Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mouka, máslo, cibule, slanina a můžete se šéfem grilovat po francouzsku

  1:16aktualizováno  1:16
Už jste někdy pekli na grilu francouzský koláč neboli quiche? Zkuste si to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Pokud se vám na gril vejde forma na koláč tak, abyste ji mohli pěkně uzavřít pod poklop a hlídat si pečicí teplotu, a pokud váš gril unese pánev na restování cibule a slaniny, pak si v klidu dopřejte luxus pečení pod širým nebem.

Na ingredience není Pohlreichův recept na lotrinský quiche náročný ani náhodou. Krásně hladké těsto jednoduše připravíte z hladké mouky, másla a špetky soli, přičemž mouka s máslem by měly být smíchány v poměru 2:1. Po upečení je výsledkem těsto, které je křupavé i měkké současně.

Francie na grilu

Korpus se nejprve předpeče prázdný, tzn. vyváleným těstem vyložíte formu, odkrojíte těsto přesahující přes okraje, překryjete pomačkaným pečicím papírem (mačká se proto, aby pěkně změkl a koláči nijak neublížil), který vysypete rýží a korpus strčíte na chvilku předpéct do trouby zhruba na 180 °C.

Náplň si mezitím připravte na pánvi, kde necháte na kousku másla orestovat na nudličky pokrájenou slaninu a cibuli, klidně kombinujte třeba žlutou a červenou. Restujte, aby cibule pěkně změkla, směs dochuťte pepřem, případně solí, pokud do bude potřeba - slanina už bývá dost slaná sama o sobě.

Přidejte i špetičku muškátového oříšku a trochu tymiánu a opět promíchejte, ať se voda z cibule pěkně odpařuje. Pak zalijte skleničkou bílého vína. „Krásně odpaří zkaramelizovanou cibuli a slaninku a získá to bezvadnou chuť,“ radí šéf. Pak si ještě zvlášť v misce smíchejte vaječné žloutky se smetanou (na středně velký quiche stačí žloutky ze tří vajec) a jste připraveni koláč naplnit.

Předpečený korpus naplňte směsí slaniny a cibule.
Směsí žloutků se smetanou zalijte naplněný korpus, ideálně přímo na plechu, kde...
Navrch ještě koláč posypte strouhaným parmazánem.
Pečte 20 minut v grilu vyhřátém na 180 °C.

Korpus koláče sundejte z grilu, naplňte ho směsí cibule a slaniny, vraťte ho na gril a cibulovou směs ještě zalijte rozmíchanými žloutky se smetanou. A můžete quiche vrátit na gril, případně do trouby. Za dvacet minut máte při 180 °C upečený skvostný slaný francouzský koláč.

Quiche lorraine je jedním z francouzských receptů, které Zdeněk Pohlreich připraví v neděli v podvečer v dalším premiérovém dílu svého pořadu Rozpal to šéfe! na Primě. Zrovna pro tenhle koláč je typická kombinace slaniny a cibule, ale s náplní můžete samozřejmě experimentovat.

Autor:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Čtenářské recepty: Grilovaný čerstvý tuňák s opečenými bramborami

Tuňák s pečenými bramborami a rajčatovým salátem

V dalším dílu naší grilovací soutěže přinášíme recept, který udělá radost všem milovníkům ryb....

VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.

VIDEO Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár...


Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz