Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu

aktualizováno 
Roman Vaněk z Prakulu vydal už druhou kuchařku během jednoho roku. Kromě kuchařských receptů našich babiček tu však najdete "zlato" v podobě základů kuchařské a pekařské technologie. Prostudovat si obě knihy tak znamená osvojit si obsáhlé znalosti o české a moravské kuchyni.

Titulka kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy | foto: Prakul.cz

První díl jeho kuchařky Poklady... přinesl třešničky v podobě nejoblíbenějších českých jídel. Podle mého názoru by měla patřit do výbavy každé nevěsty před vstupem do manželství (recenze zde).

Její volné pokračování je ideální pro ty, komu nestačí jen dokonale uvařit svíčkovou, tvarohové knedlíky nebo upéct šťavnatou sekanou. Poslouží každému, kdo se rád pouští do experimentování. Ukáže, jak se vyrábějí domácí párky nebo jitrnice, supluje i nášup pro milovníky domácího chleba či rohlíků.

Co se změnilo

Začněme vnějšími znaky. Na základě negativních ohlasů přidal grafik černé barvy do písma. Minulý díl byl sice velmi elegantní, světlešedé písmo na hladkém papíře však bylo místy k nepřečtení. Kdo zkusil položit si kuchařku pod osvětlení horních skříněk, ví, o čem je řeč.

Proto je radostnou zprávou, že písmo v nové kuchařce je daleko čitelnější, přitom celkovému designu to rozhodně neuškodilo. Podle vyjádření Jana Kobyláka z Prakulu byl ale tento nedostatek odstraněn už ve druhém vydání Pokladů, takže můžete tuto poznámku vynechat. Prostě jsem byl nedočkavý a pořídil jsem si ji hned z první várky.

Nová kuchařka (vpravo) má podstatně lépe čitelné písmo.

Nová kuchařka (vpravo) má podstatně lépe čitelné písmo.

Přibyl také rejstřík. To usnadňuje rychlé hledání receptu. Všechny králíky tak máte hned vedle sebe na různý způsob. Pak následuje obsah.

Teď otázka k zamyšlení. Obojí, rejstřík i obsah, jsou na konci knihy. To znamená, že napřed listujete odzadu, hledáte recept v seznamu, teprve pak přejdete na správnou stranu. Nebylo by logičtější postupovat obráceně? Položit knihu na linku, otevřít na seznam receptů a pak pokračovat na vyhledaný recept? To jen ve vztahu ke každodenní práci s knihou. Ale je to jen osobní názor, každý má jiné zvyklosti.

Stejně tak by možná bylo přehlednější seřadit všechny přílohy do samostatné kapitoly. Často se stává, že nechcete vařit kompletní otištěný recept, ale jen si potřebujete osvěžit ingredience třeba na houskové knedlíky. Naštěstí to v knize supluje obsah, takže je nemusíte hledat u konkrétních receptů. Takto to ostatně fungovalo i v minulé knize.

Recepty pro pokročilé

Zatímco první kuchařka obsahovala absolutní základy české kuchyně, ve volném pokračování sáhl redakční tým po specialitách. Hodně se tu špikuje, roluje, nadívá, používají se fáše. Vaněk vychází i z regionálních kuchyní, najdete tu i méně běžné suroviny. Dozvíte se tak, jak na morkovou kost, nastavovanou kaši či krupicové noky.

Jehněčí toč se švestkami

Jehněčí toč se švestkami

Recept na domácí tlačenku

Recept na domácí tlačenku

Vrcholem pro domácí experimentátory je pak zabijačková sekce. Najdete tu vše podstatné - od zabijačkového guláše, přes jitrničky až po ovar. A můžete si ověřit, že i domácí výroba uzenin nemusí být jen nesplnitelným a nereálným masožroutským snem.

Stejně tak budou nadšeni i pekaříci. Mimo sladké klasiky tu totiž najdete i recepty na několik druhů domácího chleba a housek.

Vývary jako z laboratoře

Mezi nejdůležitější kapitoly patří ta úplně první, věnovaná vývarům. Ostatně i Roman Vaněk v předmluvě upozorňuje, že ji záměrně umístil hned na začátek knihy právě proto, že je často v kuchařkách umísťována někam dozadu a neprávem. Protože vývarem správný kuchař začíná a tvoří nejdůležitější součást přípravy pokrmu.

Až si ale budete chtít "poležet" ve vývarech, nelekněte se. Vaněk tu zpracoval takřka laboratorní postupy, o nich se domnívám, že se tak pečlivě v praxi nedodržují. Nicméně i on sám tvrdí, že nějaký vývar je lepší než žádný vývar. Takže zkuste si je prostudovat a sami pro sebe si určit, co je pro vás z této kapitoly důležité.

Díky jeho přetechnizovanému a velmi podrobnému postupu si lehce můžete odvodit, co dělá a proč to tak dělá. On i jeho kuchařský tým. A začátečníkům to pomůže zorientovat se v množství jednotlivých ingrediencí.

Má to cenu kupovat?

Kuchařka je samostatným dílem, které v kuchyni rozhodně obstojí. Osobně bych ji ale doporučoval do páru s Poklady, škála receptů se doplňuje (Vaněk to ostatně lišácky naznačuje tím, že za obsahem na konci knihy ukáže kompletní obsah předchozích Pokladů).

Zpracování, tisk a fotografie (často s podrobnými postupy) jsou "prakulácky" excelentní, díky kuchařskému týmu, který na knize spolupracoval, máte jistotu, že jsou všechny recepty uvařené, vyzkoušené a vyladěné. Takže sázka na kvalitu a spolehlivost.

Postup na výrobu indiánků

Postup na výrobu indiánků

Tato kniha je ideální pro milovníky české kuchyně, kdo už se provařil minulým dílem, získá s novou kuchařkou další výkonnostní pásek. A spektrum receptur, se kterým už by se nemusel bát si otevřít tradiční českou hospodu. A do Vánoc by se měla objevit, stejně jako i u Pokladů, elektronická verze. V Prakulu se teď možná nevaří, ale pilně programuje.

Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, 200 receptů, 500 fotografií, 224 stran, 349 Kč.

Autor:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.