Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sladké pečení, kterému nechybí koule. Vyzkoušejte je třeba na bábovce

aktualizováno 
Po upečení a zdárném vyklopení z formy vypadá bábovka s originálně pojatou tvarohovou náplní ve tvaru bílých kuliček s kandovanou třešní uvnitř docela obyčejně. Ale nechte ji vašim hostům nakrojit a nad kontrastem bílých kuliček v kakaem kontrastně probarveném těstě určitě užasnou.

Okatá bábovka každopádně zaujme. Tvarohové koule s kandovanou třešní uvnitř jí opravdu dodávají ty správné grády. | foto: Jiří Savinec, e-knihovnicka.cz

Přesto je to kupodivu pečení velice snadné a rychlé, což ostatně platí o bábovkách obecně. Pouze počítejte s tím, že příprava bílých tvarohových koulí s červeným očkem uvnitř vám zabere několik málo minut navíc.

Příprava krok za krokem

Potřebné ingredience: 5 vajec, 120 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce práškového kakaa, špetka soli, jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva; tvarohové koule: 300 g měkkého tvarohu, 2 lžíce krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, strouhaná kůra z 1 citronu, 100 g bílé čokolády, 1 lžíce tekutého medu, 30 g másla, pudink bez vaření s vanilkovou příchutí (dle potřeby), kandované třešně; máslo a hrubá mouka na vysypání formy na bábovku.

Recept na okatou bábovkou s kandovanými třešněmi

Nejprve si připravte koule do náplně; tvaroh vymíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte strouhanou citronovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujte.

Tip na zahuštění tvarohu

Vymíchaný základ na tvarohové koule bývá zpravidla značně řídký a zahustit se tedy musí větším množstvím pudinku bez vaření. Až jej do hmoty důkladně zapracujete, nechte ji odstát, aby pudinkový prášek nabobtnal. Koule z ní tvarujte až po chvíli.

Je-li hmota řídká, zapracujte do ní pudink bez vaření a po chvilce z ní v dlaních tvarujte koule o průměru 4 cm, do jejichž středu vtlačíte po kandované třešni. 

Koule z bílého tvarohového těsta nemusí být všechny stejně velké, tvarovat je můžete větší i menší. Všechny nechte na prkénku v chladu zhruba půl hodinky ztuhnout.

Poté si připravte vlastní těsto na bábovku: z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr. Postupně přidejte také žloutky, přilijte tenkým pramínkem olej a pěnu propracujte. Zvlášť promíchejte v misce mouku s prosátým kakaem, solí, strouhanou pomerančovou kůrou i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujte zvolna stěrkou do vyšlehané pěny.

Část vymíchaného těsta naložte lžící opatrně na dno formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou. Do těsta vložte zchladlé tvarohové koule, formu dolijte zbylým těstem a v troubě vyhřáté na 170 °C bábovku pečte zhruba 35 až 40 minut (zda je skutečně upečená, samozřejmě vyzkoušejte špejlí).

Mírně zchladlou z formy vyklopte na talíř, vychladlou poprašte moučkovým cukrem. A můžete se těšit na rozkrojení, výsledek je opravdu efektní.

Autoři:




Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.