Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Psí pizza: návod pro majitele pejsků, kteří by pro mazlíka skočili i do ohně

aktualizováno 
Psí pizza nesmí být hlavním pokrmem, ale jednou za čas poslouží jako vítané zpestření psí stravy. A s droždím zacházejte jen opatrně, ve větším množství nadýmá.

Takto závistivě psi koukají, jakoupak to laskominu si jejich páníčkové dopřávají | foto: Profimedia.cz

Zatímco vy si k nedělnímu obědu dopřáváte kachničku a jako moučník zakusujete bublaninu, vaši chlupatí mazlíčkové si pomlaskávají leda tak na obligátních granulích nebo konzervě. Jako pamlsek přežvýkávají neslaný nemastný psí suchar. Chcete jim udělat radost? Zpestřete jim jídelníček a upečte jim také nějaké dobrůtky. Potěší je třeba pizza z celozrnné mouky. Radostí vám oblíznou tvář z obou stran!

Recepty nejsou složité, přesto si na výsledcích pejsci pochutnají. Používejte co nejkvalitnější suroviny, abyste zvířátkům zbytečně nezatížili trávení.

Ani veterinář si nemyslí, že by domácí pizza byla pro zvířata velkým zlem. "Jednou za čas určitě jde udělat výjimku. Mělo by to být opravdu jen jako zpestření, nikoliv jako náhražka potravy," upozorňuje veterinární asistent Lukáš Hergert. "Nejopatrněji se chovejte u zvířete, které je zvyklé pouze na granule a konzervy," dodává.

Budete potřebovat

Základní ingredience na těstoNa těsto:

  • 3 hrnky celozrnné mouky
  • 2 žloutky
  • čtvrt lžičky sušeného droždí
  • půl hrnku vlažného domácího vývaru (kuřecího, hovězího)
  • špetku soli
  • 2 lžíce olivového oleje (malý tip: naši pejskové milují olej z tuňákové konzervy, který voní po rybě, použijte klidně ten)

Na zdobení:

  • rajský protlak
  • zeleninu
  • kuřecí maso, šunku
  • olej na potírání

Do celozrnné mouky přidejte droždí a sůl a promíchejte. S droždím opravdu šetřete, aby z něj pejskové neměli nafouknutý žaludek. Poté přidejte další suroviny.

Základní ingredience na těstoMísto dvou žloutků můžete použít jedno celé vejce

Na pizzu můžete místo dvou žloutků použít jedno celé vejce. Ale díky žloutkům bude pizza krásně nazlátlá. Díky vývaru bude zase vonět po mase, přesto jej lze nahradit vodou.

Ze všech surovin poté vypracujte nelepivé těsto. Příliš husté těsto nařeďte vývarem, do řídkého zase přidejte mouku. Těsto nechte v misce asi 15 minut odpočinout.

Zpracujte těsto

Poté z něj odkrajujte malé kousky, z nichž vytvarujte rukou (případně válečkem) malé placky (o průměru nepřesahujícím asi 10 centimetrů). Vyložte je na plech vystlaný pečicím papírem a jemně je po okrajích potřete olejem.

Vyválejte do malých placiček

Středy namažte rajčatovým protlakem - nepoužívejte kečup, je příliš sladký. Rajský protlak v malém množství psům neublíží. Pak pizzu nazdobte - přihlížejte samozřejmě k oblíbeným chutím svého čtyřnožce.

Základem je kuřecí maso nakrájené na malé kousky, aby se dobře propeklo i uvnitř. Můžete ho nahradit nízkotučnou dušenou šunkou. Nezapomínejte ani na zeleninu, použijte tu, kterou má váš miláček nejraději. Zatímco jeden chlupáč si pochutná na paprice, další by za ni tlapku do ohně nedal. Vhodná je například kukuřice, hrášek, mrkev nebo rajče.

Nazdobené minipizzy

Ačkoliv na "lidskou" pizzu sýr patří, na psí ho raději nepoužívejte. "Psům se táhnoucí se rozteklý sýr špatně žvýká a v žaludku hůře zpracovává," doporučuje veterinární asistent Hergert.

Pokud jste na pizzu použili kuřecí maso, pečte ji prvních 10 minut na 110 stupňů, poté přitopte na 150 a dopečte tak, aby bylo maso propečené i uvnitř. Pokud použijete šunku a více zeleniny, stačí péct asi 10 minut na zhruba 130 stupňů, aby se zelenina příliš nepřipalovala.

První ochutnání

První ochutnání

Pizzy vydrží v lednici bez problémů do druhého dne, přesto mějte stále na paměti, že pro psy rozhodně nejsou hlavní potravou, a proto to s jejich množstvím nepřehánějte.

Autoři:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Takto Sergej servíruje hlemýždě návštěvníkům na své hlemýždí farmě.
S chovem hlemýžďů na jídlo začal Rus díky embargu. Takže ho chválí

Podnikavcům na ruském venkově pomohlo napětí mezi Moskvou a Západem, ze kterého před třemi lety vzešlo embargo na dovoz potravin z EU a USA. Sergej Balajev,...  celý článek

V Lublani je městské včelaření stále populárnější.
V Lublani objevili městské včelaření, med rozdávají delegacím

V kongresovém centru v Lublani si můžete po návštěvě odnést atypický dárek: sklenici medu od kongresových včel. Chovají je na střeše a stará se o ně místní šéf...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.