Prosincové houby, které poslouží i na štědrovečerní stůl

aktualizováno 
Odmítáte na Vánoce rybu, každoroční řízek vám už ale leze krkem? Udělejte si procházku do lesa a podivíte se, kolik chutných hub i v tomto období najdete.

V přírodě hlívu najdete na listnatých stromech, nejčastěji na buku | foto: shutterstock.com

Čerstvou penízovku přidejte do vánočního bramborového salátuNezkušeným houbařům se to může zdát přehnané, ale prosincová příroda dokáže vytvořit ideální podmínky pro růst chuťově nejen velmi vynikajících, ale dokonce i léčivých hub. Jednou z nich je penízovka sametonohá (Flammulina velutipes) nazývaná také královnou zimy nebo dokonce vánoční houbou. Druhou hlíva ústřičná (Pleurotus ostereatus), kterou objevíte i v každém dobře zásobeném supermarketu, případně si ji můžete sami pěstovat. Pěstební substrát si objednáte přes internet, zařídíte se podle přiložených pokynů a za nějaký čas sklízíte vlastní úrodu – jednodušší už to být nemůže.

Elixír zdraví

Plodnice hlívy jsou křehké, mají bílou dřeň a umí přejímat chutě, proto mohou bez problémů chutnat i jako rybí masoNejenže jde v obou případech o dobré a jedlé houby, skutečně jsou i léčivé. Nebude to náhoda, že některé civilizační choroby se mezi skalními houbaři téměř nevyskytují. Největší zásluhu na tom mají především glukany v obou uvedených houbách obsažené, což jsou polysacharidy vyživující buňky obranyschopnosti organismu (tedy makrofáty, mikrofágy, leukocyty a lymfocyty). Tyto buňky neustále kolují tělem člověka s cílem najít a zničit všechno cizí a našemu tělu nepřátelské. A k maximální aktivitě je stimulují právě glukany, které tak pomáhají naše tělo naladit k maximální obraně. To není v zimním období k zahození.

Léčivé účinky

Jaký je konkrétní přínos dostatečného množství glukanů pro lidský organismus? Uvedený výčet příznivých účinků není úplný, přesto si mezi nimi určitě najdete ten, který by měl blahodárný význam právě pro vás:

Pokud jste hlívu ještě neochutnali, zkuste to1. Urychlují přirozenou regeneraci buněk a jsou proto úspěšně využívány při léčbě onemocnění jater, cukrovky, astmatu, alergiích, upravují krevní tlak, zlepšují funkci prostaty.

2. Zvyšují čisticí schopnost buněk zajišťujících obranyschopnost organismu a podporují tak přirozené odstraňování toxinů, alergenů, cholesterolu a nežádoucích látek ze stravy a léčiv).

3. Chrání zdravé buňky při chemoterapii a ozařování a podporují krvetvorbu, proto jsou ideální jako doplňková léčba nádorových onemocnění a leukémie.

4. Urychlují jakoukoliv léčbu a napomáhají lepšímu vstřebávání vitamínů, protože zlepšují metabolismus.

5. Pomáhají při únavě, stresu, depresích, nejrůznějších zátěžových stavech, rekonvalescenci a zmírňují účinky elektrického smogu.

Kde hledat a kde nakupovat?

Hlívu i další houby lze pěstovat na dřevěných špalcích, větvích, pařezech, pilinách listnatých stromů a krátkodobě i na řezané slámě Hlíva vyrůstá ve velkých trsech na živém i mrtvém dřevě listnatých stromů, tedy nejen na stromech stojících, ale i padlých a na pařezech. Nejčastěji ji najdete na buku, jilmu, vrbě či topolu, ale i na listnáčích na zahradě. V kuchyni z ní uděláte třeba i držkovou polévku. Penízovka roste rovněž na živém i mrtvém dřevě listnáčů – kromě vrby, topolu a jilmu si oblíbila i lípu a opět jí ke spokojenému růstu stačí i starý pařez. Vynikající je do polévek, přidat ji můžete i do silvestrovského rosolu z huspeniny s hráškem a mrkvičkou.

Pokud v lese či na zahradě nepochodíte, nevadí. Přinejmenším hlívu ústřičnou dnes koupíte v každém dobře zásobeném supermarketu. Nebo zavítejte do pražské Lípové ulice číslo 4. Odtud určitě neodejdete s prázdnou.

Štědrovečerní houbové recepty

"Kapr" bez kostí
Do trojbalu můžete hlívě přidat i bylinky a servírovat ji nejen s klasickým bramborovým salátem jako rybu podle našeho receptu, ale i s oblíbenou omáčkou Chuť obalované ryby získáte s hlívou ústřičnou raz dva. Stačí čerstvá očištěná plodnice hlívy, kterou z obou stran potřete sardelovou pastou (nebo tuňákovou či lososovou – podle chuti) a obalíte ji v trojbalu stejně, jako kdybyste připravovali smaženého kapra. Správně osmažené kousky můžete podstrčit i dětem, ani nepoznají, že jde o houbu a máte jistotu, že jim kostička v krku nehrozí.

Bramborový salát se sametkou
"Sametka“ je dalším lidovým názvem pro penízovku sametonohou, jejíž čerstvé plodnice vám chuťově úžasně obohatí váš domácí bramborový salát. Čerstvě nasbírané plodnice jednoduše očistíte a vložíte alespoň na deset minut do vlažné vody, aby zregenerovaly. Nemusíte je ani vařit, ale rovnou, v čerstvém stavu je nadrobno nasekejte a zamíchejte do salátu. Můžete se spolehnout, že bude vynikající.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Bucovina je obří nekompromisní strážce stád v rumunských horách

Bucovina je nádherný a majestátní pes, který ihned upoutá pozornost každého.

Rumunský pastevecký pes bucovina se řadí k málopočetným plemenům, na které jinde jen tak nenarazíte. V jejich domovině...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Další z rubriky

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Najdete na iDNES.cz