Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

  0:06aktualizováno  0:06
Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se nemusíte bát, není to nic složitého. Stačí pochopit, že maso je potřeba nejprve zprudka opéct, aby se zatáhlo, a pak naopak už jen pomalu dopéct při nižší teplotě.

Do pečení masa (tedy do roastingu, ne bakingu, jak zdůrazňuje) se tentokrát pustil Zdeněk Pohlreich ve své nedělní podvečerní Zdeňkově akademii.

Fotogalerie

Kdo se chce naučit jednoduše upéct kýtu (tip: recept na pečenou plněnou kýtu podle Itala), králičí hřbet nebo třeba mořského vlka v solné krustě tak, aby se šťavnaté maso rozplývalo na jazyku, ten si přijde na své a má šanci se to naučit.

Platí to i pro anglický rostbíf, který je považovaný za náročnější disciplínu, nicméně podle Pohlreicha zcela zbytečně. Není tak náročný na přípravu, jak se obvykle traduje. Kdo není v kuchyni úplně levý, měl by to zvládnout.

Jak na anglický rostbíf krok za krokem

Chce to jen pěkný kus masa, ideálně pěkně odleželou roštěnou, ostrý nůž, běžně vybavenou kuchyni a trochu nadšení do přípravy jídla.

Roštěnou nařízněte „křížem krážem“ přes blánu, od které maso nemusíte čistit, je to zbytečné. Pak ho osolte, hodně opepřete (čím více, tím lépe, radí Zdeněk Pohlreich) a koření do něj pěkně vetřete. Stejně jako olivový, či jiný rostlinný olej. Pak ho lze nechat odležet do druhého dne nebo rovnou upéct.

Jak na to? Na rozpálené pánvi s trochou oleje maso opravdu poctivě opečte ze všech stran až se na něm vytvoří krusta, která uvnitř pevně uzamkne cennou šťávu. Pak maso z pánve vytáhněte a ze všech stran ho potřete vrstvičkou hořčice.

A jak na přípravu rostbífu krok za krokem? Ideální je vybrat na něj u řezníka...
Spolu se solí a pepřem do masa vetřete i olej. To lze udělat i den před pečením...
Maso na pánvi zprudka opečte ze všech stran.
Po vytažení z pánve maso ze všech stran potřete hořčicí.

A můžete ho dát zhruba na 40 minut péct. Šéf radí maso na pekáčku podložit rozpůlenými mrkvemi, aby se nedotýkalo dna. Po upečení maso zabalte do alobalu a nechte ještě chvíli odpočinout a mezitím si k němu připravte přílohu. Třeba ředkvičkový dip a houby opečené na šťávě, která zůstala po upečení v pekáčku, ať nepřijde nazmar.

A můžete servírovat. Maso vybalte z alobalu, šťávu, kterou maso během odpočinku pustilo, přidejte k houbám a ostrým nožem maso nakrájejte na tenké plátky. Se zeleninovým dipem a restovanými houbami bude chutnat skvěle.

Autor:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Na Trumpa v New Yorku zabírá kava. Stala se módním antistresovým nápojem

Kavu mladí považují za alternativu k alkoholu.

Národy jižního Pacifiku ji konzumují po tisíciletí. Kava kava (pepřovník opojný) dnes dobývá srdce mladých stresovaných...

Saranče i jehličí. Grand Restaurant Festival zkouší superpotraviny

S jehličím si hodně hrají i v michelinské restauraci Field, i když se festivalu...

Až do konce února můžete ochutnávat menu v devadesáti restauracích po celém Česku. Po loňském barokním tématu přišlo na...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Najdete na iDNES.cz