Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tučným husím a kachním jatýrkám zvoní hrana, podle EU jsou plná toxinů

  14:22
Čím dál tím víc západních vlád zakazuje metody, které jsou nutné k vykrmení hus či kachen tak, aby vznikla pochoutka známá jako foie gras, tučná játra. Zatímco EU chce v roce 2019 produkci této delikatesy zastavit, Čína mezitím míří na post největšího světového producenta, napsal čínský list Economic Observer.

Takhle vypadá nucené krmení hus v praxi.

Společně s kaviárem a lanýži jsou foie gras (čti foa gras) neboli tučná játra jednou ze tří největších gurmánských pochoutek v západních zemích.

Jak vypadá nucené krmení

Husy nebo kachny určené na vykrmení na foie gras se začínají nuceně krmit, když jim je 10 až 14 týdnů. Tehdy jim chovatelé dvakrát až třikrát denně strčí do jícnu 20 až 30 centimetrů dlouhou trubici, kterou jim přímo do žaludku lijí potravu. Někdy to způsobí prasknutí jícnu, jindy se může u takto krmené drůbeže vyvinout choroba jater.

Ovšem nucené krmení hus a kachen tak, aby jejich játra výrazně ztučněla, je leckde považováno za trápení zvířat a provází je mezinárodní kontroverze. Obdobná procedura přitom byla podle historiků provozována už ve starém Egyptě před téměř 5 000 lety. 

Země jako je Německo nebo Polsko už metodu krmení sondami zaváděnými do jícnu zvířat zakázaly. A například Kalifornie zvolila přímo zákaz prodeje samotných foie gras.

Evropská unie plánuje produkci této tradiční pochoutky od roku 2019 zastavit. V současnosti například Maďarsko, které bývalo druhým největším producentem, postupně snižuje množství a produkci zastavil také Izrael, který v minulosti rovněž patřil mezi velké hráče trhu s husími játry. A tak není vůbec překvapivé, že se produkce přesouvá na východ do Číny, kde by se této pochoutce mělo dařit.

Jak zvládnou nucené vykrmování hus a kachen Číňani?

Největší husí a kachní farma na světě a továrna na foie gras už brzy vznikne na březích jezera Pcho-jang v čínské provincii Ťiang-si. Americká investiční společnost Creek Project se do společného projektu chystá vložit 100 milionů dolarů. Tuto zprávu minulý týden zveřejnila pekingská nezisková společnost Darwin Natural Knowledge Society, zaměřená na ochranu životního prostředí.

Plánovaný projekt u jezera Pcho-jang má ročně odchovat zhruba dva miliony hus a osm milionů kachen. Čína už nyní produkuje tisíc tun foie gras ročně, což je dvojnásobek množství z roku 2006. Francie ale zatím zůstává jedničkou na trhu se zhruba 20 tisíci tun ročně.

Minulý rok byla část francouzských producentů foie gras vykázána z Mezinárodního potravního veletrhu v německém Kolíně, což vyvolalo jisté německo-francouzské napětí. "V mezinárodním obchodě může nedostatek respektu v péči o zvířata vytvářet bariéry a poškodit i pověst země," řekl Čang Tan, spoluzakladatel čínské skupiny Animals Protection Reporters Salon.

Odborníci a ochránci zvířat varují před toxiny v tučných játrech

Vlevo kachní, vpravo husí tučná játra neboli pochoutka známá po celém světě jako "foie gras"

Skupiny ochránců práv se snaží lidi přimět k tomu, aby foie gras nejedli poukazováním na to, že je to nesmírně tučný pokrm. "Normální zdravá játra obsahují pouze pět procent tuku, zatímco ve foie gras ho je 50 procent," uvedl Čou Cun-kcho, ředitel světové asociace farem pečujících o blaho zvířat.

Nucené krmení přitom neškodí jenom zvířatům, ale i samotným lidem, kteří jedí foie gras. "Když nějaká bytost najednou dostane velké množství jídla, játra se rychle vyčerpají. To je přiměje vyprodukovat velké množství stopových toxinů," vysvětlil nutriční odborník Jü Li.

A co hůř. "Zrní používané na Západě ke krmení hus či kachen je čisté. V Číně je často plesnivé, takže obsahuje rakovinotvorné aflatoxiny. To běžně potvrzují kontroly v čínském potravinářství. Játra i maso hus či kachen krmených takovouto stravou jsou proto velmi nezdravé," zdůraznil čínský odborník.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025