VIDEO: Než se svlékne cikáda, pěkně se u toho nadře

  0:09aktualizováno  0:09
Časosběrný záznam působí, jako by bylo svléknutí cikády a její přeměna v okřídleného dospělce dílem okamžiku. Podle entomologa Petra Šípka z Přírodovědecké fakulty UK v Praze je však samotné svlékání velice složité.

Nejdříve larva omezí svoji aktivitu a začne rozpouštět vnitřní vrstvu staré kutikuly. Tím si připraví volný prostor, do kterého vyloučí novou měkkou „předkutikulu“ a najde si vhodné klidné místo. Pak polykáním vzduchu a svalovými pohyby zvětšuje svůj objem, až stará kutikula praskne. V této fázi začíná i časosběrný snímek.

Svlékání krok za krokem

Svlékání staré kutikuly se přitom netýká jen vnějších struktur. Hmyz totiž musí vysvléknout dokonce i části trávicí trubice a tenké dýchací trubičky zvané vzdušnice.

Co je vidět pro vnějšího pozorovatele, to začíná právě v okamžiku, kdy stará kutikula podélně praská na hřbetě a zevnitř se postupně souká dospělá cikáda. „Všimněte si, jak je její nová kutikula ještě měkká a silně zřasená. Cikáda přitom nejprve osvobodí část hrudních článků a hlavu,“ vysvětluje entomolog. Což je přesně ten moment, kdy máte při sledování videa pocit, jako by jí doslova vyskočily oči na hlavě.

Cikády jsou hmyzem s nedokonalou proměnou, takže mezi posledním larválním stádiem a dospělcem chybí stádium kukly. Než larvy cikád dokončí svůj vývoj, uběhne většinou dva až deset let. Pod zemí se živí rostlinnými šťávami na kořenech stromů.

Následuje fáze záklonu, kdy dojde k napnutí a ztuhnutí kutikuly končetin, poté k povytažení zadečku, částečně se také rozbalují křídla. Definitivně se napnou až tehdy, když jsou končetiny schopné zvíře udržet.

Kutikula nově svlečeného jedince je ale v tu chvíli stále ještě měkká a nevyzrálá. Trvá zpravidla okolo tří dní, než dojde k definitivnímu vyzrání a ztvrdnutí povrchu cikády a ke změně barvy ze zelené na hnědou. To už ovšem video nezachycuje.

Autor:

Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Středoameričtí chápani si hledají svačinu v hromadách podzimního listí

Hromady podzimního listí teď chápanům vydávají poklady v podobě kousků...

I zvířata v zoologické zahradě potřebují zaměstnat, aby neměla pocit, že mají vše zadarmo. A platí to i pro nohaté...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

VIDEO: Kočka jako detektor čistoty? Nahatý sphynx proleze každý kout

Kanadský sphynx je velmi specifické kočičí plemeno, které si našlo své...

Kanadský sphynx je jedním z naprosto výjimečných a unikátních kočičích plemen už pro svůj exotický vzhled. Ušatá kočka...

Najdete na iDNES.cz