Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

aktualizováno 
Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou kávu, kterou si sám navolí na displeji. Cílem je potěšit ty, kteří ráno spěchají.

Jeden ze zakladatelů firmy Henry Hu si všímal práce baristy při obsluhování hostů čekajících na svůj kelímek kávy. Došel k závěru, že tuto činnost by daleko lépe a rychleji obstarat robot. Proto se rozhodl vybudovat plně automatizovanou kavárnu. Podle jeho názoru je to cesta ke zlepšení služeb i zvýšení marží.

Fotogalerie

Pro svůj plán si vybral průmyslové robotické rameno Mitsubishi a kávu z lokálních pražíren, se kterými Cafe X navázala spolupráci. Při uskutečňování svého záměru měl Henry Hu na paměti, že by měl spojit zájem o výběrovou kávu a nadšení lidí pro robotizaci v gastronomii.

Podle Hu si robotická ruka neklade za cíl nahradit práci skutečného baristy, který má opodstatnění v kavárnách, kde chtějí lidé v klidu posedět. Ale lidský činitel je zároveň brzdou v situacích, kdy si lidé rychle třeba cestou do práce chtějí „vyzvednout“ svou kávu a jít.

Kavárna v San Francisku by měla být jen první zkušební vlaštovkou. Cafe X by chtělo v této oblasti vybudovat síť robotických samoobslužních kiosků, za kelímek kávy (něco přes dva decilitry) by se mělo platit 2,25 dolaru (asi 60 korun) místo ceny běžné v oblasti, což je zhruba 4–5 dolarů (asi 100–127 Kč).

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Najdete na iDNES.cz