Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když víte jak, může být grilování nejzdravější způsob přípravy jídla

aktualizováno 
Grilování je silně návykové. Odborníci navíc tvrdí, že to může být nejzdravější způsob ohřevu jídla. Musí se však dělat správně a nejlépe na kvalitním grilu.

Grilovací horečka vtrhla do Česka, díky ní trávíme víc času venku, s rodinou i s přáteli. Jen vybrat ten správný gril právě pro naše potřeby, aby to byla skutečně radost. | foto: Profimedia.cz

Grilovat se dá i na balkoně. Ale kvůli kouři se tam nehodí gril na dřevěné uhlí, sousedi by vás neměli rádi. Vhodnější je elektrický či plynový. (Ovšem třeba udit se na balkoně dá, návod najdete v článku zde.)

Tomu, kdo griluje párkrát za rok na zahradě, zase stačí jednodušší gril na uhlí. Milovníci častého grilování ocení lepší plynové typy, s nimiž je snazší a čistší manipulace. Anebo větší grily na uhlí, jež pokrmům dodají typickou vůni.

10 rad, jak na výběr a použití grilu

  • Při výběru zkuste hmatem, zda se plech neohýbá. O kvalitě vypovídá i váha. Tenký plech může brzy začít rezivět a kroutit se. Spoje, nohy a držáky musí být dobře upevněné, aby se gril při použití nerozpadl.
  • Máte-li děti nebo psy, zaměřte se na to, aby měl gril stabilní nohy, jinak ho snadno někdo porazí nebo i zvrhne na sebe. Týká se to hlavně levných grilů, často dost vratkých. Nestabilní gril znamená i požární riziko.
  • Chtějte gril, který vyvine dost vysokou teplotu. Jinak se maso může vysušovat a být tuhé. Hlavně u grilů na uhlí se odvíjí teplota od jejich velikosti: čím větší, tím lepší, ideální je gril s průměrem aspoň 47 cm. Důležitá je i schopnost teplotu udržet. Když to gril neumí, maso může být nahoře spálené a uvnitř nedopečené. Vhodné je, aby udržel teplotu alespoň 110 až 300 stupňů, ještě lépe až 500 stupňů.
  • Kupujte dřevěné uhlí s většími kusy, jež nepropadnou palivovým roštem, dobrý je průměr dva až osm centimetrů. Uhlí má být i co nejméně vlhké, takže za deště je lepší ho kupovat v uzavřeném prostoru než u pumpy. Kvalitní uhlí se rychle rozžhaví a déle vydrží.
  • Potřete-li rozpálený grilovací rošt kůží od špeku, nic se nepřipálí. Prodávají se i oleje ve spreji, které obsahují vodu. Ta díky pomalému odpařování zajistí, že olej v žáru hned neshoří a na roštu vytvoří ochranný film.
  • Častou chybou je nerovnoměrné rozmístění briket či uhlí. Lidé nasypou uhlí do kotle bez ladu a skladu, pak jsou některé kousky masa téměř syrové a jiné černé jako hokejový puk. Rozprostřete uhlí rovnoměrně po celém grilovacím kotli. Jen u nepřímého grilování je uspořádejte do dvou hromádek po stranách nebo po obvodu.
  • Plynový gril zapalujte s otevřeným poklopem. Když pustíte plyn, prostor pod poklopem se jím naplní a při zapálení pak hrozí úraz kvůli náhlému vzplanutí.
  • Neplatí, že čím rychleji se griluje, tím lépe. Stačí gril rozpálit na 180 °C.
  • Abyste zabránili přepalování tuku, grilujte nepřímo. Jiná možnost je použít plotnu nebo dát pod rošt dát misku s vodou na odkapávání šťávy. U plynových grilů zabrání kapání do ohně flavorizéry či hořáky po bocích grilovací vany. Lepší grily mají odvod šťávy do zásobníku. Odkapávací miska může být i u elektrického grilu, když má plocha správný sklon, aby se šťáva nepřipalovala. Kapání omezíte, když maso ochutíte až po grilování.
  • Nepřipravujte moc pokrmů najednou. Víc si s grilováním užijete, když nachystáte každému na míru jednu porci. Až znovu přijde hlad, přidáte další.

