Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rakouský vinař pouští vínu klasiku i jazz, prý mu pak lépe zraje

aktualizováno 
Rakušan Markus Bachmann je přesvědčen, že klíčovou ingrediencí pro výrobu dobrého červeného nebo bílého vína je hudba. Podle něj se tak příznivě ovlivňuje proces zrání a víno pak dostává lepší chuť. Nápad jako by vypadl ze scénáře Troškovy komedie Slunce, seno, jahody.

Rakouský vinař Markus Bachmann | foto: ČTK

Vinař vymyslel speciální přehrávač, který vystavuje zrající víno vlnám klasické, jazzové nebo elektronické hudby. Jde o nejnovější z řady podobně výstředních vinařských zlepšováků, z nichž některé mají také co dělat s hudbou. O neobvyklém experimentu informovala agentura AP.

Například ve sklepích portugalského vinařství José Maria da Fonseca pouští sudům, v nichž zraje značka Periquita, klasickou hudbu. Francouz Henri Maire zase vyslal tisíce lahví svého vína na okružní plavbu kolem světa, aby se pohoupaly na vlnách. Je tu taky Rakušan Rainer Christ, který přísahá na sklizeň hroznů za úplňku, protože to prý dělá jeho víno bohatší a zajišťuje mu větší trvanlivost.

Vědci si z těchto metod dělají legraci a označují je v nejlepším případě za neškodné, v nejhorším za marketingový trik zvyšující cenu.

Vědci se smějí

Fyzik Werner Gruber z Vídeňské univerzity odmítl Bachmannův nápad jako paskvil. "Kvasinky nemají názor. Skutečně jim nezáleží na tom, jestli se jim hraje AC/DC, Madonna nebo Mozart," řekl.

Markus Bachmann ve svém sklepě

Markus Bachmann ve svém sklepě

Bachmanna tyto kritiky neodrazují. Trvá na tom, že jeho nápad bude jedním z milníků vinařství. Ale tento čtyřiačtyřicetiletý muž, který předtím asi deset let vedl bary a restaurace a ještě dřív pracoval ve společnosti zabývající se klimatizací, svůj vynález žárlivě hlídá a nenechává ho filmovat nebo fotografovat.

Žertem ho nazývá "plavající talíř" a prozrazuje o něm jen tolik, že váží 1,4 kilogramu a ponořuje se přímo do kvasícího moštu, aby stimuloval kvasinky.

"Víno je tak vyzrálejší a taky dřív zraje. Všechny jeho chutě a vůně jsou mnohem lepší," řekl v nedávném rozhovoru Bachmann.

Vlny prý povzbuzují kvasinky

Podle jeho teorie zvukové vlny linoucí se z jeho přehrávače rozhýbávají částice kvasinek a mimo jiné způsobují, že tyto částice vstřebávají větší kvanta cukru, takže celkový obsah cukru ve víně se snižuje. "Všechno je na absolutně vědeckém základě," tvrdí Bachmann.

Profesor biotechnologie vína Florian Bauer ze Stellenboschské univerzity v JAR říká, že zvukové vlny mají dopad na molekuly v tekutinách i v pevných látkách a mohou urychlovat chemické procesy. Neví prý ale o ničem, co by vědecky dokazovalo, že hudba vylepšuje víno.

Bachmann se spojil s šesti dalšími rakouskými vinaři a brzy přijde na trh 31 tisíc litrů takzvaného Sonor vína. Bude stát asi od 19 do 25 eur (475 až 625 korun). Bude mezi nimi pinot noir ročník 2010 s Mozartovou 41. symfonií a zweigeltrebe stejného ročníku, zrající při směsi operních árií.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz