Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

aktualizováno 
Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.

Grilovací horečka vtrhla do Česka, díky ní trávíme víc času venku, s rodinou i s přáteli. Jen vybrat ten správný gril právě pro naše potřeby, aby to byla skutečně radost. | foto: Profimedia.cz

Grilovat se dá i na balkoně. Ale kvůli kouři se tam nehodí gril na dřevěné uhlí, sousedi by vás neměli rádi. Vhodnější je elektrický či plynový. (Ovšem třeba udit se na balkoně dá, návod najdete v článku zde.)

Tomu, kdo griluje párkrát za rok na zahradě, zase stačí jednodušší gril na uhlí. Milovníci častého grilování ocení lepší plynové typy, s nimiž je snazší a čistší manipulace. Anebo větší grily na uhlí, jež pokrmům dodají typickou vůni.

10 rad, jak na výběr a použití grilu

  • Při výběru zkuste hmatem, zda se plech neohýbá. O kvalitě vypovídá i váha. Tenký plech může brzy začít rezivět a kroutit se. Spoje, nohy a držáky musí být dobře upevněné, aby se gril při použití nerozpadl.
  • Máte-li děti nebo psy, zaměřte se na to, aby měl gril stabilní nohy, jinak ho snadno někdo porazí nebo i zvrhne na sebe. Týká se to hlavně levných grilů, často dost vratkých. Nestabilní gril znamená i požární riziko.
  • Chtějte gril, který vyvine dost vysokou teplotu. Jinak se maso může vysušovat a být tuhé. Hlavně u grilů na uhlí se odvíjí teplota od jejich velikosti: čím větší, tím lepší, ideální je gril s průměrem aspoň 47 cm. Důležitá je i schopnost teplotu udržet. Když to gril neumí, maso může být nahoře spálené a uvnitř nedopečené. Vhodné je, aby udržel teplotu alespoň 110 až 300 stupňů, ještě lépe až 500 stupňů.
  • Kupujte dřevěné uhlí s většími kusy, jež nepropadnou palivovým roštem, dobrý je průměr dva až osm centimetrů. Uhlí má být i co nejméně vlhké, takže za deště je lepší ho kupovat v uzavřeném prostoru než u pumpy. Kvalitní uhlí se rychle rozžhaví a déle vydrží.
  • Potřete-li rozpálený grilovací rošt kůží od špeku, nic se nepřipálí. Prodávají se i oleje ve spreji, které obsahují vodu. Ta díky pomalému odpařování zajistí, že olej v žáru hned neshoří a na roštu vytvoří ochranný film.
  • Častou chybou je nerovnoměrné rozmístění briket či uhlí. Lidé nasypou uhlí do kotle bez ladu a skladu, pak jsou některé kousky masa téměř syrové a jiné černé jako hokejový puk. Rozprostřete uhlí rovnoměrně po celém grilovacím kotli. Jen u nepřímého grilování je uspořádejte do dvou hromádek po stranách nebo po obvodu.
  • Plynový gril zapalujte s otevřeným poklopem. Když pustíte plyn, prostor pod poklopem se jím naplní a při zapálení pak hrozí úraz kvůli náhlému vzplanutí.
  • Neplatí, že čím rychleji se griluje, tím lépe. Stačí gril rozpálit na 180 °C.
  • Abyste zabránili přepalování tuku, grilujte nepřímo. Jiná možnost je použít plotnu nebo dát pod rošt dát misku s vodou na odkapávání šťávy. U plynových grilů zabrání kapání do ohně flavorizéry či hořáky po bocích grilovací vany. Lepší grily mají odvod šťávy do zásobníku. Odkapávací miska může být i u elektrického grilu, když má plocha správný sklon, aby se šťáva nepřipalovala. Kapání omezíte, když maso ochutíte až po grilování.
  • Nepřipravujte moc pokrmů najednou. Víc si s grilováním užijete, když nachystáte každému na míru jednu porci. Až znovu přijde hlad, přidáte další.

