Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jednohubky jako víno. Z odpalovaného těsta, s dýňovým krémem

  1:12aktualizováno  1:12
Ačkoliv už je to pár týdnů, jejich chuť cítím na jazyku, kdykoliv si na ně vzpomenu. Jak často se vám to s nějakým jídlem stane? Profiteroly nám připravila na rodinné faře v Kmetiněvsi Darina Křivánková, podle které neexistuje jednodušší recept. Podle nás pro úplné začátečníky není, ale za zkoušku jednoznačně stojí.

"Kuličkám z odpalovaného těsta říkají Italové "profiterole" a my se toho názvu můžeme směle držet, protože má podobně jako mnoho dalších základních receptů kořeny v Itálii," vysvětlila profesí filmová novinářka Darina původ receptu(recept podle italského šéfkuchaře najdete pro srovnání zde).

Odpalované těsto má neutrální chuť, což ale vůbec neznamená, že by bylo bez chuti. "Přestože se většinou používá na výrobu sladkých dezertů, můžeme ho připravit i ve slané a lehce pikantní verzi, záleží na náplni. Tyhle dýňové jednohubky budou ozdobou každé oslavy nebo večírku," říká šikovná kuchařka.

Recept a příprava krok za krokem

Ingredience potřebné na přípravu těsta: 250 ml mléka, 95 g másla, 12 g cukru krupice, špetka soli, 150 g hladké mouky a 5 vajec. Tato dávka vám vystačí na 40 až 50 kuliček velikosti poctivého sousta.

Fotogalerie

Do kastrolu nalijte mléko, přidejte máslo, cukr, sůl a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte ji z plotny a najednou vmíchejte všechnu mouku. "Nenechte se odradit tím, že se mouka do mléčné směsi vsakuje poměrně neochotně. Ve chvíli, kdy se vše spojí v jakýsi lepkavý knedlík, vraťte kastrol na plotnu a na mírném žáru těsto takzvaně odpalujte," popisuje Darina.

Prakticky to znamená, že je těsto potřeba pečlivě míchat a přehazovat ze strany na stranu, dokud vám na dně kastrolu nezačne přisychat tenká bílá vrstvička. "Míchání opravdu věnujte pár minut, je to důležitá fáze, během níž se těsto zbavuje přebytečné vlhkosti," radí amatérská kuchařka (více o její bytové restauraci Na Faře čtěte zde, o faře jako takové zde).

Po dvou až třech minutách kastrol sundejte z plotny a těsto nechte vychladnout, stačí zhruba tak na 60 až 50°C. Vychladlé těsto přendejte do robotu s protínací metlou a postupně do něj jedno po druhém zapracujte vejce. Další vejce přidejte vždy až ve chvíli, kdy se to předešlé beze zbytku zapracuje do těsta.

"Opět to bude vypadat, že se vejcím do těsta moc nechce, ale zanedlouho vznikne konzistentní, hladká, lepivá a lehce tekutá hmota. Pokud nemáte robot, můžete použít vařečku a lidskou sílu, výsledek bude stejný, jen se k němu budete propracovávat trochu déle," radí Darina.

Těstem naplňte cukrářský sáček s větším kulatým otvorem a na plech vyložený...
Než profiteroly vložíte do trouby, uhlaďte mokrým prstem špičky a nerovnosti,...
Pečte v troubě předehřáté na 200°C...

Těstem pak naplňte cukrářský sáček s větším kulatým otvorem a na plech vyložený papírem na pečení tvořte krouživým pohybem úhledné hromádky pár centimetrů od sebe, protože při pečení profiteroly trochu nabudou. Než je dáte do trouby, uhlaďte mokrým prstem špičky a nerovnosti, aby se výsledek co nejvíce podobal kuličkám.

Pečte v troubě předehřáté na 200°C, po deseti minutách ztlumte žár na 170°C a pečte ještě 15 až 20 minut, profiteroly by měly mít nazlátlou barvu. Odolejte pokušení a během pečení neotvírejte troubu, jinak hrozí, že profiteroly splasknou! 

A jak připravit dýňový krém?

Potřebné ingredience: půlka menší dýně hokkaidó, 200 g ricotty, 50 g sýra s modrou plísní (kdo má rád výraznější chuť, může dát víc), 100 ml smetany, 2 snítky šalvěje, sůl, olivový olej, pár plátků slaniny a lístky šalvěje na ozdobu.

Hokkaidó není třeba loupat, takže dýni jen pečlivě omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka, skvěle na to poslouží naběračka na zmrzlinu, která se neprohne. Půlku dýně nakrájejte na kostičky velké asi 2 x 2 cm, dejte do pekáče, poctivě zalijte olivovým olejem, osolte a přidejte lístky šalvěje, která dýni ideálně dochutí.

Přidejte i ricottu a opět mixujte.
SMAZAT!!!!!
Na plech vyložený papírem vyskládejte tolik lístků šalvěje, kolik máte...

Pečte na 200°C, dokud dýně není měkká, trvá to tak 20 až 30 minut. Dýni i se šalvějí a zbytkem oleje rozmixujte na hladkou kaši, přidejte ricottu, rozdrobený sýr a opět mixujte. Do hladké směsi přilijte postupně smetanu, abyste ji trochu naředili. Výsledná konzistence by neměla být tuhá ani tekutá, ale krémová.

Na plech vyložený papírem vyskládejte tolik lístků šalvěje, kolik máte profiterolí, a na každý lístek položte kousek slaniny, aby se během pečení tuk vsákl do šalvěje. Pečte, dokud slanina nezezlátne. Vychladlým nadýchaným kuličkám profiterolím odřízněte vršky asi tak ve dvou třetinách a dýňový krém dejte do cukrářského sáčku s větším kulatým otvorem. Naplňte profiteroly, přiklopte a ozdobte slaninovým chipsem a opečenými lístky šalvěje.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...



Další z rubriky

Na punčocháče vystínované ve stylu ombré stačí barva, hrnec a sporák

Punčocháče si technikou ombré jednoduše obarvíte sami.

Techniku ombré zřejmě budete znát jako způsob barvení vlasů, jakési stínování hřívy tón v tónu od světlejších vlasů po...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Pískování nejen pobaví, ale zároveň pomáhá i hyperaktivním dětem

Medvěd z písku

Kdysi techniku pískování používali američtí indiáni i asijští mniši. Už tehdy ji používali pro náboženské obřady i pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz