Ptejte se na kvalitu, bezpečnost a uchovávání potravin

Hana Málková
velikost textu:
vydáno 27.6.2016 9:00
Hana Málková se tématu potravin na odborné úrovni věnuje dlouhodobě. Vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou, kde se zaměřovala především na kvalitu a bezpečnost potravin. U projektu Peklovlednici.cz se podílela na výběru potravin, které podléhají zkáze pod dozorem kamer. Jako spoluautorka vydala několik knih o výživě, pracuje jako nutriční specialista pro společnost STOB (Stop obezitě).

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 27. června 2016 do 11:00

OTÁZKA: Jídlo do lednice, které stojí v Praze na hlaváku, jste vybírala vy? Dalo by se něco z toho sníst i po třech týdnech? Aneta
Hana Málková Malkova: S výběrem potravin do lednice jsem pomáhala. Myslím, že z těchto potravin by už se pravděpodobně konzumovat nedalo nic. Můžete se jít sami přesvědčit a na lednici se jít podívat, bude na Hlavním nádraží do této neděle. Nebo můžete sledovat potraviny v lednici zde http://www.peklovlednici.cz/ 27.6.2016 11:11
OTÁZKA: Jaký máte názor na skladování marihuany v lednici? Prý to prodlužuje její vlastnosti. U bylinek (čerstvých i sušených) se přitom říká, že by se do lednice dávat neměly... Jan Dolínek
Hana Málková Malkova: Nejsem odborník na skladování marihuany, ale mohu se vyjádřit ke skladování bylinek používaných v potravinářství. Sušené bylinky je vhodné skladovat v uzavřené nádobě v temnu a suchu. Čerstvě utržené bylinky je vhodné dát do nádoby s vodou a skladovat v lednici, takto vám vydrží až několik dní. 27.6.2016 11:20
OTÁZKA: Dobrý den, je tedy nakonec lepší mít lednici bez větráku, který má zajišťovat stálou teplotu v celém objemu ledničky a využívat různých teplot v různých místech? Josef
Hana Málková Malkova: Stejná teplota v celé lednici příliš výhodná není, ale moderní lednice mají speciální zásuvky na potraviny, kde se udržuje různá teplota vhodná pro dané potraviny. 27.6.2016 11:37
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, jakým způsobem se vlastně určuje doba trvanlivosti potravin? Na každém kupovaném výrobku lze tato informace najít. Jsou na to nějaké směrnice nebo si každá firma provádí vlastní výzkum? Rád totiž vyrábím domácí produkty různého druhu, sice jen pro sebe a pro své přátele, ale i tak bych jim byl rád schopen povědět, jakou odhadovanou dobu trvanlivosti ten který produkt má. Děkuji. Tomáš Jeziorský
Hana Málková Malkova: Podmínky pro označování potravin dobou minimální trvanlivosti či datem spotřeby udává nařízení 1169/2011. Dle tohoto nařízení je výrobce povinen označit potravinu tak, aby byla zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost potraviny po celou dobu trvanlivosti/použitelnosti (při dodržení skladovacích podmínek). Za tuto nezávadnost výrobce odpovídá a v rámci řízení kvality si dělá své vlastní výzkumy, na základě kterých trvanlivost určí. Stejně tak vy při své domácí výrobě využijte vlastních zkušeností, jak dlouho vám potravina vydržela. A určitě nezapomeňte přátele informovat i o správném skladování. 27.6.2016 11:43

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.