Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Proč jsou rajčata z obchodu jako malovaná, ale chutnají jako amarouny

  10:40aktualizováno  10:40
Rajčata, která koupíte ve většině supermarketů, se jen smějí. Mají jedinou chybu: jsou bez chuti a zápachu. Podle zjištění MF DNES se není co divit. V obřích sklenících zelenina vůbec nepřijde do styku s půdou, pěstuje se jako "ze zkumavky".

Třidicí linka připomíná spíše továrnu než zahradnictví | foto: Tomáš Nídr, MF DNES

MF DNES pátrala ve španělské Almeríi. Právě z místních pařníků, které pokrývají třicet tisíc hektarů země, směřují na pulty supermarketů celého kontinentu rajčata, papriky, okurky a další zelenina. A jak potvrdí zkušenost každého konzumenta, jsou to plody, na které je sice radost se dívat, ale při pojídání nadšení opadne.

"Jasně že naše rajčata nemají vůbec žádnou chuť," překvapí mě upřímností Antonio Ortega, předák ve firmě Cristallplant.

Nikdo z oslovených lidí chuť místní zeleniny, díky které se oblast z chudobince Španělska vyhoupla mezi nejbohatší, nechválí. "Tomaty nakrájej, hodně posol a polij olivovým olejem. A pak už ani chuť rajčete nebudeš postrádat," dává recept, jak se s jejich nijakostí vypořádat, stavební dozor Alejandro Salvador.

Zemědělství bez země

"Jsou to speciálně vyšlechtěné druhy, které se pomalu kazí. Navíc musí být sklizeny předtím, než úplně dozrají. Třeba k českému zákazníkovi se dostanou až za čtyři dny po utrhnutí. Nahnilé byste je určitě kupovat nechtěli," obhajuje místní rajčata manažer Roberto Dittmar Álvarez.

Ve zpracovatelském závodě, kde pracuje, se zelenina třídí podle kvality, rovnou balí podle požadavků evropských obchodních řetězců a polepuje etiketami v národních jazycích. Spatřím i české nálepky na paprikách určených pro zákazníky v Tesku.

Živiny se dávkují po kapkách

Živiny se dávkují po kapkách

Jako v továrně to vypadá i uvnitř pařníku. Při pohledu na všechny ty technologie se o zemědělství opravdu nedá mluvit. Vždyť rostlinky se za celý svůj život ani nedotknou normální půdy. Místo toho jsou usazeny v pytlích s nadrceným vulkanickým substrátem.

"Je absolutně neutrální. Všechny nutné živiny, hnojivo i vodu jim dodávají tyto hadičky. Přesně tehdy, když jim senzory nahlásí, že je to potřeba. Nedostanou ani kapku navíc," vysvětluje pěstitelské postupy výše zmíněný čtyřicátník Ortega mezi šlahouny paprik. I díky tomu rostou rychleji než z vody.

Pohled shora: bílý flek

Vypadá to tady jako na jiné planetě. Všude bílý plast. Od břehu moře až na úpatí hor. Sluneční paprsky, které se od desetitisíců fólií odrážejí, oslepují. Nacházím se na jihu Španělska poblíž města Almería - v kraji, kterému se nepochopitelně poeticky přezdívá zahrada Evropy.

Okolí Almeríe z ptačí perspektivy

Okolí Almeríe z ptačí perspektivy

Je to dobře vidět i na fotografiích z družice. Vidíte jen bílý flek. Vědci dokonce přišli s teorií, že právě ohromné množství fólií, které zpět k nebesům posílá sluneční paprsky, může za to, že se průměrné teploty v Almeríi snížily, zatímco ve zbytku země stále rostou. Takový skleníkový efekt naruby.

Postavit fóliák nebyla nijak nákladná záležitost, takže dodnes jsou pozemky na rozdíl od zbytku Andalusie rozdrobeny mezi 16 tisíc rodinných farem.

"Máme tu 330 slunečných dní v roce. Fólii stačí vyměnit jednou za 3,5 roku. A že by ji potrhal vítr nebo kroupy? To tady nehrozí," libuje si nad místními klimatickými specifiky Francisco Escobar, jehož firma Cristallplant hospodaří na 100 hektarech půdy.

"Metr čtvereční mě vyjde na 30 eur ročně, v Nizozemsku musí kvůli chladu stavět vytápěné skleníky a metr jim vyjde nejméně čtyřikrát dráž," srovnává se s největší evropskou konkurencí. Sklízet může po celý rok. Provoz omezuje pouze na letní měsíce, kdy chutnější zelenina dozrává i v severněji položených zemích.

Kdo tu pumpuje rajčata chemií? My ne!

Almerijští mají silnou konkurenci v severoafrických pěstírnách, které konkurují nižšími náklady na lidskou práci. Snaží se tomu čelit obratem ke kvalitě. Přestali masivně nasazovat chemikálie při ošetřování rostlin, kvůli kterému se zemědělci museli bránit obviněním, že mohou za větší počet případů rakoviny genitálií a prsou.

Sklizeň pod plastovými plachtami

Sklizeň pod plastovými plachtami

Nyní do boje s hmyzími parazity posílají jiný hmyz. "Ze začátku bylo místní těžké přesvědčit. Nechtěli mít v pařníku ani křidélko. Ale změnili názor, když viděli naše úspěchy v praxi," vzpomíná na počátky biologické ochrany zeleniny v polovině desetiletí vedoucí státního výzkumného centra María del Mar Téllezová, "papriky už proto vůbec chemicky neošetřují a i u rajčat se počet postřiků výrazně snížil."

Nyní farmáři z Almeríe, kteří se vždycky čertili, když jim například Němci vraceli zboží jako zdraví nebezpečné, sami ukazují prstem na nedostatky africké konkurence. Jenže nízké ceně by nejlépe mohli konkurovat, kdyby vyšlechtili chutné a přitom trvanlivé plody. Zatím je to marná snaha.

Autor:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
SEŘIZOVAČ CNC, okolí KOLÍNA

Grafton Recruitment Praha
Středočeský kraj
nabízený plat: 18 000 - 26 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.