Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept na borůvkovou rozkoš. Obří větrník, který musíte sníst hned

  0:02aktualizováno  0:02
Větrníky a věnečky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou a karamelem jsou klasika. Obří větrník s právě dozrávajícími borůvkami, to je ta správná letní lahoda. Ať už máte k dispozici čerstvé borůvky z lesa, či ze zahrady. I když rozdíl mezi nimi je.

Obří borůvkový větrník z odpalovaného těsta, ideální letní moučník, který je nejlepší sníst úplně čerstvý. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Základ moučníku, který by se měl k potěše všech nedočkavců zkonzumovat nejlépe do dvou hodin po dohotovení, tvoří tři kruhové pláty odpalovaného těsta. Tedy opravdu stejného těsta, jaké se používá především na věnečky a větrníčky (osvědčený recept najdete zde).

A stejně jako jsou věnečky a větrníky nejlepší čerstvé, tak i borůvkovému nadýchanému větrníku hrozí rychlé promáčení, takže je ideální servírovat ho hned, jakmile ho připravíte. Stejně se po něm rychle zapráší.

Recept na nadýchaný borůvkový velevětrník

Potřebné ingredience: na těsto potřebujete 250 ml vody, 125 g másla, špetku soli, 250 g polohrubé výběrové mouky, 4 vejce a máslo na formu; na náplň 500 g borůvek (čerstvé, mražené, kompotované), 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 0,5 sáčku smetanového pudinku, 5 lžic maracuja džusu (případně pomerančového a podobně). Na dohotovení dortu pak ještě 400 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci vanilkového cukru, 4 lžíce strouhané čokolády a ideálně čerstvé borůvky na ozdobu.  

Příprava krok za krokem

A můžete se pustit do odpalovaného těsta: v kastrolu na plotně přiveďte k varu vodu se solí a máslem, vroucí tekutinu odstavte a vmíchejte do ní naráz vařečkou veškerou odváženou mouku.

Kastrol vraťte na plotnu, stáhněte oheň na střední stupeň a těsto za stále promíchávání a obracení prohřívejte. Jakmile na vařečce vytvoří celistvou kouli a u dna se začne objevovat bělavý povlak, můžete kastrol odstavit, horké těsto přeložte do mísy robotu a hnětačem při nízkých obrátkách protočte, zároveň se tak zchladí.

Do vlažného těsta pak postupně zapracujte jednotlivá rozklepnutá vejce - každé další přidejte, až když je předchozí do těsta dobře zapracované.

Vypracované lepivé těsto pak rozdělte na 3 díly, každý rozetřete do máslem vytřené kruhové formy o průměru 26 cm a pláty v troubě vyhřáté na cca 200 °C dorůžova upečte. Každý potřebuje zhruba 10 až 15 minut a lze je péct postupně.

Před pečením ovšem vložte do trouby kastrůlek s horkou vodou, vyvíjená pára napomůže, aby těsto mělo tu správnou nadýchanou konzistenci. Upečené pláty hned z formy vyjměte ještě horké a nechte je vychladnout.

Nejsou borůvky jako borůvky

Čerstvé borůvky jsou do náplně nejlepší, mezi plody lesních a zahradních borůvek je ovšem značný rozdíl. Lesní borůvky se snadno rozvaří na hladkou kaši, která se vyznačuje výrazným barvicím účinkem. Naproti tomu zahradní kanadské borůvky si udrží lépe tvar, avšak šťáva, kterou při vaření pustí, není tak intenzivně barevná. Oba druhy plodů se tedy případně vyplatí zkombinovat.

Mezitím si připravte ovocnou náplň: 350 g borůvek promíchejte v kastrůlku s krupicovým cukrem, přidejte citronovou šťávu a vše krátce povařte.

Hmotu odstavte, vmíchejte do ní pudinkový prášek vymíchaný s džusem, vraťte směs na oheň a zahuštěnou hmotu za stálého míchání provařte. Odstavenou nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pevné pěny, třetinu šlehačky rozetřete na jeden z upečených plátů. Jsou-li silně vyboulené, zatřete pěnou veškeré prohlubně a na šlehačku pak rozetřete polovinu borůvkové hmoty.

Navrch položte druhý plát a postup plnění zopakujte. Povrch třetího pečeného plátu potřete pouze zbytkem - tedy třetím dílem šlehačky a posypte jej strouhanou čokoládou a borůvkami, které jste si dali na dozdobení na stranu. Moučník hned podávejte.

Tento a další recepty na letní moučníky najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Letní buchtování.

Autoři:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Psi zachraňují životy i honí pašeráky. Toto jsou letošní psí hrdinové

Fenka Cama se stala postrachem pašeráků zvířat v Africe.

Dokázali zachránit lidi pokoušející se o sebevraždu či bojující o život po zdravotním kolapsu. A fenka Cama se dokonce...

Další z rubriky

Jak na velikonoční mazanec. Vyzkoušejte postup krok za krokem

Velikonoční mazanec

Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta. Pečení mazance...

Den Země má připomenout, co bychom si měli opravdu chránit

Na oslavách Dne Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově si návštěvníci mj....

Den Země slaví 22. dubna více než miliarda lidí ve 175 státech světa bez ohledu na víru či národnost. Pro všechny je...

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril,...

Najdete na iDNES.cz