Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sladké pečení, kterému nechybí koule. Vyzkoušejte je třeba na bábovce

aktualizováno 
Po upečení a zdárném vyklopení z formy vypadá bábovka s originálně pojatou tvarohovou náplní ve tvaru bílých kuliček s kandovanou třešní uvnitř docela obyčejně. Ale nechte ji vašim hostům nakrojit a nad kontrastem bílých kuliček v kakaem kontrastně probarveném těstě určitě užasnou.

Okatá bábovka každopádně zaujme. Tvarohové koule s kandovanou třešní uvnitř jí opravdu dodávají ty správné grády. | foto: Jiří Savinec, e-knihovnicka.cz

Přesto je to kupodivu pečení velice snadné a rychlé, což ostatně platí o bábovkách obecně. Pouze počítejte s tím, že příprava bílých tvarohových koulí s červeným očkem uvnitř vám zabere několik málo minut navíc.

Příprava krok za krokem

Potřebné ingredience: 5 vajec, 120 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce práškového kakaa, špetka soli, jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva; tvarohové koule: 300 g měkkého tvarohu, 2 lžíce krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, strouhaná kůra z 1 citronu, 100 g bílé čokolády, 1 lžíce tekutého medu, 30 g másla, pudink bez vaření s vanilkovou příchutí (dle potřeby), kandované třešně; máslo a hrubá mouka na vysypání formy na bábovku.

Recept na okatou bábovkou s kandovanými třešněmi

Nejprve si připravte koule do náplně; tvaroh vymíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte strouhanou citronovou kůru, rozehřátou vlažnou čokoládu, med, měkké máslo a vše propracujte.

Tip na zahuštění tvarohu

Vymíchaný základ na tvarohové koule bývá zpravidla značně řídký a zahustit se tedy musí větším množstvím pudinku bez vaření. Až jej do hmoty důkladně zapracujete, nechte ji odstát, aby pudinkový prášek nabobtnal. Koule z ní tvarujte až po chvíli.

Je-li hmota řídká, zapracujte do ní pudink bez vaření a po chvilce z ní v dlaních tvarujte koule o průměru 4 cm, do jejichž středu vtlačíte po kandované třešni. 

Koule z bílého tvarohového těsta nemusí být všechny stejně velké, tvarovat je můžete větší i menší. Všechny nechte na prkénku v chladu zhruba půl hodinky ztuhnout.

Poté si připravte vlastní těsto na bábovku: z bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr. Postupně přidejte také žloutky, přilijte tenkým pramínkem olej a pěnu propracujte. Zvlášť promíchejte v misce mouku s prosátým kakaem, solí, strouhanou pomerančovou kůrou i práškem do pečiva a sypkou směs zapracujte zvolna stěrkou do vyšlehané pěny.

Část vymíchaného těsta naložte lžící opatrně na dno formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem a vysypali hrubou moukou. Do těsta vložte zchladlé tvarohové koule, formu dolijte zbylým těstem a v troubě vyhřáté na 170 °C bábovku pečte zhruba 35 až 40 minut (zda je skutečně upečená, samozřejmě vyzkoušejte špejlí).

Mírně zchladlou z formy vyklopte na talíř, vychladlou poprašte moučkovým cukrem. A můžete se těšit na rozkrojení, výsledek je opravdu efektní.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz