Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


New York versus Česko: rozdíl je v hostech a surovinách, tvrdí šéfkuchař

  18:00aktualizováno  18:00
Hosté v amerických restauracích jsou podle šéfkuchaře Radka Davida podstatně kultivovanější. Na rozdíl od nás, kde jsou lidé zvyklí na předkrm a hlavní jídlo, chodí do restaurace na takzvané tasting menu, nechtějí se nacpávat, radši ochutnají 20 různých jídel. Šéfkuchař Radek David odpovídal v dnešním on-line rozhovoru.

Radek David v La Veranda | foto: M. Siebert

Radek David vede restaurace La Veranda a Babiččina zahrada. Je to člověk posedlý profesí, každou volnou chvíli věnuje experimentům a vymýšlení nových receptur. Na to, jak se vaří v New Yorku či jaké jsou trendy v místních michelinských podnicích, jste se ptali od 10 hodin dopoledne on-line.

Jak odpovídal Radek David

Jsou americké michelinské restaurace opravdu tak dobré, nebo by s nimi ty české dokázaly držet krok? Všechny otázky a odpovědi najdete zde.

Není takový rozdíl mezi vybavením, jen jsou kuchyně často daleko větší, takže se v nich kuchařům daleko lépe pracuje. Jde i o množství kuchařů. Třeba v restauracích pracuje jedna skupina, co dělá obědy a ve 13:00 přijde druhá skupina kuchařů, co připravují večeře.

Ale s učňovským školstvím tam mají stejné problémy jako u nás. „Ale v Londýně je ta situace podobná. Mladí lidé se chtějí bavit, mít volné večery, sobotu, neděli a být s přáteli,“ odpovídal David. Přináší to pak i problémy se hledáním spolupracovníků. „Neznám šéfkuchaře, který by nehledal personál, ale kde jsou? Já sám jsem hledal taky, a neozvali se studenti po vyučení, ale spíše starší kuchaři,“ posteskl si.

Fotogalerie

Není pravda, že by se v Americe krmili jen hamburgery, jak se u nás často říká. „Samozřejmě je ale vidíte všude a v různých verzích. Z hovězího, telecího, vepřového, jehněčího masa, s Foie Gras, brzlíkem, různými doplňky a omáčky,“ popisuje realitu. Ale mimo to i spoustu jiných pokrmů. To odpovídá počtu národností, které ve městě žijí.

A u nás by si podle něj michelinskou hvězdu zasloužilo více restaurací, než jich dosud máme. „Restaurací, které by tady měly mít hvězdičky, je mnohem víc. Například Grand Cru, Kalina a další. Pak je tu jedna co by z jedné hvězdy mohla mít dvě, dle mého soudu,“ fandí kolegům.

V létě si David splnil sen a vydal se „za velkou louži“, aby zjistil, jak to dělají jinde než v Evropě. Když se podíváte na výsledky hodnocení v Tripadvisor, vidíte, že hodnocení jeho restaurací se blíží pěti hvězdám.

Zatímco La Veranda nabízí franko-italskou kuchyni, Babiččina zahrada zkouší českou kuchyni. Ne takovou, jakou by si představil milovník hotovek z hospody Na růžku, ale rafinovanější, odlehčenější a pestřejší.

Tato restaurace má i výhodu, že na vlastní zahradě pěstuje pro svoji potřebu bylinky (více o tom zde) a koncept je vhodný i pro rodiny s malými dětmi.

Za osm dní navštívili deset restaurací a ochutnali mnoho dalšího dobrého jídla, projedli se 17ti hvězdami Michelina, po příjezdu se radši nevážil. Ale podařilo se mu předdomluvit stáže na příští rok.„Rozhodl jsem se jen s manželkou a bez dětí udělat si dovolenou snů. V New Yorku je spousta slavných restaurací s vynikajícími kuchaři a to jsem chtěl zažít na vlastní kůži, takže jsem naplánoval dovolenou jako zážitkový foodtrip,“ popisuje David. Jak říká: „Někdo chodí po památkách, pamětihodnostech, muzeích a galeriích. Já po trzích, knihkupectvích, potřebách pro kuchaře a do domácnosti a po restauracích.“

V New Yorku navštívili například restaurace Del Posto, Jean Georges Restaurant, Momofuku, Ssam Bar a další. Navíc místa, která jsou pro kuchaře zlatý důl, prodejnu profesionálního náčiní pro kuchaře, zeleninové či rybí trhy, vynikající pekařství. Nejedl jen v restauracích. Navštívil street food festival Smorgasburg, Chinatown, ochutnal tradiční hot dog na ulici, pizzu, čínu do krabičky a mnoho dlašího.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.