Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tučným husím a kachním jatýrkám zvoní hrana, podle EU jsou plná toxinů

  14:22aktualizováno  14:22
Čím dál tím víc západních vlád zakazuje metody, které jsou nutné k vykrmení hus či kachen tak, aby vznikla pochoutka známá jako foie gras, tučná játra. Zatímco EU chce v roce 2019 produkci této delikatesy zastavit, Čína mezitím míří na post největšího světového producenta, napsal čínský list Economic Observer.

Takhle vypadá nucené krmení hus v praxi.

Společně s kaviárem a lanýži jsou foie gras (čti foa gras) neboli tučná játra jednou ze tří největších gurmánských pochoutek v západních zemích.

Jak vypadá nucené krmení

Husy nebo kachny určené na vykrmení na foie gras se začínají nuceně krmit, když jim je 10 až 14 týdnů. Tehdy jim chovatelé dvakrát až třikrát denně strčí do jícnu 20 až 30 centimetrů dlouhou trubici, kterou jim přímo do žaludku lijí potravu. Někdy to způsobí prasknutí jícnu, jindy se může u takto krmené drůbeže vyvinout choroba jater.

Ovšem nucené krmení hus a kachen tak, aby jejich játra výrazně ztučněla, je leckde považováno za trápení zvířat a provází je mezinárodní kontroverze. Obdobná procedura přitom byla podle historiků provozována už ve starém Egyptě před téměř 5 000 lety. 

Země jako je Německo nebo Polsko už metodu krmení sondami zaváděnými do jícnu zvířat zakázaly. A například Kalifornie zvolila přímo zákaz prodeje samotných foie gras.

Evropská unie plánuje produkci této tradiční pochoutky od roku 2019 zastavit. V současnosti například Maďarsko, které bývalo druhým největším producentem, postupně snižuje množství a produkci zastavil také Izrael, který v minulosti rovněž patřil mezi velké hráče trhu s husími játry. A tak není vůbec překvapivé, že se produkce přesouvá na východ do Číny, kde by se této pochoutce mělo dařit.

Jak zvládnou nucené vykrmování hus a kachen Číňani?

Největší husí a kachní farma na světě a továrna na foie gras už brzy vznikne na březích jezera Pcho-jang v čínské provincii Ťiang-si. Americká investiční společnost Creek Project se do společného projektu chystá vložit 100 milionů dolarů. Tuto zprávu minulý týden zveřejnila pekingská nezisková společnost Darwin Natural Knowledge Society, zaměřená na ochranu životního prostředí.

Plánovaný projekt u jezera Pcho-jang má ročně odchovat zhruba dva miliony hus a osm milionů kachen. Čína už nyní produkuje tisíc tun foie gras ročně, což je dvojnásobek množství z roku 2006. Francie ale zatím zůstává jedničkou na trhu se zhruba 20 tisíci tun ročně.

Minulý rok byla část francouzských producentů foie gras vykázána z Mezinárodního potravního veletrhu v německém Kolíně, což vyvolalo jisté německo-francouzské napětí. "V mezinárodním obchodě může nedostatek respektu v péči o zvířata vytvářet bariéry a poškodit i pověst země," řekl Čang Tan, spoluzakladatel čínské skupiny Animals Protection Reporters Salon.

Odborníci a ochránci zvířat varují před toxiny v tučných játrech

Vlevo kachní, vpravo husí tučná játra, neboli pochoutka známá po celém světě

Vlevo kachní, vpravo husí tučná játra neboli pochoutka známá po celém světě jako "foie gras"

Skupiny ochránců práv se snaží lidi přimět k tomu, aby foie gras nejedli poukazováním na to, že je to nesmírně tučný pokrm. "Normální zdravá játra obsahují pouze pět procent tuku, zatímco ve foie gras ho je 50 procent," uvedl Čou Cun-kcho, ředitel světové asociace farem pečujících o blaho zvířat.

Nucené krmení přitom neškodí jenom zvířatům, ale i samotným lidem, kteří jedí foie gras. "Když nějaká bytost najednou dostane velké množství jídla, játra se rychle vyčerpají. To je přiměje vyprodukovat velké množství stopových toxinů," vysvětlil nutriční odborník Jü Li.

A co hůř. "Zrní používané na Západě ke krmení hus či kachen je čisté. V Číně je často plesnivé, takže obsahuje rakovinotvorné aflatoxiny. To běžně potvrzují kontroly v čínském potravinářství. Játra i maso hus či kachen krmených takovouto stravou jsou proto velmi nezdravé," zdůraznil čínský odborník.

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.