Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jednoduchý profil ochrání zateplovací systém před degradací zevnitř

aktualizováno 
Nový připojovací systém by měl zajistit trvale pružné a vodotěsné spojení parapetního plechu s omítkou. Tím zajistí, že se do omítky nedostává vzdušná vlhkost a izolační systém nedegraduje zevnitř.

Profil UNI propojuje omítku s parapetem. | foto: HPI

V praxi se často napojení provádí tak, že se omítka jen „dotáhne“ k parapetu, případně se spoj dotěsní silikonem. Toto řešení však není z hlediska trvanlivosti příliš vhodné. Vlivem dilatačních pohybů časem vzniká mezi omítkou a parapetem nechráněný prostor, otevřená spára.

Fotogalerie

Použitý silikon se časem utrhne, případně degraduje vlivem nízké životnosti při trvalém vystavení UV záření. Důsledkem je pronikání vlhkosti pod parapet a následně do vnitřních vrstev tepelně izolačního systému, kde způsobuje jeho degradaci.

Jenže tepelně izolační systémy ETICS vyžadují těsné a bezpečné připojení parapetu do omítky a o to by se měl postarat nový napojovací systém.

Vnější kontaktní zateplovací systém ETICS

ETICS (external thermal insulation composite system) je v České republice nejrozšířenější zateplovací technologií.

Tepelně-technické parametry zajišťuje vrstva tepelné izolace. Obvykle to je pěnový polystyren, desky, nebo lamely z minerálních vláken, případně materiály na bázi polyuretanu a polyisokyanurátu. 

Zdroj: tzb-info.cz

Připojovací profil HPI-UNI přesně ohraničí omítku a vytvoří pevný a odolný spoj. Profil je tvořen plastovou lištou odolnou proti praskání a deformacím s integrovanou tkaninou a polyetylenovou oboustranně lepící páskou. Silnější páska umožňuje přenést i větší dilatace. 

Variabilita prvku spočívá v tom, že se hodí pro připojení parapetů tvaru „U“ i „L“. Podle tvaru parapetního plechu se profil použije bez úprav, nebo po ohnutí části s páskou směrem dolů. Výrobek je v prodeji ve dvou barevných variantách, v bílé a šedé.

Profilu se spotřebuje asi půl metru na jedno okno, takže náklady se pohybují v řádech desetikorun.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.