Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mezi zákazníky vinoték vítězí suchá bílá vína, pětina nesnáší bublinky

aktualizováno 
Zákazníci vinoték nejsou typickým vzorkem populace, předpokládá se u nich hlubší zájem o kvalitu vína a poučenost při výběru. Přesto většina z nich podle malého průzkumu netouží po zahraniční produkci, ale dala přednost tuzemským vínům. A více než třetina má radši sladká vína.

Ochutnávání vína. Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Většina účastníků malého průzkumu se přiklání k suchým vínům. Nicméně celých 36 % preferuje vína s vyšším zbytkovým cukrem. „Možná v tom není nic podivného. Sám jsem si uvědomil, že i mé vinné začátky byly právě u polosuchých a polosladkých vín a až pak jsem objevil kouzlo vín suchých,“ říká sommeliér Vladimír Vaněk, který průzkum prováděl mezi zákazníky na svém webu Ocenenavina.cz.

Jaký stupeň sladkosti preferujete.

Bílá raději svěžejší, červená naopak plná a mohutná

Z bílých vín více než polovina lidí preferuje svěžejší a lehčí. 27 % účastníků ankety má rádo výrazněji aromatická vína, jako je například velmi oblíbený novozélandský Sauvignon. 19 % si oblíbilo plnější a zaoblenější vína typu Chardonnay z Nového světa, bílá vína na sudu nebo plný styl Pinot Gris.

Celkově to u bílých vín na plné čáře vyhrálo Rulandské šedé (Pinot grigio/Pinot gris). Jde o relativně neutrálnější odrůdu a obecně velmi rozšířenou i v gastronomii.

Jaké odrůdy preferujete
Jaké odrůdy preferujete

Pro zvětšení klikněte.

Červená vína mají rádi Češi pěkně hutná, plná a koncentrovaná – v tomto stylu je preferuje 42 % těch, kteří se zúčastnili Vaňkova průzkumu, 37 % preferuje středně plná italská vína, španělská vína z Riojy nebo ovocný Merlot a jen 15 % má ráda lehká červená. Šest procent oslovených červená vína vůbec nepije.

U červených vín se v celkovém pořadí žádné překvapení nekonalo. Prim hrají Cabernet, Merlot a Syrah.

Vyhrála česká vína

Původ vína

Nejčastěji se pijí česká vína, ze zahraničí je nejoblíbenější Francie. „Tento rok jsem si dal záležet i na tom, abych vybral dobrá moravská vína, na jaře jsem objížděl Moravu a ochutnal přes 450 vzorků vína. Vlašák od Šomana se stal okamžitě bestsellerem a není divu, že Češi mají česká vína velmi rádi,“ popisuje Vaněk.

Ze zahraničí je nejoblíbenější Francie následovaná Itálií, Novým světem a Španělskem.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Najdete na iDNES.cz