Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jednohubky jako víno. Z odpalovaného těsta, s dýňovým krémem

  1:12aktualizováno  1:12
Ačkoliv už je to pár týdnů, jejich chuť cítím na jazyku, kdykoliv si na ně vzpomenu. Jak často se vám to s nějakým jídlem stane? Profiteroly nám připravila na rodinné faře v Kmetiněvsi Darina Křivánková, podle které neexistuje jednodušší recept. Podle nás pro úplné začátečníky není, ale za zkoušku jednoznačně stojí.

"Kuličkám z odpalovaného těsta říkají Italové "profiterole" a my se toho názvu můžeme směle držet, protože má podobně jako mnoho dalších základních receptů kořeny v Itálii," vysvětlila profesí filmová novinářka Darina původ receptu(recept podle italského šéfkuchaře najdete pro srovnání zde).

Odpalované těsto má neutrální chuť, což ale vůbec neznamená, že by bylo bez chuti. "Přestože se většinou používá na výrobu sladkých dezertů, můžeme ho připravit i ve slané a lehce pikantní verzi, záleží na náplni. Tyhle dýňové jednohubky budou ozdobou každé oslavy nebo večírku," říká šikovná kuchařka.

Recept a příprava krok za krokem

Ingredience potřebné na přípravu těsta: 250 ml mléka, 95 g másla, 12 g cukru krupice, špetka soli, 150 g hladké mouky a 5 vajec. Tato dávka vám vystačí na 40 až 50 kuliček velikosti poctivého sousta.

Fotogalerie

Do kastrolu nalijte mléko, přidejte máslo, cukr, sůl a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte ji z plotny a najednou vmíchejte všechnu mouku. "Nenechte se odradit tím, že se mouka do mléčné směsi vsakuje poměrně neochotně. Ve chvíli, kdy se vše spojí v jakýsi lepkavý knedlík, vraťte kastrol na plotnu a na mírném žáru těsto takzvaně odpalujte," popisuje Darina.

Prakticky to znamená, že je těsto potřeba pečlivě míchat a přehazovat ze strany na stranu, dokud vám na dně kastrolu nezačne přisychat tenká bílá vrstvička. "Míchání opravdu věnujte pár minut, je to důležitá fáze, během níž se těsto zbavuje přebytečné vlhkosti," radí amatérská kuchařka (více o její bytové restauraci Na Faře čtěte zde, o faře jako takové zde).

Po dvou až třech minutách kastrol sundejte z plotny a těsto nechte vychladnout, stačí zhruba tak na 60 až 50°C. Vychladlé těsto přendejte do robotu s protínací metlou a postupně do něj jedno po druhém zapracujte vejce. Další vejce přidejte vždy až ve chvíli, kdy se to předešlé beze zbytku zapracuje do těsta.

"Opět to bude vypadat, že se vejcím do těsta moc nechce, ale zanedlouho vznikne konzistentní, hladká, lepivá a lehce tekutá hmota. Pokud nemáte robot, můžete použít vařečku a lidskou sílu, výsledek bude stejný, jen se k němu budete propracovávat trochu déle," radí Darina.

Těstem naplňte cukrářský sáček s větším kulatým otvorem a na plech vyložený...
Než profiteroly vložíte do trouby, uhlaďte mokrým prstem špičky a nerovnosti,...
Pečte v troubě předehřáté na 200°C...

Těstem pak naplňte cukrářský sáček s větším kulatým otvorem a na plech vyložený papírem na pečení tvořte krouživým pohybem úhledné hromádky pár centimetrů od sebe, protože při pečení profiteroly trochu nabudou. Než je dáte do trouby, uhlaďte mokrým prstem špičky a nerovnosti, aby se výsledek co nejvíce podobal kuličkám.

Pečte v troubě předehřáté na 200°C, po deseti minutách ztlumte žár na 170°C a pečte ještě 15 až 20 minut, profiteroly by měly mít nazlátlou barvu. Odolejte pokušení a během pečení neotvírejte troubu, jinak hrozí, že profiteroly splasknou! 

A jak připravit dýňový krém?

Potřebné ingredience: půlka menší dýně hokkaidó, 200 g ricotty, 50 g sýra s modrou plísní (kdo má rád výraznější chuť, může dát víc), 100 ml smetany, 2 snítky šalvěje, sůl, olivový olej, pár plátků slaniny a lístky šalvěje na ozdobu.

Hokkaidó není třeba loupat, takže dýni jen pečlivě omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka, skvěle na to poslouží naběračka na zmrzlinu, která se neprohne. Půlku dýně nakrájejte na kostičky velké asi 2 x 2 cm, dejte do pekáče, poctivě zalijte olivovým olejem, osolte a přidejte lístky šalvěje, která dýni ideálně dochutí.

Přidejte i ricottu a opět mixujte.
SMAZAT!!!!!
Na plech vyložený papírem vyskládejte tolik lístků šalvěje, kolik máte...

Pečte na 200°C, dokud dýně není měkká, trvá to tak 20 až 30 minut. Dýni i se šalvějí a zbytkem oleje rozmixujte na hladkou kaši, přidejte ricottu, rozdrobený sýr a opět mixujte. Do hladké směsi přilijte postupně smetanu, abyste ji trochu naředili. Výsledná konzistence by neměla být tuhá ani tekutá, ale krémová.

Na plech vyložený papírem vyskládejte tolik lístků šalvěje, kolik máte profiterolí, a na každý lístek položte kousek slaniny, aby se během pečení tuk vsákl do šalvěje. Pečte, dokud slanina nezezlátne. Vychladlým nadýchaným kuličkám profiterolím odřízněte vršky asi tak ve dvou třetinách a dýňový krém dejte do cukrářského sáčku s větším kulatým otvorem. Naplňte profiteroly, přiklopte a ozdobte slaninovým chipsem a opečenými lístky šalvěje.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich v jednom z konfrontačních rozhovorů s majitelem Bílého koníčka...
VIDEO: Z Třeboně jede Pohlreich nadšený i znechucený, hvězdu dá a nedá

Jako předkrm vydlabané plněné brambory, po kterých už máte dost. Neestetické lečo, které může chutnat milionově, ale do restaurace nepatří. Majitel, který se...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.