Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Proskurník lékařský (Althaea officinalis)

  9:00aktualizováno  9:00

Proskurník lékařský | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Tato vytrvalá bylina s tuhými kořeny může dorůstat až do výšky 1, 2 m. 

. Víte, že...

Z proskurníku se dříve vyráběly oblíbené cukrovinky houbového tvaru. Staří Římané ho naopak přidávali do kroupové polévky nebo jím nadívali selata. Herbalisté zas vyzvedali jeho projímavé účinky.

Má přímou chlupatou lodyhu s krátkými postranními větvemi a zubatými listy. Narůžovělé nebo bělavé květy, v průměru 4 - 5 cm velké rostou v úžlabí listů koncem léta.

Stanoviště: Dobře roste ve vlhké, lehce úrodné půdě, na slunečném místě.

Období květu: Kvete od července do září.

Použitelné části: galSemena se sklízejí po dozrání, kořeny se kopají na podzim, listy stále.

Léčivé účinky:
Čaj, který se z proskurníku vyrábí působí proti kašli, průjmu a nespavosti. Rostlina má uklidňující účinky, usnadňuje vykašlávání a růst prvních zubů. 

Bylinková kuchyně:  Semena proskurníku se konzumují čerstvá jako posyp na saláty místo oříšků. Kořen je velice chutný uvařený do měkka a poté podušený. 

Autoři:




Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná
Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.   celý článek

Tykev obecná (cucurbita pepe). Tykev roste především na polích a v zahradách,
Tykev obecná (Cucurbita pepo)

Tykev obecná má mnoho variet. A to jsou cukety, kapačky, patisony a dýně olejné.   celý článek

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...
Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si mysleli, že v Česku dávno vyhynula....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.