
možnosti
JF

Vrcholným blábolem je ten smažený sýr od roku 1948. Ten se dělal u nás už za první republiky, akorát se dělal z poctivého tučného sýra a na másle. A český vynález to také není. S takový článkem běžte.....

0 4
možnosti
FM

Pamatuji jiz dost, ale kolem r.1950 se syry jako dneska neprodavaly. snad tvaroh, z ktereho si moje matka delala pridanim soli, kminu a odlezenim v teple silene zapachajici syr. Smazeny syr jsem registroval jako VS student az kolem roku 1960.

0 0
možnosti
FN

F57r36a74n86k 20N12o58v72a33k

23. 11. 2018 8:39

Svestkovy knedliky z mrazenejch svestek si dejte za klobouk. Kdyz uz se s tim chci marcasit, udelam to aspon poradne..

4 3
možnosti
JJ

Ne dekuji, kocici maso nejim :D

4 2
možnosti
KN

K39a29r61e38l 66N56o91v24á88k

23. 11. 2018 10:04

Přicházíte o dost. Mňam!!

1 4
možnosti
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč