Čerstvé těstoviny lépe vstřebávají chutě. Vyzkoušeli jsme ravioli

  • 9
Toto je jídlo, při kterém si užijete vaření. Když máte čas. Anebo ho zvládnete z předpřipravených surovin jako bleskovou domácí večeři.

Rajčata je možné usušit, těsto na pastu také už můžete vyrobit doma, protože semolinovou mouku ve většině samoobsluh seženete. V tom případě se vám příprava trochu protáhne. Jenže ravioly klidně připravíte ze sušených plátů na lasagne a sušená rajčata můžete běžně koupit, stejně tak ricottu.

Nám ravioly připravili v restauraci Pasta Fresca, obsadila v žebříčku S. Pellegrino druhé místo v kategorii evropské kuchyně. Staví na tom, že ač jsou italská restaurace, nenajdete u nich pizzu, zato vše, co je možné uvařit z čerstvých těstovin.

„V kuchyni se po malých dávkách, ale zato nepřetržitě podle potřeby vyrábějí čerstvé těstoviny. Na tom totiž strašně záleží. Ideální je vyrábět do zásoby a nechat je přes noc v lednici odležet. Na rozdíl od sušených těstovin ty čerstvé dokážou lépe absorbovat chuť použitých surovin. Proto ve výsledku dostanete lepší a plnější chuť,“ popisuje manažer restaurace, která také patří do sítě Ambiente, Milan Tuhovčák.

Podobné ocenění ho samozřejmě těší. „Hlavně když si někdo cizí všimne, že se tu jí stabilně dobře. Hodnotí se nejen kvalita jídla, ale i prostředí a obsluha. Pak to má největší vliv hlavně na personál, je to pro ně potěšitelnou zpětnou vazbou,“ dodává Tuhovčák. Ostatně na serveru Tripadvisor, podle kterého se orientují především turisté, má úctyhodných 91 procent.

Ravioly jsou v podstatě taštičky, které lze naplnit čímkoliv. Nám šéfkuchař Tomáš Mykytyn ukázal variantu s ricottou a sušeným rajčetem.

„Doma můžete použít i pláty na lasagne, ale my si těsto připravujeme sami. Zhruba na 100 gramů mouky použijete jedno vajíčko, to je vše,“ popisuje šéfkuchař. Pokud nemáte doma strojek na těstoviny, vyválejte ho ručně zhruba na tloušťku jednoho milimetru. „Přes těsto musí být vidět ruka,“ upřesňuje Mykytyn.

Pak stačí těsto nakrájet na čtverce a naplnit. Na čtyři porce rozmixujete jednu ricottu a 100 gramů sušených rajčat, osolíte a opepříte. Lžičkou pokladete na naporcované těsto, které “složíte“ a dobře uzavřete.

Ve vroucí vodě jsou ravioly hotové za tři čtyři minutky. „Důležité je, aby voda nepřestávala intenzivně vřít, jinak ty těstoviny budou oslizlé,“ upozorňuje Mykytyn.

Mezitím si na pánvi rozehřejte trochu vývaru přidejte kostičku másla a nastrouhaný parmezán. Až budou ravioly hotové, přidejte je na pánev a vmíchejte k nim nasekanou bazalku, piniové oříšky, tmavé olivy a spařená oloupaná a vyjadřincovaná rajčata.

„Teď v létě se dají koupi i dobrá česká rajčata a v nákladu vás podobné jídlo vyjde na dvacku,“ počítá šéfkuchař. A rajčata také není třeba kupovat sušená. Podle něj stačí je naskládat do trouby na plech na čtyři hodiny na 30 °C. K nim dejte na plech česnek, tymián, pomerančovou kůru, cukr a olivový olej. Jednou za čas otočit, promíchat.