Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


RECENZE: Farmářské recepty od Hany Michopulu nadchnou, až na ty mouchy

aktualizováno 
Hana Michopulu vydala kuchařku, která ukazuje, jak využít sezonní suroviny nakoupené na farmářských trzích. Je na trhu první, to ji staví do citlivé pozice: je výborná, ale příště by mohla být ještě lepší.

Zimní salát z jablek, špeku a sýra | foto: Marek Kučera

Michopulu vydala kuchařku, která tu ještě nebyla. Snaží se na české stoly "vyždímat" z produktů z farmářských trhů co nejvíc. Nakročeno má dobře, ale mohla ještě přitlačit. Na talíře kromě mangoldu nebo švestek nabízí i třeba konzervovaná rajčata, parmezán nebo lososa, tím mírně překračuje hranice.

Není se co divit, proč zrovna kuchařka podobného typu. Michopulu využívá fenoménu, který sama založila: farmářských trhů. Vychází ze své novinářské zkušenosti vedení časopisů o jídle a svých kuchařských ambicí, a to vše propojila s osobní zkušeností z organizování farmářských trhů.

Hanka Michopulu

Hana Michopulu

Knihu jsme otestovali a přes veškerou chválu za nápad musíme vytknout i několik drobných nedostatků či spíše nedotažeností.

Začíná se podzimem

Farmářské trhy nabízejí širokou škálu domácí zeleniny a ovoce, které Michopulu umí většinou velmi dobře využít. Přesto by někde mohla být daleko důslednější. Proč používá konzervovaná rajčata? Vím, že je kuchařka podzimně-zimní a že tyhle rudé šťavnaté plody právě nedozrávají, proč ale nezařadit recepty s rajčaty až do jarně-letní kuchařky, která určitě vznikne?

Kuchařka z trhů

Titulka knížky Hanky Michopulu: Recepty z farmářského trhu

Kniha Hany Michopulu: Recepty z farmářského trhu

Hana Michopulu přesně vystihla, co si každý milovník farmářských trhů přihodí do košíku společně k ořechům a jablkům: kuchařku, která mu ukáže, jak z nákupu připravit lahůdky pro celou rodinu.

Kuchařka navíc vyšla v polovině září. Škoda, většina farmářských trhů zavřela brány na konci října, na pulty knihkupců se tak mohla dostat o nějaký ten pátek dřív, aby si ji čtenáři více užili.

Zklamáním byla kapitola "bílá a černá ředkev", která obsahuje jen úvodník, ale žádné konkrétní recepty.

Když zůstanu u výhrad, vyčetla bych autorce časté využití parmezánu. Copak ve stáncích nenajdeme český sýr, který by šel do jídel přidat? Vadí mi také přílišné zastoupení lososa. Raději bych v receptech potkala sivena, pstruha, štiku nebo kapra.

Chybí mi také recepty s větším využitím bylinek. Vždyť i teď, na začátku listopadu, je mám ještě v dobré kondici za oknem. A farmáři jistě také všechny neotrhali. Ale snad se jich s ostatními čtenáři dočkám v dalším díle.

Sezonu respektuje u ovoce

Autorka sezonu respektuje hlavně u ovoce. Jablka, hrušky, švestky, prostě pravé dary podzimu. Z nich vaří dezerty, které v plískanicích zahřejí.

V kuchařce mě okouzlila kapitola dýně. Kulaté oranžové krásky plněné mletým masem, podávané jako zmrzlina nebo dýňové polévky, to jsou skvělé varianty pro podzimní večery. Přínosné jsou také rady "jak na to", třeba při přípravě luštěnin. Vyvarujete se tak zbytečných omylů nebo ne zcela chutných pokusů.

Pantzarosalata

Pantzarosalata

Italská čočková polévka

Italská čočková polévka

Na jedničku jsou i tipy, jak skladovat mrkev, jak pracovat s její chutí a s jakým masem a kořením ji kombinovat.

Dva recepty na osmi stránkách

Za velmi povedenou považuju kapitolu řepa, švestky a mangold, který si na českých stolech znovu dobývá své postavení. Za pozornost stojí i recepty s vlašskými ořechy, které k prvním měsícům školního roku rozhodně patří.

Naopak kapitola brambory nebyla podle mého gusta. Z nich šlo rozhodně "vymáčknout" víc. Stejně jako oddíl celer - osm stran, ale jen dva recepty. Další listy tvoří už jen fotky nebo obsah kapitoly.

Graficky povedené

Nakladatelství Zpátky domů si na grafické úpravě knížky dalo záležet, stejně jako na fotkách, z nichž přímo voní domácí kuchyně. Zároveň z nich ale cítíte podzim a tvrdou práci zemědělců, kteří už dva roky do našich kuchyní protlačují svoje výpěstky.

Michopulu v úvodu receptu na Kapustový hrnec líčí, že váhala, zda tak jednoduchý recept do knihy vůbec zařazovat. Musím ale podotknout, že to byl jeden z receptů, který mě opravdu zaujal.

Husí sádlo, mák a švestky boduje

Z některých receptů až příliš čiší řecký, arabský nebo rakouský vliv. Uvítala bych spíše oprášení starých českých poctivých receptů. Baví mě moderní podoby klasických domácích surovin, třeba máku, švestek a husího sádla, nakombinované společně v muffinech. Už se těším, až je vyzkouším. Stejně tak dušenou mrkev s vepřovým ramínkem, které jsem si u řezníka už předběžně objednala.

Zatím jsem z kuchařky vyzkoušela koláč z řepy, který krátce po upečení strávníky příliš neokouzlil (pochutnávali si spíše na krému z lískových oříšků na povrchu), druhý den po rozležení ale už chutnal lépe. Minus bych ale dala tomu, že v receptu ale není uvedeno, jakou mouku použít.

Zkusila jsem i dýňovou polévku, tentokrát ve variaci s bílým vínem. Doplnila jsem ji krutonky a chutnala opravdu báječně.

Originál koláče podle Hany Michopulu

Originál koláče podle Hany Michopulu

Koláč z řepy

Koláč z řepy, jak se povedl nám

Jako lehčí večeři jsem servírovala zimní salát z jablek, špeku a sýra. Líbilo se mi, že ovčí sýr si opravdu přinesu z košíku z trhu, stejně tak polníček. Na fotografii je ale slanina vyškvařená, zatímco v receptu o tomto kroku není ani slovo.

Autoři:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.