Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum)

  12:07aktualizováno  12:07

Pýchavka obecná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá 

. Zajímavosti a rady

prewPoetická, i když méně estetická, jsou její lidová pojmenování - například "babin duch, čertovo kuličky, kozí sýr, muzikantský tabák, vraní hovno, zaječí pytlík" a jiná. 

Bývá často nedoceňována a houbaři opomíjena, a to i přesto, že její chuť předčí mnohdy i některé druhy hřibů.

Plodnice jsou 3 - 9 cm vysoké a 2 - 5 cm široké, obráceně hruškovitého tvaru, pokryté většími kuželovitými ostny, kolem nichž jsou v kroužku drobné osténky; po jejich odpadu zůstávají na povrchu dolíčky; v mládí jsou bílé, pak krémové až hnědé, uvnitř zprvu bílé, později zažloutlé až šedohnědé, prášící. Třeňovitě zúžená spodní část je sterilní. Výtrusy jsou bledě žluté, slabě drsné, kulovité, se stopečkou.

Kde a kdy ji najdete


Roste velmi hojně v létě a na podzim na zemi nebo i shnilém dřevu na travnatých místech, pastvinách, zahradách, křovinách a listnatých, smíšených, méně i jehličnatých lesích. ¨


Pýchavky a příbuzné prášivky mají jednu společnou výbornou vlastnost - všechny jsou jedlé a přibližně stejně chutné, takže vlastně nezáleží moc na tom, kterou seberete. Všechny se výborně hodí do polévek a omáček. Můžeme je prudce osmažit na oleji jako škvarečky, někomu zase chutnají jako mozeček. Nevhodné jsou do smaženic, k nakládání a sušení. Nesmíme ale zapomenout, že k jídlu se hodí jen mladé, uvnitř bílé kousky.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté

Nejčtenější

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...



Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který...

Kávová sedlina neboli lógr jednoznačně patří do bioodpadu. Doporučuje se i přímo jako hnojivo nebo mulč, nicméně kávová...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Labužníci vyjedli kambodžské tarantule, které pomáhají i proti kašli

Jen pro otrlé aneb velká kambodžská specialita v podobě smažených tarantulí.

Grilované tarantule chutnají turistům, kteří jsou zvědaví na tuto kambodžskou kulinářskou specialitu. Tarantulí je však...

Další z rubriky

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Najdete na iDNES.cz