Vybírejte i podle nutné údržby a možností čištění

Nejnáročnější na údržbu jsou grily na uhlí, nejméně náročné ty elektrické. Čím je vnitřek grilu členitější, tím hůř se čistí.

A co plynový gril?

  • U plynových grilů je nutné jednou za čas vyčistit či vyměnit vaničku na zachytávání tuku a hořáky. Na hořáky použijte jiný kartáč než ten na rošty, kousky jídla z roštu by mohly hořáky ucpat. Na postranní hořáky vezměte jen hadřík či houbičku se saponátem. Flavorizéry nevyndávejte, očistěte je mosazným kartáčem nebo škrabkou z nylonu. Prohlédněte, jestli jsou přípojky utěsněné, hadičky neporušené a jestli z plynové lahve neuniká plyn. Připravte si do kyblíku směs mýdla a vody v poměru 1:1 a zkontrolujte, zda jsou vypnuté regulátory hořáků. Plynovou lahev otevřete o jednu otočku a připravenou směsí potřete všechny spoje. Když se tvoří bubliny, někde něco uniká. Poškozená hadice se musí vyměnit.
  • Lepší na mytí jsou modely, z nichž lze části sundat a dát do myčky.
  • U elektrických grilů s mřížkou vybírejte typy s přístupnou spirálou, nejlépe samočisticí, na níž se tuk nepřipéká.
  • Smalt se udržuje dobře, nerez je hodně přilnavý a také na litině se jídlo přichytává.
  • Před každým grilováním by měla být mřížka čistá. Připečené zbytky kazí chuť jídla a nejsou zdravé. Mohou i vzplanout, zvláště na lávových kamenech.
  • Lávové kameny vydrží většinou celou sezonu, při intenzivním grilování se musí měnit častěji. Poznáte to, když se začnou drolit. Po každém pečení je nažhavte pět minut na maximum, tím se vypálí nečistoty v nich a na nich, takže déle vydrží.
  • Gril čistěte, dokud je teplý. Elektrické a plynové typy je ideální rozpálit naplno, do deseti minut zbytky shoří. Gril na uhlí čistěte vychladlý, ale ne úplně studený.
  • Většinou stačí mechanické čištění ocelovými či mosaznými kartáči, omytí vodou s mýdlem či saponátem a osušení. Nepoužívejte agresivní přípravek na trouby. Dají se použít drátěnky, ale ne na elektrické grily. Z nich mohou do přístroje odpadávat malé částečky a způsobit zkrat.
  • Grilujete-li často, několikrát za sezonu mřížku a další plochy umyjte speciálními prostředky na grily, prodávají se i v podobě sprejů. Použít můžete i obyčejnou sodu. Ale pořídit lze dokonce i robotický čistič nazývaný Grillbot, který gril uklidí za vás.
  • U grilu, který se dlouho nepoužíval, stačí usazený prach setřít kuchyňským olejem.
  • Z grilu vždy odstraňte popel. Pohlcuje vlhkost a může podpořit rezivění.
  • Víko grilu nevoskujte, stačí otřít hadříkem. Vosk po zahřátí stéká a může znehodnotit potraviny.
  • Gril je nutné udržovat v suchu a zakrývat plachtou.

Máte nějaké další praktické vychytávky, které vám grilování usnadňují a zpříjemňují? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi.

Autor:


Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Griluje se po celém světě, inspirujte se tradicemi jedenácti zemí

Ilustrační snímek

České grilování je směsí nápadů a chutí z celého světa. Obohaťte svůj repertoár třeba mexickým...

Burgery, panenka i zelenina. Další várka příspěvků do grilovací soutěže

Hovězí hamburger s vlastními houskami

Nejnovější přispěvatelé do naší soutěže pokryli široké grilovací spektrum. Vedle burgerové klasika...


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Najdete na iDNES.cz