Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Průzkum starých odrůd v regionech odhalil poklady, české růžové i babče

aktualizováno 
Stále probíhá mapování starých odrůd ovocných stromů, ke kterému sbírají členové Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) podklady v podstatě už patnáct let. Od léta 2014 pak naprosto cíleně v terénu, v rámci projektu Oživení starých odrůd. Díky tomu mohli spustit uživatelsky unikátní webovou databázi.

Babče ze Slatiňan neboli kozí cecky, znovuobjevená krajová odrůda | foto: Martin Lípa

Stovky odrůd ovocných stromů vyšlechtěných našimi předky postupně zmizely z našeho povědomí i krajiny, protože se intenzifikovanému zemědělství a velkoobchodníkům prostě nehodily (více v nedávném článku zde).

Znovuobjevené staré odrůdy

Zmapované známé i znovuobjevené staré odrůdy teď ochranáři postupně doplňují na nově zprovozněný web s databází starých odrůd (najdete ho zde). „Kromě základních informací o jednotlivých odrůdách se snažíme do této unikátní databáze shromáždit cenné pomologické popisy, kterých se už dneska člověk jen těžko dopátrává. Uživatelé si je pak budou moci u vybraných odrůd stáhnout ve formátu PDF,“ slibuje Martin Lípa z ČSOP, který má projekt na starosti. Ale popisy řady odrůd, jejich vlastností, míst výskytu i fotografie si můžete prohlížet už dnes. Další budou ochranáři dále mapovat.

V mnohých případech objevených starých ovocných stromů jde doslova o poklady, o krajové odrůdy, které řada odborníků považovala za dávno a nevratně ztracené. Nyní se však díky práci místních spolupracovníků i veřejnosti v jednotlivých regionech tyto přestárlé stromy znovu objevují a mapují. I odrůdy považované za ztracené je pak možné díky roubům vzkřísit a dostat znovu do ovocných školek a na zahrady. V posledních týdnech se tak podařilo zdokumentovat celou řadu raných odrůd slivoní, hrušní a jabloní.

Co nového ze starých odrůd se právě objevilo?

Za objev sezony se prý dá považovat například vynikající jablko nazvané české růžové. „Je to letní odrůda jabloně pěstovaná již v 18. století, která je velmi dobré chuti a v červenci a srpnu příjemně osvěží. Dříve se pěstovala prakticky všude na území České republiky, i když nikde zřejmě hojně,“ konstatuje Martin Lípa s tím, že tuto prakticky nezvěstnou odrůdu se podařilo nalézt na Táborsku.

Místní odrůdy ovoce pak patří k těm nejohroženějším, protože se často pěstovaly jen na velmi malém území. Jednu z nich se podařilo znovuobjevit na Pardubicku. „Odrůda slivoně babče, lidově zvaná též kozí cecky, je regionální specialita, takže její nález byl o to cennější. Je chuťově vynikající a poskytovala především jedinečnou surovinu na marmeládu. Kvůli své náchylnosti k snadnému otlačení totiž nebyla schopná dopravy na trh,“ vysvětluje Martin Lípa, že to byl zřejmě i důvod, proč babče s rozvojem intenzivního ovocnářství prakticky vyhynulo.

Z letních odrůd hrušní si pak ochranáři cení nalezení odrůdy pracovně nazvané muškatelka ze Stráně, kterou objevili na Karlovarsku. V teplejších oblastech ji lze sklízet kolem poloviny srpna, ve vyšších polohách v první zářijové dekádě. „Odrůda je to vynikající, chuťově srovnatelná se slavnou Williamsovou čáslavkou. Byla proto zařazena do průzkumného záchranného sortimentu, budeme ji dále sledovat a po její historii bude zřejmě nutné pátrat v německých archivech,“ odkrývá Martin Lípa, jak zajímavé i náročné mapování starých odrůd je.

Autor:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Aplikaci PlantNet k určování divokých druhů rostlin si lze do mobilního...
Stačí vyfotit list nebo květ rostliny a aplikace prozradí její jméno

Uživatelsky příjemnou aplikaci, díky níž se z vás může stát vášnivý botanik, vyvinuli francouzští vědci. Stačí vyfotit list, květ, plod nebo kůru rostliny a...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.