OTÁZKA:
Dobré ráno, zajímalo by mne, zda jsou opravdu tak dobré, že je jich tak mnoho, na rozdíl od Česka. Nejsou i ty některé naše na stejné úrovni?
Marek
DAVID:
Opravdu je to diametrální rozdíl. Pro mě osobně zajímavá zkušenost. V Česku je pár restaurací na podobné úrovni.
7.9.2015 10:11
OTÁZKA:
Kolik v New Yorku stojí takové menu v 3* michelinské restauraci?
Karel
DAVID:
Ceny jsou různé. Ve většině podávají tasting menu. Cena jsou různé. Začínají od 195 dolarů. Ale třeba v restauraci Jean Georges stojí 2 chody 48 dolarů a pro mě je to nejlepší restaurace v poměru cena/kvalita/výkon/místo. :-)
7.9.2015 10:14
OTÁZKA:
Dobrý den, jak jsou na tom s vybavením kuchyně? Jsme na tom srovnatelně? Nebo jste viděl něco, co vás nadchlo a chtěl byste to zavést ve své restauraci také?
Dana
DAVID:
Kuchyně byli vybaveny podobně. Samozřejmě jsou mnohem větší. Ale jedná se o prostory ve kterých jsou kuchyně stavěny a množství kuchařů. Třeba v restauracích pracuje jedna skupina co dělá obědy a ve 13:00 příide druhá skupina kuchařů co připravují večeře.
7.9.2015 10:16
OTÁZKA:
Která restaurace byla nejzajímavější?
Honza
DAVID:
Pro mě restaurace Eleven Madison Park, Per Se kterou vlastní legendární a ikonický šéfkuchař Thomas Keller. Ona každá restaurace byla něčím zajímavá. Třeba v restauraci Jean Georges mě postříkali šampaňským vínem. Stalo se a bylo zajímavé jak to řešili. A nakonec náhodně jsem tam potkal hlavního šéfkuchaře a majitele Jean Geoges Vongerichtena. A měl jsem možnost si s ním vyfotit a prohodit pár slov.
7.9.2015 10:22
OTÁZKA:
A jak to lze vydržet tohle tempo v restauracích?
Ivana
DAVID:
Lze, ale je to o tom že každý den jsem minimálně snídal a pokud to šlo tak večeři jsem si plánoval na 18:00 hodinu. Tak abych ráno byl fresh a připraven novým výzvám.
7.9.2015 10:25
OTÁZKA:
A ochutnal jste i street food?
Tomáš
DAVID:
Ano, byl jsem na festivalu v Brooklynu který je vždy o víkendu. Jmenuje se Smorgasburg. Doporučuji. Je tu krásný výhled na Manhattan. Jen doporučuji přijít brzy. Odpoledne je tam moc lidí a velké fronty. Jinak jsem ochutnal klasické věci co lze nakoupit na pojízdných stánkách v ulicích.
7.9.2015 10:27
OTÁZKA:
Dobrý den, jaká je úroveň absolventů středních odborných škol? Máte srovnání ČR vs. zahraničí? Pracujete se studenty?
Jakub
DAVID:
Chtěl jsem pracovat se studenty, Ale poté co jsem nelichotivě vyjádřil o školství tak jakmile někam zavolám tak mám zavřené dveře. :-( Situace je celkově špatná i v zahraničí. V NY nevím, třeba příští rok budu vědět víc po stáži. V Londýně ta situace je podobná. Mladý lidi se chtějí bavit, mít volné večery, sobotu, neděli a být s přáteli.
7.9.2015 10:29
OTÁZKA:
Zdravim Vas po case Radku a blahopreji k Babiccine zahrade, moc se nam tam s rodinou libilo. Chtela bych se zeptat, jestli Vam uz kluci koukaji pod prsty a zkouseji varit s Vami. Pekny den a at se dari! Magda, Brno
magda
DAVID:
Moc děkuji za feedback. Kluci zatím spíš koukají. Ale nezkoušejí. Ale občas pomáhají mne nebo manželce když dělá perníčky, vánoční cukroví a atd....
7.9.2015 10:31
OTÁZKA:
Co schází české restauraci, aby se mohla porovnávat s tou v NY? Je to kuchařem, prostředím, surovinami, majitelem, penězi?
Tomáš
DAVID:
Hosty. Pak surovinami. Lidé v zahraničí chtějí více experimentovat a nejsou konzervativní. Je normální že lidi jdou na tasting menu aby ochutnali 20 jídel místo toho klasických předkrm a hlavní jídlo. Suroviny - hlavně zelenina. Schází ovoce a zelenina v plné zralosti.
7.9.2015 10:35
OTÁZKA:
Je pravda, že Američané jsou tak závislí na hamburgerech, jak se u nás říká?
Honza
DAVID:
Neřekl bych. Samozřejmě vidíte je všude v různých verzí. Z hovězího, telecího, vepřového, jehněčího masa, s Foie Gras, brzlíkem, různými doplňky a omáčky.
