Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Psoun prériový vychovává svá mláďata v podzemním městě

  10:13aktualizováno  10:13
Svojí podobou psouni nezapřou, že patří mezi veverkovité, ale ve větvích stromů je nenajdete. Jsou velice společenští a žijí v norách v rozvětvených koloniích, které tvoří doslova podzemní velkoměsta.

Psoun prériový žije v norách připomínajících podzemní město.

Dříve psouni obývali travnaté prérie po celé Severní Americe, dnes už je to jen mnohem menší území na středozápadě. Jsou to denní živočichové a býložravci, kteří se živí prérijními rostlinami a jejich semeny. A moc dobře vědí, co jim chutná více a co méně, a dokážou svým oblíbeným rostlinám vytvořit místo tak, že jednoduše ukousnou kořínky těm rostlinám, které jim nechutnají.

Mláďata světa

Samolepkové album se sběratelům utěšeně plní. Dnes si mohou vylepit psouna prériového a mládě plameňáka. Komu snad album chybí, stále si ho může objednat zde.

Mláďata psounů prériových, připravená stejně jako dospělí psouni kdykoliv

Stejně tak můžete zaslat svou vlastní fotografii nějakého zvířecího mláděte do soutěže o velmi zajímavé ceny (podrobnosti najdete zde).

Žijí v podzemních koloniích, doslova městech. V sociálních společenstvích se sdružuje až tisíc jedinců. Jejich města jsou rozdělena do čtvrtí, které obývají jednotlivé klany, tvořené dominantním samcem a několika samicemi s mláďaty. Každá taková rodina obývá vlastní soustavu nor, jejichž ústí si chrání valem z vyhrabané zeminy, aby jim při deštích do nory nezatékala voda.

Vždy několik rodinných skupin pak ještě tvoří určitou strážní jednotku, jejímž úkolem je hlídat a bránit teritorium i nory "svého města", které může rozlohou pokrývat i několik desítek hektarů. Vzpřímeně přitom postávají na zadních nohách, tyčí se do výšky 30 až 40 centimetrů a poskakují, štěkají, cení zuby a ježí srst.

Samice rodí do hnízda pod zemí zhruba po měsíci březosti 4 až 5 úplně bezbranných, holých a slepých mláďat, která opouštějí noru po šesti týdnech. Stejně jako dospělí psouni mají mláďata pískově hnědou srst, černé hmatové vousky a třetinu zhruba deseticentimetrového ocásku.

Komentované krmení psounů v sobotu a v neděli v 10:30

V pražské zoo jste psouny mohli roky pozorovat v horní části areálu, tedy kromě zimního období, kdy se ukládají k zimnímu spánku. Původně pro ně byla připravena ubikace ve výběhu bizonů, protože k těm by zoogeograficky patřili. Jenže psouni se přestěhovali k sousedům, do výběhu velbloudů dvouhrbých.

Přestože se jim tam dařilo tak skvěle, že se dokonce rozšířili do dalšího okolí, letos dostali nový výběh ve spodní části areálu, kousek od lemurů. A právě tento víkend u nich začíná pravidelné víkendové komentované krmení: každou sobotu a neděli v 10:30.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Další z rubriky

VIDEO: Proleťte se nad východní Austrálií jako orel, který natáčí videa

Orel klínoocasý

Stella, samice orla klínoocasého, pořídila záběry kamerou na Queensland v oblasti na východním pobřeží Austrálie....

Skákající upíři. Blechy jsou vůči mazlíčkům i člověku dotěrné i v zimě

Blechy kočičí jako upíři sající na člověku.

Ačkoli hrozba klíšťat nás straší především v létě, obava před dotěrnými blechami je aktuální stále. Mírné zimy, na...

OBRAZEM: Na mongolských pláních se prohání téměř vyhynulý druh koní

Klisna Cassovia s hříbětem v Chomiin talu 21. června 2012.

Snímky špičkových reportážních fotografů i pracovníků Zoo Praha, kteří od roku 2011 doprovázeli transporty koní...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.