Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Psychotropní otravy houbami

  9:00aktualizováno  9:00
Máte rádi výlety do přírody s cílem najít nějakou tu houbu na smaženicí či jiné pokrmy? Pak si ale musíte dávat velký pozor na to, které houby si nandáte do košíku. Poradíme vám, jaké houby jsou pro vás nebezpečné a proč.

Muchomůrka červená - jedna z našich nejznámějších hub | foto: houbar.cz

Do skupiny psychtropních otrav patří houby, jejichž obsahové látky působí na centrální nervový systém. Obvykle jsou označovány jako halucinogenní.

. Příznaky otravy

Příznaky se objeví za 30 minut až 2 hodiny po jídle.

Začínají pálením a suchem v ústech. Dochází také ke zrakovým problémům, které mohou dospět až ke slabé halucinaci.

Při silných otravách se dostavují velké halucinace, případně i poruchy osobnosti.

Ve vzácných případech tyto otravy mohou končit smrtí.

Ze skupiny hub obsahujících isoxazoly (kruh složený z uhlíkových, kyslíkových a dusíkových atomů) jsou nejznámější tři druhy muchomůrek (muchomůrka červená, muchomůrka královská a muchomůrka tygrovaná).

Muchomůrka červená patří mezi naše nejznámější houby. Podobá se jí i muchomůrka královská. Ta má ale žlutohnědý až játrově hnědý klobouk a lupeny, prsten i bradavky na povrchu klobouku mají okrový nádech. Roste místy dosti hojně v podhorských a horských smrčinách na kyselých půdách.

sph

Příznaky se objevují obvykle po 30 minutách až 2 hodinách po jídle, plně rozvinuté bývají po 2-3 hodinách a trvají (kromě velice silných otrav) maximálně 8 hodin. Začínají pálením a mravenčením na kůži a suchem v ústech a na jiných sliznicích, pocitem lehkosti, zrakovými problémy až slabou halucinací. Při silných otravách se mohou objevit i silné halucinace, případně i poruchy osobnosti, ve vzácných případech mohou končit i smrtí.

Autoři:

Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

Najdete na iDNES.cz