Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

  0:06aktualizováno  0:06
Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se nemusíte bát, není to nic složitého. Stačí pochopit, že maso je potřeba nejprve zprudka opéct, aby se zatáhlo, a pak naopak už jen pomalu dopéct při nižší teplotě.

Do pečení masa (tedy do roastingu, ne bakingu, jak zdůrazňuje) se tentokrát pustil Zdeněk Pohlreich ve své nedělní podvečerní Zdeňkově akademii.

Fotogalerie

Kdo se chce naučit jednoduše upéct kýtu (tip: recept na pečenou plněnou kýtu podle Itala), králičí hřbet nebo třeba mořského vlka v solné krustě tak, aby se šťavnaté maso rozplývalo na jazyku, ten si přijde na své a má šanci se to naučit.

Platí to i pro anglický rostbíf, který je považovaný za náročnější disciplínu, nicméně podle Pohlreicha zcela zbytečně. Není tak náročný na přípravu, jak se obvykle traduje. Kdo není v kuchyni úplně levý, měl by to zvládnout.

Jak na anglický rostbíf krok za krokem

Chce to jen pěkný kus masa, ideálně pěkně odleželou roštěnou, ostrý nůž, běžně vybavenou kuchyni a trochu nadšení do přípravy jídla.

Roštěnou nařízněte „křížem krážem“ přes blánu, od které maso nemusíte čistit, je to zbytečné. Pak ho osolte, hodně opepřete (čím více, tím lépe, radí Zdeněk Pohlreich) a koření do něj pěkně vetřete. Stejně jako olivový, či jiný rostlinný olej. Pak ho lze nechat odležet do druhého dne nebo rovnou upéct.

Jak na to? Na rozpálené pánvi s trochou oleje maso opravdu poctivě opečte ze všech stran až se na něm vytvoří krusta, která uvnitř pevně uzamkne cennou šťávu. Pak maso z pánve vytáhněte a ze všech stran ho potřete vrstvičkou hořčice.

A jak na přípravu rostbífu krok za krokem? Ideální je vybrat na něj u řezníka...
Spolu se solí a pepřem do masa vetřete i olej. To lze udělat i den před pečením...
Maso na pánvi zprudka opečte ze všech stran.
Po vytažení z pánve maso ze všech stran potřete hořčicí.

A můžete ho dát zhruba na 40 minut péct. Šéf radí maso na pekáčku podložit rozpůlenými mrkvemi, aby se nedotýkalo dna. Po upečení maso zabalte do alobalu a nechte ještě chvíli odpočinout a mezitím si k němu připravte přílohu. Třeba ředkvičkový dip a houby opečené na šťávě, která zůstala po upečení v pekáčku, ať nepřijde nazmar.

A můžete servírovat. Maso vybalte z alobalu, šťávu, kterou maso během odpočinku pustilo, přidejte k houbám a ostrým nožem maso nakrájejte na tenké plátky. Se zeleninovým dipem a restovanými houbami bude chutnat skvěle.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang'

Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky...

Den Země má připomenout, co bychom si měli opravdu chránit

Na oslavách Dne Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově si návštěvníci mj....

Den Země slaví 22. dubna více než miliarda lidí ve 175 státech světa bez ohledu na víru či národnost. Pro všechny je...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Najdete na iDNES.cz