Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Psí pizza: návod pro majitele pejsků, kteří by pro mazlíka skočili i do ohně

aktualizováno 
Psí pizza nesmí být hlavním pokrmem, ale jednou za čas poslouží jako vítané zpestření psí stravy. A s droždím zacházejte jen opatrně, ve větším množství nadýmá.

Takto závistivě psi koukají, jakoupak to laskominu si jejich páníčkové dopřávají | foto: Profimedia.cz

Zatímco vy si k nedělnímu obědu dopřáváte kachničku a jako moučník zakusujete bublaninu, vaši chlupatí mazlíčkové si pomlaskávají leda tak na obligátních granulích nebo konzervě. Jako pamlsek přežvýkávají neslaný nemastný psí suchar. Chcete jim udělat radost? Zpestřete jim jídelníček a upečte jim také nějaké dobrůtky. Potěší je třeba pizza z celozrnné mouky. Radostí vám oblíznou tvář z obou stran!

Recepty nejsou složité, přesto si na výsledcích pejsci pochutnají. Používejte co nejkvalitnější suroviny, abyste zvířátkům zbytečně nezatížili trávení.

Ani veterinář si nemyslí, že by domácí pizza byla pro zvířata velkým zlem. "Jednou za čas určitě jde udělat výjimku. Mělo by to být opravdu jen jako zpestření, nikoliv jako náhražka potravy," upozorňuje veterinární asistent Lukáš Hergert. "Nejopatrněji se chovejte u zvířete, které je zvyklé pouze na granule a konzervy," dodává.

Budete potřebovat

Základní ingredience na těstoNa těsto:

  • 3 hrnky celozrnné mouky
  • 2 žloutky
  • čtvrt lžičky sušeného droždí
  • půl hrnku vlažného domácího vývaru (kuřecího, hovězího)
  • špetku soli
  • 2 lžíce olivového oleje (malý tip: naši pejskové milují olej z tuňákové konzervy, který voní po rybě, použijte klidně ten)

Na zdobení:

  • rajský protlak
  • zeleninu
  • kuřecí maso, šunku
  • olej na potírání

Do celozrnné mouky přidejte droždí a sůl a promíchejte. S droždím opravdu šetřete, aby z něj pejskové neměli nafouknutý žaludek. Poté přidejte další suroviny.

Základní ingredience na těstoMísto dvou žloutků můžete použít jedno celé vejce

Na pizzu můžete místo dvou žloutků použít jedno celé vejce. Ale díky žloutkům bude pizza krásně nazlátlá. Díky vývaru bude zase vonět po mase, přesto jej lze nahradit vodou.

Ze všech surovin poté vypracujte nelepivé těsto. Příliš husté těsto nařeďte vývarem, do řídkého zase přidejte mouku. Těsto nechte v misce asi 15 minut odpočinout.

Zpracujte těsto

Poté z něj odkrajujte malé kousky, z nichž vytvarujte rukou (případně válečkem) malé placky (o průměru nepřesahujícím asi 10 centimetrů). Vyložte je na plech vystlaný pečicím papírem a jemně je po okrajích potřete olejem.

Vyválejte do malých placiček

Středy namažte rajčatovým protlakem - nepoužívejte kečup, je příliš sladký. Rajský protlak v malém množství psům neublíží. Pak pizzu nazdobte - přihlížejte samozřejmě k oblíbeným chutím svého čtyřnožce.

Základem je kuřecí maso nakrájené na malé kousky, aby se dobře propeklo i uvnitř. Můžete ho nahradit nízkotučnou dušenou šunkou. Nezapomínejte ani na zeleninu, použijte tu, kterou má váš miláček nejraději. Zatímco jeden chlupáč si pochutná na paprice, další by za ni tlapku do ohně nedal. Vhodná je například kukuřice, hrášek, mrkev nebo rajče.

Nazdobené minipizzy

Ačkoliv na "lidskou" pizzu sýr patří, na psí ho raději nepoužívejte. "Psům se táhnoucí se rozteklý sýr špatně žvýká a v žaludku hůře zpracovává," doporučuje veterinární asistent Hergert.

Pokud jste na pizzu použili kuřecí maso, pečte ji prvních 10 minut na 110 stupňů, poté přitopte na 150 a dopečte tak, aby bylo maso propečené i uvnitř. Pokud použijete šunku a více zeleniny, stačí péct asi 10 minut na zhruba 130 stupňů, aby se zelenina příliš nepřipalovala.

První ochutnání

První ochutnání

Pizzy vydrží v lednici bez problémů do druhého dne, přesto mějte stále na paměti, že pro psy rozhodně nejsou hlavní potravou, a proto to s jejich množstvím nepřehánějte.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Přemnožené krysy zabíjejí život na korálových ostrovech, tvrdí studie

Hnědá krysa (Rattus norvegicus), ilustrační fotografie

Korálové ostrovy trpí přemnožením hlodavců. Ti pojídají vajíčka a mláďata ptáků, kteří by jinak hnojili půdu trusem....

Pítka pomohou ptákům, ježkům i hmyzu překonat sucho. Stačí obyčejná miska

Voda je život, to platí v suchých horkých dnech doslova. Myslete nejen na sebe,...

Voda je život, to platí v suchých horkých dnech doslova. Myslete nejen na sebe, ale i na obyvatele vaší zahrady....

Seznamte se s našimi okřídlenými manekýny, je co obdivovat

Babočka admirál. Víte, že přezimuje v Africe a migruje třeba až do Skandinávie?

Motýly obdivujeme jako křehké ozdoby světa, jsou symbolem krásy i zranitelnosti. Znáte tyto klenoty české přírody?...

Najdete na iDNES.cz