Sedm rad pro nákup burčáku podle znalce. Vinaři burčákem neťukají

aktualizováno 
Prodávají se ve vinotékách, na trzích, na vinobraní, i na stánku u silnice. Podle čeho vybrat burčák, na kterém si pochutnáte a neprožene vaši peněženku či útroby? Soudní znalec v oboru víno Ivo Dvořák shrnuje sedm rad, podle kterých se máme řídit.

Burčákem můžeme nazývat jen zkvašenou šťávu z hroznů vypěstovaných na území České republiky. Vše ostatní, co se prodává, by mělo být označeno jako zkvašená šťáva. Technicky to není rozdíl, ale poctivý prodejce by si tohoto rozdílu měl být vědom, říká Ivo Dvořák. Základní přehled, podle čeho se řídit při výběru burčáku, podal pro server Vino.tk.

1. To, co se jako burčák prodává počátkem srpna, tuto definici nesplňuje, protože naše hrozny se začínají sklízet později. Je tedy vyráběný z hroznů pocházejících z oblastí, kde víno dozrává dříve, ale tento mošt se nesmí nazývat burčák. „Z toho vyplývá, že český burčák můžete podle místních teplotních podmínek koupit až někdy koncem srpna nebo spíše až začátkem září,“ popisuje Kozák.

2. Kupujete-li burčák u silnice, buďte velmi obezřetní, s největší pravděpodobností se nejedená o burčák, ale o částečně zkvašený mošt. Navíc u silnice je ten burčák v teple, takže kvasinky, které jsou tam přítomné, by stále pracovaly a tím už může být ten burčák znehodnocený. Proto je třeba, aby byl skladovaný v chladnu, kde je možné kvasení umrtvit.

„Podle barvy si můžete alespoň říct, zda je burčák v pořádku. Může mít skoro bílou barvu až do zlatavé. Pokud je hnědý, je zoxidovaný, tedy znehodnocený. Takový si nekupujte,“ říká znalec.

Je burčák zdravý?

Jak dlouho burčák vydrží čerstvý? Kdy je nejlepší? A jak poznat špatný burčák? Vše o burčáku najdete zde.

První burčák v Brně z vinné odrůdy Irshay Oliver z vinné oblasti Vrbice

3. Definice toho „správného“ burčáku de facto neexistuje, ale nastává zhruba v polovině fermentačního období, kdy šťáva obsahuje 3–5 objemového procenta alkoholu, kdy má nejvyváženější chuť. To se liší podle teploty při fermentaci. „Staří vinař ale vědí, po celé vesnici se nese, že burčák už takzvaně jede,“ spoléhá na starou moudrost.

4. Červený burčák existuje, ale je vzácný. Pochází jen z odrůd, takzvaných barvířek, které se sklízejí později a u nás se jich pěstuje málo. „Takže pozor, pokud někdo nabízí červený burčák podezřele brzy, nebude možná obarvený slupkami z modrých odrůd hroznů, ale dobarvovaný uměle,“ varuje.

5. Burčák se pije i v Rakousku (sturm) a Německu. „Například na jihu Rakouska se pěstují velmi rané odrůdy a zkvašený mošt je tam velmi populární,“ tvrdí znalec. Dokonce i v Bordeaux se v menší míře pije pod názvem vin bourru. Pro ně je to gastronomická specialita, ke které se podává sýr.

6. Říká se, že burčák je zdravý a že ho musíte vypít tolik, kolik máte krve. „Nechci toto pravidlo nijak rozporovat, ale rozhodně si to rozložte do delšího časového období. V jednom litru burčáku je totiž až 6 miliard živých kvasinek. Ty vám mohou v zažívacím traktu způsobit průvan,“ varuje. Pokud si kvasinky ve vašich vnitřnostech sjednají převahu, může to dopadnout fatálně.

7. Pijte burčák jen u vinaře, nejlépe u toho, kterého dobře znáte. Uvědomte si však, že nemůžete čekat, že dělá burčák z toho nejlepšího, co má ve vinici. To nejlepší víno s nejvyšší cukernatostí použije ve velké většině na výrobu přívlastkového vína.

Nikdy si burčákem nesnažte přiťuknout s vinařem. Pověra praví, že by se tak zastavilo kvašení.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Další z rubriky

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Najdete na iDNES.cz