Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Poctivé potraviny od farmářů bude nabízet další síť kamenných prodejen

aktualizováno 
Po síti prodejen s potravinami od malých českých producentů Český grunt se na trhu začíná etablovat další síť s názvem Sklizeno. Po své první prodejně v Brně otevře v květnu i pražskou pobočku.

Bývalý foodblogger David Kukla, zakladatel a majitel kamenných prodejen s opravdovým jídlem, před brněnskou prodejnou Sklizeno | foto: Petr Zahnáš

Princip zůstává u obou konceptů podobný. Pečlivě vybrané potraviny především od malých producentů z Čech i Moravy nabízí brněnské Sklizeno už od září loňského roku. První pražská prodejna, která by měla dokázat, že farmářský trh nemusí být jen doplňkem běžných nákupů, se otevře v Praze v druhé polovině května.

Za projektem sítě prodejen Sklizeno s tuzemským sortimentem stojí bývalý foodblogger David Kukla. "Sklizeno vzniklo s jasným cílem nabídnout zákazníkům lokální potraviny špičkové kvality v takovém rozsahu, aby měli možnost pořídit kompletní rodinný nákup na jediném místě a se zárukou toho, že vás na štítku složení u všech produktů čekají jen příjemná překvapení," říká.

Produkty pod farmářů celoročně v kamenné prodejně

Svou první prodejnu Sklizeno mladý majitel otevřel v Křídlovické ulici v Brně, pražská prodejna bude otevřena ve Svatoslavově 24 v Praze 4 na 120 m² prodejní plochy. Na své by si měli přijít fanoušci lokálních produktů a bio kvality, zastánci zdravé výživy, milovníci masa nebo celiaci, tedy všichni, kdo chtějí jíst dobře.  

Galerie opravdového jídla

Obě prodejny by měly přinášet soustředěnou nabídku poctivých potravin především od regionálních farmářů a spojit ji s celoroční možností pohodlného nákupu v kamenné prodejně. Sklizeno tak nabízí potraviny od malých a středních sedláků, farmářů, pěstitelů a výrobců z regionu, které vznikají podle staletí prověřených postupů a receptur, bez použití zbytečných konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií, pouze z kvalitních surovin, které byly vyprodukovány lokálně a nemusely cestovat přes půl světa.

Prodejny překvapují čistým svěžím designem v kombinaci s produkty jako jsou kvalitní mléko, jogurty, sýry, vejce z volného chovu, sezonní zelenina, čerstvý kváskový chléb a pečivo, mimořádně široký výběr českého chlazeného masa,  vyzrálého hovězího, vepřového, drůbeže i uzenin přímo od farmářů a řezníků.

"Jenom díky spolupráci s konkrétními chovateli si můžeme být jistí, že maso, které prodáváme, pochází ze zvířat, která žila šťastný život, byla správně krmena a měla možnost se pást na pastvinách. To všechno má na chuť masa obrovský vliv, nemluvě o tom, že důstojný život zvířete je sám o sobě velkou hodnotou," vysvětluje David Kukla.

Nabídku doplňuje výběr moravských vín a řemeslných piv z minipivovarů, oblíbených přírodních moštů a dalších chemicky neupravovaných přírodních šťáv. Nuselské Sklizeno bude nabízet i kávu s sebou, protože spolupracuje s českými výběrovými pražírnami.

Brněnská prodejna Sklizeno
Brněnská prodejna Sklizeno
Brněnská prodejna Sklizeno

Brněnská prodejna Sklizeno

A prodejny Sklizeno nejsou jedinou vlaštovkou. Kamenné prodejny farmářské rodiny Němcovy z Netína a spřátelených farmářů už najdete v Praze na ulici Milady Horákové, ve Vodičkově a na Vinohradské. Právě zemědělec František Němec byl už před více než dvěma lety iniciátorem přímého prodeje od farmářů (více informací najdete v článku Farmář z Netína chce sestavit databázi farem s prodejem ze dvora). 

Ve větších městech postupně vznikají i kamenné prodejny Český grunt, které také nabízejí výhradně zboží české výroby. Nabídka se tak v průběhu roku mění podle sezony. V Praze najdete prodejnu Český grunt na Národní, v Dlážděné, Bělehradské a Radhošťské ulici a v Uhříněvsi. Další jsou v Písku, Pardubicích, Táboře, Olomouci, Příbrami a Českých Budějovicích.





Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.