7.9.2015 10:37
OTÁZKA:
Dobrý den,
co si myslíte o našich kuchařských školách? Mám pocit, že mladých kuchařů je spousta, ale málokterý opravdu vaří. Snad i bramborová kaše se smaženým žampionem se dá koupit v polotovaru. Přeji pěkný den.
Karel Stržanovský
DAVID:
Školství je zapeklitý problém. Každoročně školy produkují mnoho studentů. Ale neznám šéfkuchaře který by nehledal personál a kde jsou? Já sám jsem hledal taky personál a neozvali studenti po vyučení ale spíše starší kuchaři.
7.9.2015 10:40
OTÁZKA:
Píšete stáže? Co to znamená?
Karel
DAVID:
Znamená to jít koukat pod ruce těm nejlepším. Učit se. Je mi 42 let a každoročně odjíždím se učit. Dokáže mě to nabít. Je to opravdu zvláštní pocit když jste v kuchyni u mistra a koukáte mu pod ruce, máte možnost s ním si popovídat. Vidíte jak to všechno probíhá.
7.9.2015 10:43
OTÁZKA:
Dobry den mam dotaz ohledne toho te prodejny s vybavenim kdeto je a jestli muzete dat webovou adresu a chci se zeptat jestli jste skusil kurzy v C.I.A jsou opravdu skvele.jinakhodne uspechu a spokojenych zakazniku vam preji.marcel
Marcel HOTEL KASPERK
DAVID:
C.I.A. - CULINARY INSTITUT OF AMERICA jsem nezkoušel.
Jinak adresa prodejny www.jbprince.com
Moc děkuji za přání.
7.9.2015 10:47
OTÁZKA:
Dobrý den,
která (é) další restaurace si v Praze podle Vás zaslouží hvězdu? Váš názor na kometu posledních měsíců - Field? Hezký den, Marek.
Marek Kalina
DAVID:
Kometa vyletí a zhasne. Ale jelikož jsem tam nejedl nemohu soudit, To mi nepřísluší. Restaurací které by tady měli mít hvězdičky je mnohem víc. Např. Grand Cru, Kalina a atd..... Pak je tu jedna co by z jedné hvězdy mohla mít dvě dle mého soudu.
7.9.2015 10:50
OTÁZKA:
Jaký je nový trend v restauracích v NY?
Jitka
DAVID:
Barové sezení pro maximálně 16 osob. Dva termíny příchodu v 18:00 a 21:00. Podává se jen tasting menu a když někdo přijde pozdě tak přijde třeba o 3-4 chody. Ale je super že koukáte 3 hodiny pod ruce kuchařům jak Vám připravují jídlo. Máte možnost se jich hned na něco se zeptat.
7.9.2015 10:54
OTÁZKA:
Proč zrovna NY?
Petra
DAVID:
Protože je tam veliká koncentrace těch nejlepších šéfkuchařů světa.
7.9.2015 10:56
OTÁZKA:
Stalo se Vám, že jste byl v posledních let v nějaké z vyhlášených pražských restaurací nějak zásadně nespokojen? Je nějaká restaurace, o které byste řekl, že je přeceňovaná vzhledem k reálné úrovni?
Marek Kalina
DAVID:
Abych řekl pravdu nemám tolik času abych obcházel pražské restaurace, Za druhé jsem dost pracovně vytížen díky tomu že pendluji mezi 2 restauracemi a mezi Prahou a Kijevem.
7.9.2015 10:59
OTÁZKA:
Zdravím Radku, chci se zeptat jestli neuvažujete provádět osvětu v Českých kuchyních tak jak tomu činní Zdeněk Pohlreich, bylo by to zajímavé mít ještě další pořad tohoto typu. Díky za odpověď.
Michal
DAVID:
Zatím jsem nedostal žádnou takovou nabídku. Třeba v budoucnu. Kdo ví.
7.9.2015 11:00
OTÁZKA:
Kdyz varite sobe nebo blizkym rychlou vsedni veceri, varite osvedcena jidla, nebo improvizujete? Kdyz varim takhle podle fantazie a nalady, rikam tomu "impresionisticke" vareni :-)
Pepa
DAVID:
Částečně improvizuji a částečně sázím na osvědčené chuťové kombinace. Jinak hezky jste nazval vaše vaření.
7.9.2015 11:01
OTÁZKA:
Který předkrm a hlavní chod byly /nebo jsou/ v La Verandě historicky nejúspěšnější? Je něco, co byste z menu nikdy nedal?
Marek Kalina
DAVID:
Stále máme v menu Foie Gras, kalamáry. Od otevření máme pikantní thajskou polévku TOM YANG GONG která není v menu jelikož nezapadá do našeho konceptu. Ale máme ji pro velký úspěch a kdo ví ten si ji dává. Měním jídelní lístek pravidelně.
7.9.2015 11:05
OTÁZKA:
Koukal jsem na FB La Verandy na facebook menu? Je to inspirováno NY?
michal
DAVID:
Ne, není. Máme ho už rok pro naše přátele faceboku. Stačí napsat, zavolat a máte možnost ochutnat průřez naším jídelním lístkem s přáteli než si psat přes messenger. :-)
7.9.2015 11:09