Tým vědců z kalifornské univerzity testuje, zda mořské řasy přidané dobytku do krmiva, sníží množství metanu, které chovaný skot vyprodukuje. Kalifornie totiž chce do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent a mléčné farmy i další provozy hospodářských zvířat jsou hlavním zdrojem metanu.
„Mořské řasy mícháme s melasou, aby byly příjemně sladké, a testujeme jejich přimíchávání do běžného krmiva. Zatím se některé krávy mořské řase v krmné směsi vyhýbají, jiné ji naopak cíleně vyhledávají,“ říká Breanna Roqueová, která je koordinátorkou projektu.
„Snížení produkce metanu znamená snížení emise skleníkových plynů, a tedy i eliminaci jejich dopadů na změny klimatu. Tento efekt by byl přínosem pro každého na naší planetě,“ vysvětlil Ermia Kebreab, další z vědců z kalifornské univerzity podílející se na projektu, možný praktický přínos výzkumu.
Efekt přidání mořských řas do krmiva vědci nejprve zkoušeli v laboratoři, kde pomocí fermentorů simulují prostředí žaludku skotu. „Máme k dispozici šest těchto bioreaktorů simulujících vnitřnosti skotu, které můžeme paralelně řídit a testovat v nich účinek různých doplňkových látek na mikrobiologii střev zvířat,“ vysvětluje mikrobiolog kalifornské univerzity Matthias Hess.
Vědci současně testují chuť a nutriční hodnotu vzorků mléka krav přikrmovaných mořskou řasou. A přímo na krmných stanovištích zvířat zařazených do projektu také měří obsah metanu v dechu jednotlivých krav.
U prvních 12 kusů mléčného dobytka zařazeného do projektu vědci přímo na krmném stanovišti měřili množství metanu, které krávy přikrmované mořskou řasou vydechují.
Do první studie byl zařazen pouze tucet krav, nicméně výsledky jsou poměrně optimistické. Po vyhodnocení měření vědci zaznamenali slibné, více než třicetiprocentní snížení emisí metanu. Měření ale pochopitelně nejsou konečná, vědci kalifornské univerzity plánují rozsáhlejší studie.
Výzkum je v tomto směru nezbytný, aby se problematický chov skotu stal pro planetu šetrnějším. Na celém světě se vědci snaží snížit emise způsobené chovem dobytka vylepšením jeho stravy, se smíšenými výsledky už vyzkoušeli česnek, oregano, skořici a dokonce i kari.
Na univerzitě ve Wisconsinu výzkumníci studují a měří, jak složení krmné dávky ovlivňuje produkci metanu u skotu produkujícího mléko. „Naše zařízení pohlcuje vzduch, který testované krávy vydechují a nepřetržitě ve vzduchu měří koncentraci metanu,“ vysvětluje Fei Sun z univerzity sídlící v Madisonu.
A jeho kolega Michel Wattiaux dodává: „Tím, co rozhoduje o množství emisí je opravdu složení krmné dávky dobytka. Protože čím více toho krávy musí sežrat, aby jejich tělo mělo vše, co potřebuje, tím více metanu vyprodukují.“