Taková přírodní budka perfektně splyne s okolím.

Taková přírodní budka perfektně splyne s okolím. | foto: Stihl

Ze starého špalku postavte ptačí budku. Motorovou pilou

  • 26
Pomocí několika snadných řezů můžete vyrobit ptačí budku. Nemusíte shánět prkénka, stačí pila, vrtačka, kladivo a pár hřebíků.

Ideální je mít pilu s nízkým zpětným rázem, přece jen se občas bude řezat špičkou lišty, aby se vyrobil vnitřní prostor budky. Ale s trochou snahy a cviku si vystačíte s pilou, kterou máte doma. 

Pár hřebíků doma určitě najdete, kdo má pilu, určitě má i kozu na dřevo. A domácnost bez vrtačky si určitě taky neumíte představit.

Upevnit dřevo

Dřevo (kulatinu) připevněte ke koze a jako první krok ze dřeva odstraňte vnitřní část. Nejprve pilou zařízněte vlevo a vpravo souběžně do hloubky cca 20 cm, pak dřevo otočte o 90° a celý postup zopakujte.

Pozor. Při této činnosti hrozí zvýšené nebezpečí zpětného rázu. Bezpodmínečně dodržuje bezpečnostní pokyny uvedené v návodu k obsluze motorové pily a tuto techniku používejte pouze, pokud jste s ní seznámeni.

Oddělit korpus a dno

Budete potřebovat

Skromná výbava pro výrobu ptačí budky z kulatiny

dřevo kulatinu, průměr cca 20 cm

  • motorovou pilu s řetězem s nízkým zpětným rázem
  • kladivo a hřebíky (60-80mm)
  • vrtačku (vrták 25-30 mm)
  • kozu na řezání dřeva

Nyní korpus odřízněte od zbytku kulatiny. Řez přitom provádějte šikmo, úhlem určíte sklon střechy.

Poté odřízněte rovně cca 3 cm tlustý kotouč ze stromového kmenu. Ten je určený pro podlážku.

Vyříznout stříšku

Prkénko určené pro stříšku se vyřeže pomocí dvou podélných řezů ze zbytku kulatiny. Dbejte na to, že stříška musí být delší (celkem asi 30 cm) než průměr korpusu, aby později do otvoru do budky nemohlo pršet

Vyvrtat otvor

Nyní vyvrtejte otvor, kterým se ptáci dostávají do budky. Průměr tohoto otvoru se liší podle druhu ptáků. Pro sýkoru modřinku se doporučuje 28 mm, pro sýkorky nejlépe 32 mm.

Přibít podlážku a stříšku

Nyní pevně přibijte podlážku ke korpusu. Poté připevněte stříšku … a budka je hotová.