Vybírejte i podle nutné údržby a možností čištění

Nejnáročnější na údržbu jsou grily na uhlí, nejméně náročné ty elektrické. Čím je vnitřek grilu členitější, tím hůř se čistí.

A co plynový gril?

  • U plynových grilů je nutné jednou za čas vyčistit či vyměnit vaničku na zachytávání tuku a hořáky. Na hořáky použijte jiný kartáč než ten na rošty, kousky jídla z roštu by mohly hořáky ucpat. Na postranní hořáky vezměte jen hadřík či houbičku se saponátem. Flavorizéry nevyndávejte, očistěte je mosazným kartáčem nebo škrabkou z nylonu. Prohlédněte, jestli jsou přípojky utěsněné, hadičky neporušené a jestli z plynové lahve neuniká plyn. Připravte si do kyblíku směs mýdla a vody v poměru 1:1 a zkontrolujte, zda jsou vypnuté regulátory hořáků. Plynovou lahev otevřete o jednu otočku a připravenou směsí potřete všechny spoje. Když se tvoří bubliny, někde něco uniká. Poškozená hadice se musí vyměnit.
  • Lepší na mytí jsou modely, z nichž lze části sundat a dát do myčky.
  • U elektrických grilů s mřížkou vybírejte typy s přístupnou spirálou, nejlépe samočisticí, na níž se tuk nepřipéká.
  • Smalt se udržuje dobře, nerez je hodně přilnavý a také na litině se jídlo přichytává.
  • Před každým grilováním by měla být mřížka čistá. Připečené zbytky kazí chuť jídla a nejsou zdravé. Mohou i vzplanout, zvláště na lávových kamenech.
  • Lávové kameny vydrží většinou celou sezonu, při intenzivním grilování se musí měnit častěji. Poznáte to, když se začnou drolit. Po každém pečení je nažhavte pět minut na maximum, tím se vypálí nečistoty v nich a na nich, takže déle vydrží.
  • Gril čistěte, dokud je teplý. Elektrické a plynové typy je ideální rozpálit naplno, do deseti minut zbytky shoří. Gril na uhlí čistěte vychladlý, ale ne úplně studený.
  • Většinou stačí mechanické čištění ocelovými či mosaznými kartáči, omytí vodou s mýdlem či saponátem a osušení. Nepoužívejte agresivní přípravek na trouby. Dají se použít drátěnky, ale ne na elektrické grily. Z nich mohou do přístroje odpadávat malé částečky a způsobit zkrat.
  • Grilujete-li často, několikrát za sezonu mřížku a další plochy umyjte speciálními prostředky na grily, prodávají se i v podobě sprejů. Použít můžete i obyčejnou sodu. Ale pořídit lze dokonce i robotický čistič nazývaný Grillbot, který gril uklidí za vás.
  • U grilu, který se dlouho nepoužíval, stačí usazený prach setřít kuchyňským olejem.
  • Z grilu vždy odstraňte popel. Pohlcuje vlhkost a může podpořit rezivění.
  • Víko grilu nevoskujte, stačí otřít hadříkem. Vosk po zahřátí stéká a může znehodnotit potraviny.
  • Gril je nutné udržovat v suchu a zakrývat plachtou.

Máte nějaké další praktické vychytávky, které vám grilování usnadňují a zpříjemňují? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi.

Autor:


Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Sůl, pepř a prstový test. Experti na maso radí, jak správně grilovat

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Krásné počasí vybízí k rozpálení grilů. Vybrat ten správný není nijak obtížné, větší vliv na...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Kdo nemá gril, jako by nebyl. Jak vybrat ten správný a nespálit se

Grilování na terase. Ilustrační foto

Táborák už je passé. Kdo nemá gril, platí za outsidera. Dokonce není výjimkou, že se lidé vracejí...

Na čištění grilu nepotřebujete speciální chemii, ukáže hodinový manžel

Na hrubé nečistoty výborně poslouží škrabka na sklokeramické desky.

Někdy po zimě vytáhnete gril a je ve stavu, že byste raději šli do obchodu a koupili si nový....


Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno rozdělávat oheň a není třeba...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Najdete na iDNES.cz