Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Než se svlékne cikáda, pěkně se u toho nadře

  0:09aktualizováno  0:09
Časosběrný záznam působí, jako by bylo svléknutí cikády a její přeměna v okřídleného dospělce dílem okamžiku. Podle entomologa Petra Šípka z Přírodovědecké fakulty UK v Praze je však samotné svlékání velice složité.

Nejdříve larva omezí svoji aktivitu a začne rozpouštět vnitřní vrstvu staré kutikuly. Tím si připraví volný prostor, do kterého vyloučí novou měkkou „předkutikulu“ a najde si vhodné klidné místo. Pak polykáním vzduchu a svalovými pohyby zvětšuje svůj objem, až stará kutikula praskne. V této fázi začíná i časosběrný snímek.

Svlékání krok za krokem

Svlékání staré kutikuly se přitom netýká jen vnějších struktur. Hmyz totiž musí vysvléknout dokonce i části trávicí trubice a tenké dýchací trubičky zvané vzdušnice.

Co je vidět pro vnějšího pozorovatele, to začíná právě v okamžiku, kdy stará kutikula podélně praská na hřbetě a zevnitř se postupně souká dospělá cikáda. „Všimněte si, jak je její nová kutikula ještě měkká a silně zřasená. Cikáda přitom nejprve osvobodí část hrudních článků a hlavu,“ vysvětluje entomolog. Což je přesně ten moment, kdy máte při sledování videa pocit, jako by jí doslova vyskočily oči na hlavě.

Cikády jsou hmyzem s nedokonalou proměnou, takže mezi posledním larválním stádiem a dospělcem chybí stádium kukly. Než larvy cikád dokončí svůj vývoj, uběhne většinou dva až deset let. Pod zemí se živí rostlinnými šťávami na kořenech stromů.

Následuje fáze záklonu, kdy dojde k napnutí a ztuhnutí kutikuly končetin, poté k povytažení zadečku, částečně se také rozbalují křídla. Definitivně se napnou až tehdy, když jsou končetiny schopné zvíře udržet.

Kutikula nově svlečeného jedince je ale v tu chvíli stále ještě měkká a nevyzrálá. Trvá zpravidla okolo tří dní, než dojde k definitivnímu vyzrání a ztvrdnutí povrchu cikády a ke změně barvy ze zelené na hnědou. To už ovšem video nezachycuje.

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Záchranář se štěňaty
Útulky v Americe se plní psy a kočkami, kteří přežili hurikán Harvey

Hurikán Harvey se stal tragédií pro mnoho lidí v Texasu a Luisianě. Když začaly vody opadat, zjistilo se, že přežilo ohromné množství domácích mazlíčků, o...  celý článek

V Lublani je městské včelaření stále populárnější.
V Lublani objevili městské včelaření, med rozdávají delegacím

V kongresovém centru v Lublani si můžete po návštěvě odnést atypický dárek: sklenici medu od kongresových včel. Chovají je na střeše a stará se o ně místní šéf...  celý článek

Na farmě v Ratíškovicích produkují vejce od slepic  chovaných v nových tzv....
Když si domů kupujete slepičky, zkontroluje vakcinování proti salmonele

Prevence proti rozšíření salmonely v domácích chovech se většinou neřeší. Na trhu nakoupíte kuřata a už si užíváte vlastních nosnic. Na nedávném případu...  celý článek

Zeleninové hranolky
Zeleninové hranolky

Hranolky nemusí být zabijákem diety.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.