Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si slaný koláč s bylinkami. Nejlepší je s medvědím česnekem

aktualizováno 
Nejen slaný či sladký koláč, ale i polévka, špenát nebo náplň do palačinek mohou být ideálním prostředkem pro využití sezonních bylinek. Ještě stihnete vyzkoušet recepty našich čtenářek s jarními bylinkami a využít i medvědí česnek. Ten z chladnějších oblastí se pořád ještě dá sehnat v prodejnách zdravé výživy.

V dubnu jsme vám spolu s „kytkožroutkou“ Janou Vlkovou radili, jaké bylinky z volné přírody zařadit v jarní sezoně do kuchyně, a vyzvali vás, ať se podělíte o vyzkoušené bylinkové recepty, a my vybrané dva oceníme její květinovou kuchařkou. Nešlo přitom jen o medvědí česnek (viz článek zde), ale také o bylinky nahrazující petržel či o polníček a další bylinky vhodné do salátů (více zde).

Jarní bylinky a recepty z nich

Za všechny došlé recepty děkujeme, nebylo jednoduché z nich vybrat, na každém bylo něco lákavého, ať šlo o plněné palačinky od Lenky Filipové, nebo fialkovou panna cottu Hanky Košťálové (foto najdete v galerii). 

V redakci jsme se ale nakonec jednoznačně shodli, že největší chuť jsme po přečtení všech e-mailů dostali na quiche z kuchyně Marcely Semelové (recept najdete níže), která do typického francouzského slaného koláče s vaječnou náplní přidává nejen nasekaný medvědí česnek, ale i jarní cibulku a mladé kopřivy.

Jako druhý jsme vybrali poctivou jarní krémovou polévku z kuřecího vývaru se smetanou a medvědím česnekem blogerky používající jméno Evi (najdete zde).

Recept na quiche s kopřivami a medvědím česnekem

Na jednoduché těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky (Marcela Semelová používá celozrnnou špaldovou, jemně mletou), 120 g másla, 3 až 5 lžic ledové vody a špetku soli. Na náplň pak 3 velká vejce, 170 g sýru feta, 2 lžíce másla, 2 najemno nakrájené jarní cibulky, 180 g hrubě nasekaného medvědího česneku (cca na čtvrtiny), 50 g lístků mladých kopřiv, špetku oregana, špetku tymiánu, půl lžičky drceného červeného chilli, sůl a pepř.

Květinová kuchařka pro kytkožrouty s 15% slevou

Tuto knihu Jany Vlkové, plnou praktických rad, nádherných fotografií a s ilustrovaným herbářem, lze se slevou koupit také na Knihy.iDNES.cz

Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové
Ukázky z knihy Květinová kuchařka autorky Jany Vlkové

Od nás ji za svůj recept získávají dvě výše zmíněné čtenářky, kterým ji zašleme poštou. Výherkyním gratulujeme.

Vychlazené máslo nakrájejte na kousky do studené mísy, kterou jste zhruba čtvrt hodiny chladili v lednici. Přidejte mouku, sůl a 2 lžíce studené vody a rukama či hnětačem na těsto rychle zpracujte; vodu můžete podle potřeby přidat. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu do lednice.

Mezitím si připravte náplň: vajíčka rozšlehejte v míse, přidejte nadrobený sýr feta, vmíchejte oregano, tymián, chilli a špetku pepře a soli. Na pánvi zpěňte na másle cibulku, přidejte polovinu medvědího česneku a polovinu kopřiv – teprve až zavadnou, přidejte zbytek obojího. Jakmile povadne celý obsah pánve, odstavte pánev ze sporáku a důkladně promíchejte s vajíčkovou směsí.

Vychlazené těsto pak vyválejte dle tvaru vybrané formy, kterou vyložte pečicím papírem (případně vymažte tukem a vysypejte moukou). Pak na dno formy  rozložte vyválené těsto, které nesmí přesahovat okraje nádoby, několikrát jej propícháme vidličkou a přikryjeme pečicím papírem, do kterého nasypeme fazole či rýži (pro zatížení). Vložte do předehřáté trouby na 190°C a pečte cca 10 minut. Poté sundejte pečicí papír s fazolemi a dopečte dalších cca 5 minut.

Teprve poté korpus po lžičkách naplňte připravenou směsí, zarovnejte a pečte v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 35 minut. Podávat můžete teplé i studené, samotné i s čerstvým salátem.

Tipy Jany Vlkové na další jarní bylinky, které se v kuchyni vyplatí:

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.