Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pstřeň dubový (Fistulina hepatica)

  12:06aktualizováno  12:06
. -

Pstřeň dubový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewPstřeň dubový je dobře rozpoznatelná houba, kterou se vám nepodaří najít každý den. Lidově se jí říká masojed nebo taky volský jazyk, což má své opodstatnění. 
Roste často v úctyhodných výškách, a tak by měl správný houbař, který prahne po nálezu a sklizni pstřeně dubového tahat s sebou do lesa mimo košíku a nože také žebřík. 

I když tato houba působí jádrovou hnilobu, strom nezahubí, ale způsobí zhnědnutí dřeva napadeného stromu. Takto ztmavlé dřevo dubu je žádáno v nábytkářském průmyslu. U Holtu severně od Norfolku v Anglii roste téměř tisíc let starý dub s pstřeněm dubovým, který tam vyrůstá až do výšky 12 m od báze stromu. Je to z pozice houbaře trochu obtížné.

Plodnice jsou 8 - 30 cm široké, červené až červenohnědé, tlustě jazykovité až vějířovité, zúženým bokem nebo krátkým postranním třeněm přirostlé k dřevu. Naspodu jsou krémové rourky a okrouhlé drobné póry, které poraněním hnědnou. Dužnina je tlustá, masitá, tmavě žíhaně červená a má docela příjemnou chuť.

Kde a kdy roste

Roste obvykle na dubech nebo na jedlém kaštanu, nejčastěji na spodní části kmene, od pozdního léta do podzimu, někdy i dříve.

Co se týče uchovávání - pstřeň nesušte. Jako většina chorošovitých hub ztvrdne, a tak jej raději usmažte a dejte do mrazáku. Pstřeň dubový má sice mírně kovovou chuť, ale když jej rozkrájíte a vložíte na dvě hodiony do mléka, odstraníte tak štiplavou příchuť i slabou kyselost. Pak jej můžete grilovat s cibulí, česnekem a bazalkou jako kus masa, výborné je také přidávat jej dušený do polévek.

Autoři:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.