Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Psychotropní otravy houbami

  9:00aktualizováno  9:00
Máte rádi výlety do přírody s cílem najít nějakou tu houbu na smaženicí či jiné pokrmy? Pak si ale musíte dávat velký pozor na to, které houby si nandáte do košíku. Poradíme vám, jaké houby jsou pro vás nebezpečné a proč.

Muchomůrka červená - jedna z našich nejznámějších hub | foto: houbar.cz

Do skupiny psychtropních otrav patří houby, jejichž obsahové látky působí na centrální nervový systém. Obvykle jsou označovány jako halucinogenní.

. Příznaky otravy

Příznaky se objeví za 30 minut až 2 hodiny po jídle.

Začínají pálením a suchem v ústech. Dochází také ke zrakovým problémům, které mohou dospět až ke slabé halucinaci.

Při silných otravách se dostavují velké halucinace, případně i poruchy osobnosti.

Ve vzácných případech tyto otravy mohou končit smrtí.

Ze skupiny hub obsahujících isoxazoly (kruh složený z uhlíkových, kyslíkových a dusíkových atomů) jsou nejznámější tři druhy muchomůrek (muchomůrka červená, muchomůrka královská a muchomůrka tygrovaná).

Muchomůrka červená patří mezi naše nejznámější houby. Podobá se jí i muchomůrka královská. Ta má ale žlutohnědý až játrově hnědý klobouk a lupeny, prsten i bradavky na povrchu klobouku mají okrový nádech. Roste místy dosti hojně v podhorských a horských smrčinách na kyselých půdách.

sph

Příznaky se objevují obvykle po 30 minutách až 2 hodinách po jídle, plně rozvinuté bývají po 2-3 hodinách a trvají (kromě velice silných otrav) maximálně 8 hodin. Začínají pálením a mravenčením na kůži a suchem v ústech a na jiných sliznicích, pocitem lehkosti, zrakovými problémy až slabou halucinací. Při silných otravách se mohou objevit i silné halucinace, případně i poruchy osobnosti, ve vzácných případech mohou končit i smrtí.

Autoři:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.
Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.