Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Poctivé potraviny od farmářů bude nabízet další síť kamenných prodejen

aktualizováno 
Po síti prodejen s potravinami od malých českých producentů Český grunt se na trhu začíná etablovat další síť s názvem Sklizeno. Po své první prodejně v Brně otevře v květnu i pražskou pobočku.

Bývalý foodblogger David Kukla, zakladatel a majitel kamenných prodejen s opravdovým jídlem, před brněnskou prodejnou Sklizeno | foto: Petr Zahnáš

Princip zůstává u obou konceptů podobný. Pečlivě vybrané potraviny především od malých producentů z Čech i Moravy nabízí brněnské Sklizeno už od září loňského roku. První pražská prodejna, která by měla dokázat, že farmářský trh nemusí být jen doplňkem běžných nákupů, se otevře v Praze v druhé polovině května.

Za projektem sítě prodejen Sklizeno s tuzemským sortimentem stojí bývalý foodblogger David Kukla. "Sklizeno vzniklo s jasným cílem nabídnout zákazníkům lokální potraviny špičkové kvality v takovém rozsahu, aby měli možnost pořídit kompletní rodinný nákup na jediném místě a se zárukou toho, že vás na štítku složení u všech produktů čekají jen příjemná překvapení," říká.

Produkty pod farmářů celoročně v kamenné prodejně

Svou první prodejnu Sklizeno mladý majitel otevřel v Křídlovické ulici v Brně, pražská prodejna bude otevřena ve Svatoslavově 24 v Praze 4 na 120 m² prodejní plochy. Na své by si měli přijít fanoušci lokálních produktů a bio kvality, zastánci zdravé výživy, milovníci masa nebo celiaci, tedy všichni, kdo chtějí jíst dobře.  

Galerie opravdového jídla

Obě prodejny by měly přinášet soustředěnou nabídku poctivých potravin především od regionálních farmářů a spojit ji s celoroční možností pohodlného nákupu v kamenné prodejně. Sklizeno tak nabízí potraviny od malých a středních sedláků, farmářů, pěstitelů a výrobců z regionu, které vznikají podle staletí prověřených postupů a receptur, bez použití zbytečných konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií, pouze z kvalitních surovin, které byly vyprodukovány lokálně a nemusely cestovat přes půl světa.

Prodejny překvapují čistým svěžím designem v kombinaci s produkty jako jsou kvalitní mléko, jogurty, sýry, vejce z volného chovu, sezonní zelenina, čerstvý kváskový chléb a pečivo, mimořádně široký výběr českého chlazeného masa,  vyzrálého hovězího, vepřového, drůbeže i uzenin přímo od farmářů a řezníků.

"Jenom díky spolupráci s konkrétními chovateli si můžeme být jistí, že maso, které prodáváme, pochází ze zvířat, která žila šťastný život, byla správně krmena a měla možnost se pást na pastvinách. To všechno má na chuť masa obrovský vliv, nemluvě o tom, že důstojný život zvířete je sám o sobě velkou hodnotou," vysvětluje David Kukla.

Nabídku doplňuje výběr moravských vín a řemeslných piv z minipivovarů, oblíbených přírodních moštů a dalších chemicky neupravovaných přírodních šťáv. Nuselské Sklizeno bude nabízet i kávu s sebou, protože spolupracuje s českými výběrovými pražírnami.

Brněnská prodejna Sklizeno
Brněnská prodejna Sklizeno
Brněnská prodejna Sklizeno

Brněnská prodejna Sklizeno

A prodejny Sklizeno nejsou jedinou vlaštovkou. Kamenné prodejny farmářské rodiny Němcovy z Netína a spřátelených farmářů už najdete v Praze na ulici Milady Horákové, ve Vodičkově a na Vinohradské. Právě zemědělec František Němec byl už před více než dvěma lety iniciátorem přímého prodeje od farmářů (více informací najdete v článku Farmář z Netína chce sestavit databázi farem s prodejem ze dvora). 

Ve větších městech postupně vznikají i kamenné prodejny Český grunt, které také nabízejí výhradně zboží české výroby. Nabídka se tak v průběhu roku mění podle sezony. V Praze najdete prodejnu Český grunt na Národní, v Dlážděné, Bělehradské a Radhošťské ulici a v Uhříněvsi. Další jsou v Písku, Pardubicích, Táboře, Olomouci, Příbrami a Českých Budějovicích.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz