Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Jak na hustou rajčatovou polévku, radí šéf. Jíšku nepotřebujete

  10:59aktualizováno  10:59
Je to teplé, skvěle to voní i chutná a je toho dost. Dalo by se říci o talíři hutné rajčatové polévky, která je ideálním jídlem pro ty, co si chtějí pochutnat a přitom si udržet i s přibývajícími lety rozumnou postavu. Jako šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Rajčatová polévka je jedním z chodů již sedmého menu, které šéfkuchař v rámci premiérové řady pořadu Teď vaří šéf! nachystá v úterý večer na Primě. Kdo šéfa poslední dobou sleduje, je mu jasné, že tuhle polévku si může dopřát úplně bez výčitek (viz zde rozhovor s Pohlreichem, co je v jídle důležité).

Pár růžiček květáku a brokolice šéf rozpůlí, hodí na kapku olivového oleje na pánvičku, kterou lze vložit na rozpálený gril (nebo do trouby), osolí, opepří, posype špetkou římského kmínu a dá zhruba na 20 minut péct doměkka.

Jak na rajčatovou polévku

A může se vrhnout na přípravu vlastní polévky. Na dno hrnce kápne trochu olivového oleje, přihodí najemno pokrájenou červenou cibuli, kus pokrájeného řapíkatého celeru, dva podrcené a nasekané stroužky česneku i kousek na kolečka pokrájeného pórku. „Chuť musíte na něčem vystavět, takže čím víc ingrediencí tam dáte, tím lépe to bude chutnat,“ vysvětluje.

Všechnu zeleninu pěkně restuje, aby zesklovatěla, a přidá i oloupaná a na kousky pokrájená rajčata. „Ta rajčata vybírejte vždycky co nejzralejší. Na polívku se supr hodí vždycky to, co je ze všech nejměkčí,“ radí šéf.

Pak obsah hrnce osolte, opepřete, přidejte i balzamikový ocet, který polévce dodá sladkost i kyselost současně. Přilijte trochu vody - opravdu jen trochu, protože polévka to má být hustá a vydatná - a polévku nechte na stažené plotýnce probublávat. Na dochucení ještě můžete přidat kapku (menší či větší, podle chuti) vinného octa, který polévce dodá říz.

Mezitím si můžete připravit i dresink na opečený květák s brokolicí: z opraženého a v hmoždíři podrceného římského kmínu, trochy vinného octa, balzamikového octa a olivového oleje, pepře a soli. Nasekanou pažitku do něj šéf přidává až při servírování.

A vraťme se k polévce. Přidejte do ní ještě hrst nasekané čerstvé petržele a je-li zelenina měkká, polévku lze stáhnout z ohně a rozmixovat ponorným mixérem. Podle chuti ji případně dosolte či přidejte ocet a můžete servírovat. S grilovaným květákem a brokolicí, pokapanými připraveným dresinkem.

Touhle polévkou svoji chuť neošidíte a žaludek také ne. A přitom do sebe dostanete plný talíř zdravé a dietní zeleniny.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Najdete na iDNES.cz