Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Jak na hustou rajčatovou polévku, radí šéf. Jíšku nepotřebujete

  10:59
Je to teplé, skvěle to voní i chutná a je toho dost. Dalo by se říci o talíři hutné rajčatové polévky, která je ideálním jídlem pro ty, co si chtějí pochutnat a přitom si udržet i s přibývajícími lety rozumnou postavu. Jako šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Rajčatová polévka je jedním z chodů již sedmého menu, které šéfkuchař v rámci premiérové řady pořadu Teď vaří šéf! nachystá v úterý večer na Primě. Kdo šéfa poslední dobou sleduje, je mu jasné, že tuhle polévku si může dopřát úplně bez výčitek (viz zde rozhovor s Pohlreichem, co je v jídle důležité).

Pár růžiček květáku a brokolice šéf rozpůlí, hodí na kapku olivového oleje na pánvičku, kterou lze vložit na rozpálený gril (nebo do trouby), osolí, opepří, posype špetkou římského kmínu a dá zhruba na 20 minut péct doměkka.

Jak na rajčatovou polévku

A může se vrhnout na přípravu vlastní polévky. Na dno hrnce kápne trochu olivového oleje, přihodí najemno pokrájenou červenou cibuli, kus pokrájeného řapíkatého celeru, dva podrcené a nasekané stroužky česneku i kousek na kolečka pokrájeného pórku. „Chuť musíte na něčem vystavět, takže čím víc ingrediencí tam dáte, tím lépe to bude chutnat,“ vysvětluje.

Všechnu zeleninu pěkně restuje, aby zesklovatěla, a přidá i oloupaná a na kousky pokrájená rajčata. „Ta rajčata vybírejte vždycky co nejzralejší. Na polívku se supr hodí vždycky to, co je ze všech nejměkčí,“ radí šéf.

Pak obsah hrnce osolte, opepřete, přidejte i balzamikový ocet, který polévce dodá sladkost i kyselost současně. Přilijte trochu vody - opravdu jen trochu, protože polévka to má být hustá a vydatná - a polévku nechte na stažené plotýnce probublávat. Na dochucení ještě můžete přidat kapku (menší či větší, podle chuti) vinného octa, který polévce dodá říz.

Mezitím si můžete připravit i dresink na opečený květák s brokolicí: z opraženého a v hmoždíři podrceného římského kmínu, trochy vinného octa, balzamikového octa a olivového oleje, pepře a soli. Nasekanou pažitku do něj šéf přidává až při servírování.

A vraťme se k polévce. Přidejte do ní ještě hrst nasekané čerstvé petržele a je-li zelenina měkká, polévku lze stáhnout z ohně a rozmixovat ponorným mixérem. Podle chuti ji případně dosolte či přidejte ocet a můžete servírovat. S grilovaným květákem a brokolicí, pokapanými připraveným dresinkem.

Touhle polévkou svoji chuť neošidíte a žaludek také ne. A přitom do sebe dostanete plný talíř zdravé a dietní zeleniny.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...