Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jednohubky z královny zeleniny - cibulové kroužky v pivním těstíčku

aktualizováno 
„Člověku se snáz vaří bez ohně než bez cibule, praví jedno staré přísloví. Ať už hraje tato zelenina hlavní, nebo vedlejší roli, žádný pořádný recept se bez ní neobejde,“ konstatuje foodblogerka Veronika Koko Kokešová ve své rubrice magazínu Víkend.

Cibulové kroužky vaši peněženku nezruinují a přitom jsou jako chuťovka velmi oblíbené | foto: Profimedia.cz

Kuchyňská cibule se právě v těchto dnech hodí nejen do základů hřejivých zimních pokrmů, ale i coby prostředek přírodní medicíny.

Její antibakteriální účinky pomohou vypotit rýmu a chřipku, vyléčit bolest v krku, dezinfikovat ústní dutinu a zahnat infekce dýchacích cest. Připravují se z ní odvary, sirupy, šťávy i nápoje. Vždy však platí, že nejprospěšnější je syrová.

Tipy na jednohubky a spol.

Jednohubky z křidélek podle Pohlreicha

Jednohubky profiteroly s dýňovým krémem

Pohlreichovy topinky pro návštěvy

Slané želatinové dobroty z formiček

Krabí či sýrové crostiny Nigelly Lawsonové

Kávový drink, který vás postaví na nohy

Dýňový krém můžete samozřejmě nahradit jiným, podle chuti.

Dýňový krém můžete samozřejmě nahradit jiným, podle chuti.

Nebojte se experimentovat, s pomocí plata silikonových formiček a želatiny

Nebojte se experimentovat se želatinou a formičkami

Tepelná úprava přináší ve správných kombinacích a postupech poněkud širší gastronomické možnosti. Má místo ve všech světových kuchyních, jídlům dodává aroma, chuť i konzistenci. Šlechtěním bylo dosaženo všemožných tvarů, barev, velikostí i odlišných chutí.

Běžně na vaření používáme klasickou žlutou cibuli. Prim hraje třeba ve francouzské cibulačce, polévce, která se v některých zemích podávala na svatební hostině novomanželům, neboť se věřilo v její afrodiziakální účinky.

Do salátů a sals či na marinování se hodí jemnější a sladší červená cibule. Po osmažení nemá tak silnou chuť ani vůni, ale dokáže předat pokrmu barvu, proto ji ráda kombinuji se žlutou při restování základů, které mají být ve výsledku tmavé, jako například do guláše či šípkové omáčky.

Bílá cibule je skvělá na plnění a zapečení

Bílá cibule se pro poměrně jednotnou velikost hodí na plnění. Nejsložitější je dosáhnout oddělení jednotlivých vrstev, aby vznikly kapsy, jež je možno nadít třeba směsí z mletého masa, nádivkou z kuřecích jater či mixem hub a zeleniny.

Nejčastější návody hovoří o konfitování cibulí v kachním sádle s kořením a následném vydlabání středů, ale tento postup je v domácích kuchyních dosti náročný a neekonomický. Plán B radí oloupané cibule povařit asi 7 minut ve vodě či vývaru, zchladit ve studené vodě, opatrně vymačkat střed a následně každou další vrstvu prsty. Světe, div se, funguje to.

Po naplnění vše vložte do trouby a pečte na 200 °C dozlatova. Aby byl výčet kompletní, nesmíme opomenout malou, ale šikovnou šalotku pojmenovanou po starověkém městě Ascalon v Palestině, jež se během křižáckých válek dostala do Evropy. Je bohatší na silici a vitaminy a používá se do salátů, majonéz, pomazánek i k nakládání.

Cena se pohybuje o něco výš, ale delikátnost suroviny to plně vynahrazuje. Pokud neradi loupete, pořiďte si banánovou šalotku – největší druh pojmenovaný pro podlouhlý tvar. Nakonec nesmím zapomenout na jarní cibulku. Jedná se o nezralé rostliny mnoha různých odrůd, u nichž zpracováváme bílé části i zelenou nať.

Recept na cibulové kroužky v pivním těstíčku

Ingredience: 4 velké cibule, 20 vrchovatých lžiček hladké mouky, 200 ml světlého piva, 1 lžička soli, 1 vejce, strouhanka na obalení

cibulové kroužky, jednohubky

Kroužky z červené cibule budou chuťově jemnější.

Z mouky, piva, soli a vejce umíchejte těstíčko palačinkové konzistence a nechte v chladu odpočívat 30 minut. Oloupejte cibule a nakrájejte je na nejméně půl centimetru silná kolečka. Jsou-li ostré, vložte je do ledové vody, zjihnou a dají očím pokoj. Před obalením kroužky osušte papírovou utěrkou.

Po těstíčku zamíří do strouhanky a do oleje rozpáleného na 180 °C, ideálně ve fritovacím hrnci. Kroužky smažte dozlatova a ihned podávejte.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a má rubriku v magazínu Víkend DNES.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Najdete na iDNES.cz