Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Protestovali proti plýtvání, v rytmu diska krájeli zeleninu pro hackery

aktualizováno 
Projekt Discosoup vzala pevně do ruky foodblogerka Anička Grosmanová. Pro účastníky hackerské konference konané v klubu Paralelní Polis v pražských Holešovicích uvařila společně s kolegy a kamarády z hnutí Slow Food Youth Network Prague jídlo ze zeleniny, která by jinak zřejmě skončila na skládce.

Až se mrkev nakrájí, nikdo už na ní mouchy hledat nebude. | foto: Marek Burza

„Zeleninu jsme získali v Lipencích ve velkoskladu, máme toho tu 150 kilo, jinak by v podstatě skončila v koši. Lidé z pražské pobočky Slow Food společně zeleninu nakrájejí a uvaří z ní oběd pro dvě stě lidí,“ popisuje Anička. Podle jejích informací se jenom v jednom podobném velkoskladu za týden vyhodí i osm šestitunových kontejnerů zeleniny. A část z ní je hygienicky nezávadná a mohla by nakrmit lidi.

Fotogalerie

Vzor si vzali z projektu Discosoup, který začal v Berlíně jako protestní akce proti potravinovému plýtvání. Cílem akce je ukázat, že velmi často dochází k vyhazování potravin, které jsou použitelné a zdravotně nezávadné.

Discosoup je cestou, jak tyto potraviny zachránit před vyhozením, udělat z nich něco dobrého a ještě se u toho pobavit. Po vyzvednutí potravin od domluvených dodavatelů se sejdou dobrovolníci, kteří posléze krájí a vaří do rytmu hudby. Discosoup je projektem mezinárodního významu, velký ohlas má například ve Francii.

Kdo je Anička Grosmanová

Studentka a nadšená kuchařka, která se proslavila projektem Sandtnerová, to znamená uvařit všechny recepty z této slavné kuchařky.

V poslední době se věnuje také dalším projektům, například práci v Slow Food Youth Network, akcím na podporu přeštického čuníka či propagaci farmářských trhů.

V Česku se akce chopilo sdružení Slow Food Youth Network Prague, které je pražskou pobočkou mezinárodního hnutí, které klade velký důraz na kvalitu stravování a zároveň i důraz na zachování biodiverzity. „Chceme znát příběh za každou potravinou na talíři. Nebojíme se vařečky, ani rýče. Máme rádi jídlo a záleží nám na tom, odkud pochází,“ přesvědčují mladí aktivisté.

Proto spolupracují i s potravinovými bankami, které shromažďují jídlo, skladují ho a rozdělují humanitárním nebo charitativním organizacím. Tyto banky mají podobný zájem – sehnat pro potřebné lidi co nejvíce potravin co nejlevněji. A ideálně získat takové potraviny, které by se jinak vyhodily.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz