VIDEO: Jednohubky jako víno. Z odpalovaného těsta, s dýňovým krémem

  1:12
Ačkoliv už je to pár týdnů, jejich chuť cítím na jazyku, kdykoliv si na ně vzpomenu. Jak často se vám to s nějakým jídlem stane? Profiteroly nám připravila na rodinné faře v Kmetiněvsi Darina Křivánková, podle které neexistuje jednodušší recept. Podle nás pro úplné začátečníky není, ale za zkoušku jednoznačně stojí.

"Kuličkám z odpalovaného těsta říkají Italové "profiterole" a my se toho názvu můžeme směle držet, protože má podobně jako mnoho dalších základních receptů kořeny v Itálii," vysvětlila profesí filmová novinářka Darina původ receptu(recept podle italského šéfkuchaře najdete pro srovnání zde).

Odpalované těsto má neutrální chuť, což ale vůbec neznamená, že by bylo bez chuti. "Přestože se většinou používá na výrobu sladkých dezertů, můžeme ho připravit i ve slané a lehce pikantní verzi, záleží na náplni. Tyhle dýňové jednohubky budou ozdobou každé oslavy nebo večírku," říká šikovná kuchařka.

Recept a příprava krok za krokem

Ingredience potřebné na přípravu těsta: 250 ml mléka, 95 g másla, 12 g cukru krupice, špetka soli, 150 g hladké mouky a 5 vajec. Tato dávka vám vystačí na 40 až 50 kuliček velikosti poctivého sousta.

Do kastrolu nalijte mléko, přidejte máslo, cukr, sůl a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte ji z plotny a najednou vmíchejte všechnu mouku. "Nenechte se odradit tím, že se mouka do mléčné směsi vsakuje poměrně neochotně. Ve chvíli, kdy se vše spojí v jakýsi lepkavý knedlík, vraťte kastrol na plotnu a na mírném žáru těsto takzvaně odpalujte," popisuje Darina.

Prakticky to znamená, že je těsto potřeba pečlivě míchat a přehazovat ze strany na stranu, dokud vám na dně kastrolu nezačne přisychat tenká bílá vrstvička. "Míchání opravdu věnujte pár minut, je to důležitá fáze, během níž se těsto zbavuje přebytečné vlhkosti," radí amatérská kuchařka (více o její bytové restauraci Na Faře čtěte zde, o faře jako takové zde).

Po dvou až třech minutách kastrol sundejte z plotny a těsto nechte vychladnout, stačí zhruba tak na 60 až 50°C. Vychladlé těsto přendejte do robotu s protínací metlou a postupně do něj jedno po druhém zapracujte vejce. Další vejce přidejte vždy až ve chvíli, kdy se to předešlé beze zbytku zapracuje do těsta.

"Opět to bude vypadat, že se vejcím do těsta moc nechce, ale zanedlouho vznikne konzistentní, hladká, lepivá a lehce tekutá hmota. Pokud nemáte robot, můžete použít vařečku a lidskou sílu, výsledek bude stejný, jen se k němu budete propracovávat trochu déle," radí Darina.

Těstem naplňte cukrářský sáček s větším kulatým otvorem a na plech vyložený...
Než profiteroly vložíte do trouby, uhlaďte mokrým prstem špičky a nerovnosti,...
Pečte v troubě předehřáté na 200°C...

Těstem pak naplňte cukrářský sáček s větším kulatým otvorem a na plech vyložený papírem na pečení tvořte krouživým pohybem úhledné hromádky pár centimetrů od sebe, protože při pečení profiteroly trochu nabudou. Než je dáte do trouby, uhlaďte mokrým prstem špičky a nerovnosti, aby se výsledek co nejvíce podobal kuličkám.

Pečte v troubě předehřáté na 200°C, po deseti minutách ztlumte žár na 170°C a pečte ještě 15 až 20 minut, profiteroly by měly mít nazlátlou barvu. Odolejte pokušení a během pečení neotvírejte troubu, jinak hrozí, že profiteroly splasknou! 

A jak připravit dýňový krém?

Potřebné ingredience: půlka menší dýně hokkaidó, 200 g ricotty, 50 g sýra s modrou plísní (kdo má rád výraznější chuť, může dát víc), 100 ml smetany, 2 snítky šalvěje, sůl, olivový olej, pár plátků slaniny a lístky šalvěje na ozdobu.

Hokkaidó není třeba loupat, takže dýni jen pečlivě omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka, skvěle na to poslouží naběračka na zmrzlinu, která se neprohne. Půlku dýně nakrájejte na kostičky velké asi 2 x 2 cm, dejte do pekáče, poctivě zalijte olivovým olejem, osolte a přidejte lístky šalvěje, která dýni ideálně dochutí.

Přidejte i ricottu a opět mixujte.
SMAZAT!!!!!
Na plech vyložený papírem vyskládejte tolik lístků šalvěje, kolik máte...

Pečte na 200°C, dokud dýně není měkká, trvá to tak 20 až 30 minut. Dýni i se šalvějí a zbytkem oleje rozmixujte na hladkou kaši, přidejte ricottu, rozdrobený sýr a opět mixujte. Do hladké směsi přilijte postupně smetanu, abyste ji trochu naředili. Výsledná konzistence by neměla být tuhá ani tekutá, ale krémová.

Na plech vyložený papírem vyskládejte tolik lístků šalvěje, kolik máte profiterolí, a na každý lístek položte kousek slaniny, aby se během pečení tuk vsákl do šalvěje. Pečte, dokud slanina nezezlátne. Vychladlým nadýchaným kuličkám profiterolím odřízněte vršky asi tak ve dvou třetinách a dýňový krém dejte do cukrářského sáčku s větším kulatým otvorem. Naplňte profiteroly, přiklopte a ozdobte slaninovým chipsem a opečenými lístky šalvěje.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...