Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Úsporky pijí krev pomalým nabíháním. Vyřeší to LED zdroje světla

  9:30aktualizováno  11:23
V poradně o úsporných žárovkách se nejvíce dotazů týkalo výběru takové úsporky, která by naběhla co nejrychleji. Ukázalo se také, že hodně lidí si neví rady se značením na krabičce. Takže nakoupí první, kterou uvidí v regálu.

Máte raději úsporku, anebo klasickou žárovku? | foto: Profimedia.cz

"Úsporky bych zařadil jako určitou mezifázi vývoje, podle mě je budoucnost v LED žárovkách. Šetří ještě daleko víc a navíc mají i delší životnost," tvrdí Robert Hladil ze společnosti eSvětlo.cz, který odpovídal na vaše dotazy ohledně provozu úsporných zdrojů světla. "Ledky navíc nabíhají na 100 procent výkonu okamžitě, takže jsou ideální i do místností, kde se svítí krátkodobě, jako je třeba toaleta či sklep," doporučuje.

Zde najdete všechny odpovědi na vaše otázky

Ptali jste se Roberta Hladila ze serveru eSvětlo.cz na vše, co se týká provozu i ekonomiky úsporných a LED žárovek. Všechny zodpovězené otázky najdete zde.

Jak se dalo očekávat, hodně dotazů směřovalo i k ekologii. Vadila vám přítomnost rtuti v úsporce. "Při běžném užívání to ničemu nevadí a v návaznosti máte téměř v každém kamenném obchodě sběrné boxy. Při recyklaci se tedy rtuť dostane zpět tam, kam patří. Pokud by se vám stalo, že by vám baňka při manipulaci praskla nebo se rozbila pádem na zem, doporučuji v místnosti vyvětrat," navrhuje.

Toto všechno byste měli najít na krabičce s úsporkou.

Toto všechno byste měli najít na krabičce s úsporkou.

Při výběru odborník doporučuje vybírat úsporky s teplotou 2 700 kelvinů, která je příjemnější pro lidské oko. Teploty kolem 4 000 K znamenají bělejší svit, což se používá spíše v kancelářských prostorách.

Překvapivě hodně dotazů se týkalo nejnovější LED technologie, která, ač zatím dosti drahá, probojovává si už cestu i do domácností. Stížnosti se týkaly absence vyšších výkonů kolem 100 wattů a více. "Zatím takových výkonů dosáhnete jen skládáním z více zdrojů, třemi ledkami s ekvivalentním výkonem po 40 wattech bez problémů osvítíte obývák," tvrdí Hladil.

Sliboval ale, že někdy během příštího roku už by se na trhu měly objevit i ledky s větším výkonem. A reaguje i na osobní dotaz, zda by si je sám koupil domů. "LED zdroje jsou aktuálně optimálním řešením, protože mají dlouhou životnost (až 25 let) a úsporu až 93 procent oproti klasickým žárovkám. Sám mám doma jen LED zdroje a šetřím stovky korun měsíčně," svěřuje se.

Autor:




Nejčtenější

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Takto vypadá normální koňský profil. Ilustrační snímek.
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolat mezi odborníky...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.