Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Prodej ze dvora už společně na internetu nabízí přes 50 farem

  10:00aktualizováno  10:00
Během jediného měsíce, kdy se rozběhl projekt Najdi si svého farmáře, se na jeho internetových stránkách registrovalo už přes 50 zemědělců. Ti nabízejí zákazníkům prodej čerstvých domácích potravin přímo ze dvora.

Aktuální mapa s registrovanými farmáři | foto: Najdisisvehofarmare.cz

Spotřebitelé si tak pro sebe mohou najít třeba přímého dodavatele mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, vajec a masa. Projekt Najdi si svého farmáře začal fungovat přibližně před měsícem. Největší ohlas měl zatím na Ústecku, kde se zaregistrovalo devět zemědělců. Z Vysočiny je ve společné databázi nabídka sedmi farem (viz článek o startu projektu Najdi si svého farmáře).

Iniciátor projektu, zemědělec František Němec z Netína na Žďársku, je s prvními výsledky spokojen. "Na měsíc je to celkem slušné. Ale hlavní nápor teprve čekám v srpnu a září, protože farmáři teď nemají tolik co prodávat," říká Němec. Skoro prázdné sklady mají podle něho v tomto období pěstitelé ovoce a zeleniny.

O projektu

Celorepubliková databáze má farmářům pomoci zvýšit podíl potravin prodaných přímo lidem. Dostávají tak lépe zaplaceno než za dodávky obchodníkům či zpracovatelům. Webová stránka s mapami může posloužit i turistům, kteří chtějí ochutnat regionální produkty.

Počet přístupů na www.najdisisvehofarmare.cz se zatím pohyboval kolem tisícovky denně, poměrně živá je také internetová diskuse o tomto způsobu prodeje v knize návštěv.

Rodina Němcova hospodaří na 150 hektarech zemědělské půdy a chová 120 kusů dobytka. Asi polovinu mléka od 70 dojnic sama zpracovává ve vlastní malé mlékárně na jogurty, tvaroh a sýry. Zákazníci na Vysočině si v databázi mohou najít například také zpracovatele kozího mléka a farmáře pěstující ovoce, zeleninu, brambory i mák.

Zemědělci v kraji prodávají přímo spotřebitelům nejčastěji mléko a brambory. Zájem o přímý prodej stoupá i kvůli poklesu výkupních cen u většiny produkce.

Autor:




Nejčtenější

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Speciál Emanuel kombinuje mango džus s ice batch brew.
S colou, pivem i ovocem. Takové jsou letošní kávové letní hity

Období od května do konce září patří v kavárnách všem ledovým kávám, domácím limonádám nebo ledovým čajům. Každý rok se však najdou zajímavé kombinace, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.