Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sedm rad pro nákup burčáku podle znalce. Vinaři burčákem neťukají

aktualizováno 
Prodávají se ve vinotékách, na trzích, na vinobraní, i na stánku u silnice. Podle čeho vybrat burčák, na kterém si pochutnáte a neprožene vaši peněženku či útroby? Soudní znalec v oboru víno Ivo Dvořák shrnuje sedm rad, podle kterých se máme řídit.

Burčákem můžeme nazývat jen zkvašenou šťávu z hroznů vypěstovaných na území České republiky. Vše ostatní, co se prodává, by mělo být označeno jako zkvašená šťáva. Technicky to není rozdíl, ale poctivý prodejce by si tohoto rozdílu měl být vědom, říká Ivo Dvořák. Základní přehled, podle čeho se řídit při výběru burčáku, podal pro server Vino.tk.

1. To, co se jako burčák prodává počátkem srpna, tuto definici nesplňuje, protože naše hrozny se začínají sklízet později. Je tedy vyráběný z hroznů pocházejících z oblastí, kde víno dozrává dříve, ale tento mošt se nesmí nazývat burčák. „Z toho vyplývá, že český burčák můžete podle místních teplotních podmínek koupit až někdy koncem srpna nebo spíše až začátkem září,“ popisuje Kozák.

2. Kupujete-li burčák u silnice, buďte velmi obezřetní, s největší pravděpodobností se nejedená o burčák, ale o částečně zkvašený mošt. Navíc u silnice je ten burčák v teple, takže kvasinky, které jsou tam přítomné, by stále pracovaly a tím už může být ten burčák znehodnocený. Proto je třeba, aby byl skladovaný v chladnu, kde je možné kvasení umrtvit.

„Podle barvy si můžete alespoň říct, zda je burčák v pořádku. Může mít skoro bílou barvu až do zlatavé. Pokud je hnědý, je zoxidovaný, tedy znehodnocený. Takový si nekupujte,“ říká znalec.

Je burčák zdravý?

Jak dlouho burčák vydrží čerstvý? Kdy je nejlepší? A jak poznat špatný burčák? Vše o burčáku najdete zde.

První burčák v Brně z vinné odrůdy Irshay Oliver z vinné oblasti Vrbice

3. Definice toho „správného“ burčáku de facto neexistuje, ale nastává zhruba v polovině fermentačního období, kdy šťáva obsahuje 3–5 objemového procenta alkoholu, kdy má nejvyváženější chuť. To se liší podle teploty při fermentaci. „Staří vinař ale vědí, po celé vesnici se nese, že burčák už takzvaně jede,“ spoléhá na starou moudrost.

4. Červený burčák existuje, ale je vzácný. Pochází jen z odrůd, takzvaných barvířek, které se sklízejí později a u nás se jich pěstuje málo. „Takže pozor, pokud někdo nabízí červený burčák podezřele brzy, nebude možná obarvený slupkami z modrých odrůd hroznů, ale dobarvovaný uměle,“ varuje.

5. Burčák se pije i v Rakousku (sturm) a Německu. „Například na jihu Rakouska se pěstují velmi rané odrůdy a zkvašený mošt je tam velmi populární,“ tvrdí znalec. Dokonce i v Bordeaux se v menší míře pije pod názvem vin bourru. Pro ně je to gastronomická specialita, ke které se podává sýr.

6. Říká se, že burčák je zdravý a že ho musíte vypít tolik, kolik máte krve. „Nechci toto pravidlo nijak rozporovat, ale rozhodně si to rozložte do delšího časového období. V jednom litru burčáku je totiž až 6 miliard živých kvasinek. Ty vám mohou v zažívacím traktu způsobit průvan,“ varuje. Pokud si kvasinky ve vašich vnitřnostech sjednají převahu, může to dopadnout fatálně.

7. Pijte burčák jen u vinaře, nejlépe u toho, kterého dobře znáte. Uvědomte si však, že nemůžete čekat, že dělá burčák z toho nejlepšího, co má ve vinici. To nejlepší víno s nejvyšší cukernatostí použije ve velké většině na výrobu přívlastkového vína.

Nikdy si burčákem nesnažte přiťuknout s vinařem. Pověra praví, že by se tak zastavilo kvašení.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Najdete na iDNES.cz