Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kdo miluje čokoládu, vyzkouší Pohlreichův čokoládový bezlepkový koláč

  0:04aktualizováno  0:04
Kdo má rád dobrou čokoládu, ten ocení Pohlreichovu nedělní čokoládovou „smršť“ v dalším premiérovém dílu pořadu Vařte jako šéf v nedělní podvečer na Primě.

Už jen vidět drsného šéfa jako cukráře rozplývajícího se nad kvalitní čokoládou je zážitek. Chlapácky sice začne nakládáním a přípravou kančího masa, aby ho posléze mohl zalít čokoládovou omáčkou, ovšem pak už přijdou na řadu recepty na samé typické čokoládové laskominy.

Jak na bezlepkový koláč

Ale dozvíte se mimo jiné třeba i to, jak se v Belgii šňupe čokoláda nebo jak se za války simuloval nález na plicích vdechováním práškového kakaa.

Zlatým hřebem je ovšem recept na žádaný bezlepkový koláč, jehož příprava vypadá triviálně a výsledek skvostně. V jedné míse šéf ruční metlou rozšlehá šest vajec, ve druhé rozpustí ve vodní lázni tabulku čokolády, v další utře změklé máslo s cukrem. Pak k máslu s cukrem přidá rozšlehaná vajíčka a opět metlou pořádně promíchá, aby se všechny ingredience dobře spojily.

Do vzniklé hmoty přidá kakaový prášek a zase směs důkladným promícháním metlou spojí. Pak ještě přilije čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni, promíchá a těsto bez jakékoliv mouky je hotovo (přesný recept najdete na zde).

Než těsto nalijete do dortové formy, radí šéf vyložit její dno pečicím papírem a boky vymazat máslem. Povrch těsta je samozřejmě vhodné uhladit. Peče se v troubě rozpálené na 180 °C zhruba 25 až 30 minut. Šéf koláč podává se šlehačkou ochucenou pravou vanilkou (viz fotogalerie), přidat můžete i čokoládovou ozdobu, malinovou omáčku a lístek máty.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Další z rubriky

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

Najdete na iDNES.cz