Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Prosincové houby, které poslouží i na štědrovečerní stůl

aktualizováno 
Odmítáte na Vánoce rybu, každoroční řízek vám už ale leze krkem? Udělejte si procházku do lesa a podivíte se, kolik chutných hub i v tomto období najdete.

V přírodě hlívu najdete na listnatých stromech, nejčastěji na buku | foto: shutterstock.com

Čerstvou penízovku přidejte do vánočního bramborového salátuNezkušeným houbařům se to může zdát přehnané, ale prosincová příroda dokáže vytvořit ideální podmínky pro růst chuťově nejen velmi vynikajících, ale dokonce i léčivých hub. Jednou z nich je penízovka sametonohá (Flammulina velutipes) nazývaná také královnou zimy nebo dokonce vánoční houbou. Druhou hlíva ústřičná (Pleurotus ostereatus), kterou objevíte i v každém dobře zásobeném supermarketu, případně si ji můžete sami pěstovat. Pěstební substrát si objednáte přes internet, zařídíte se podle přiložených pokynů a za nějaký čas sklízíte vlastní úrodu – jednodušší už to být nemůže.

Elixír zdraví

Plodnice hlívy jsou křehké, mají bílou dřeň a umí přejímat chutě, proto mohou bez problémů chutnat i jako rybí masoNejenže jde v obou případech o dobré a jedlé houby, skutečně jsou i léčivé. Nebude to náhoda, že některé civilizační choroby se mezi skalními houbaři téměř nevyskytují. Největší zásluhu na tom mají především glukany v obou uvedených houbách obsažené, což jsou polysacharidy vyživující buňky obranyschopnosti organismu (tedy makrofáty, mikrofágy, leukocyty a lymfocyty). Tyto buňky neustále kolují tělem člověka s cílem najít a zničit všechno cizí a našemu tělu nepřátelské. A k maximální aktivitě je stimulují právě glukany, které tak pomáhají naše tělo naladit k maximální obraně. To není v zimním období k zahození.

Léčivé účinky

Jaký je konkrétní přínos dostatečného množství glukanů pro lidský organismus? Uvedený výčet příznivých účinků není úplný, přesto si mezi nimi určitě najdete ten, který by měl blahodárný význam právě pro vás:

Pokud jste hlívu ještě neochutnali, zkuste to1. Urychlují přirozenou regeneraci buněk a jsou proto úspěšně využívány při léčbě onemocnění jater, cukrovky, astmatu, alergiích, upravují krevní tlak, zlepšují funkci prostaty.

2. Zvyšují čisticí schopnost buněk zajišťujících obranyschopnost organismu a podporují tak přirozené odstraňování toxinů, alergenů, cholesterolu a nežádoucích látek ze stravy a léčiv).

3. Chrání zdravé buňky při chemoterapii a ozařování a podporují krvetvorbu, proto jsou ideální jako doplňková léčba nádorových onemocnění a leukémie.

4. Urychlují jakoukoliv léčbu a napomáhají lepšímu vstřebávání vitamínů, protože zlepšují metabolismus.

5. Pomáhají při únavě, stresu, depresích, nejrůznějších zátěžových stavech, rekonvalescenci a zmírňují účinky elektrického smogu.

Kde hledat a kde nakupovat?

Hlívu i další houby lze pěstovat na dřevěných špalcích, větvích, pařezech, pilinách listnatých stromů a krátkodobě i na řezané slámě Hlíva vyrůstá ve velkých trsech na živém i mrtvém dřevě listnatých stromů, tedy nejen na stromech stojících, ale i padlých a na pařezech. Nejčastěji ji najdete na buku, jilmu, vrbě či topolu, ale i na listnáčích na zahradě. V kuchyni z ní uděláte třeba i držkovou polévku. Penízovka roste rovněž na živém i mrtvém dřevě listnáčů – kromě vrby, topolu a jilmu si oblíbila i lípu a opět jí ke spokojenému růstu stačí i starý pařez. Vynikající je do polévek, přidat ji můžete i do silvestrovského rosolu z huspeniny s hráškem a mrkvičkou.

Pokud v lese či na zahradě nepochodíte, nevadí. Přinejmenším hlívu ústřičnou dnes koupíte v každém dobře zásobeném supermarketu. Nebo zavítejte do pražské Lípové ulice číslo 4. Odtud určitě neodejdete s prázdnou.

Štědrovečerní houbové recepty

"Kapr" bez kostí
Do trojbalu můžete hlívě přidat i bylinky a servírovat ji nejen s klasickým bramborovým salátem jako rybu podle našeho receptu, ale i s oblíbenou omáčkou Chuť obalované ryby získáte s hlívou ústřičnou raz dva. Stačí čerstvá očištěná plodnice hlívy, kterou z obou stran potřete sardelovou pastou (nebo tuňákovou či lososovou – podle chuti) a obalíte ji v trojbalu stejně, jako kdybyste připravovali smaženého kapra. Správně osmažené kousky můžete podstrčit i dětem, ani nepoznají, že jde o houbu a máte jistotu, že jim kostička v krku nehrozí.

Bramborový salát se sametkou
"Sametka“ je dalším lidovým názvem pro penízovku sametonohou, jejíž čerstvé plodnice vám chuťově úžasně obohatí váš domácí bramborový salát. Čerstvě nasbírané plodnice jednoduše očistíte a vložíte alespoň na deset minut do vlažné vody, aby zregenerovaly. Nemusíte je ani vařit, ale rovnou, v čerstvém stavu je nadrobno nasekejte a zamíchejte do salátu. Můžete se spolehnout, že bude vynikající.

Autor:

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

OBRAZEM: Houbami se lze otrávit i vyléčit, odhaluje olomoucká výstava

Houbaření lze označit za český národní sport - Češi podle statistiky České...

Nedočkaví houbaři už sice vyrážejí za kačenkami, nicméně za houbami nemusíte jen do lesa. Ve Vlastivědném muzeu v...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



Najdete na iDNES.cz