Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na borůvkovou rozkoš. Obří větrník, který musíte sníst hned

  0:02aktualizováno  0:02
Větrníky a věnečky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou a karamelem jsou klasika. Obří větrník s právě dozrávajícími borůvkami, to je ta správná letní lahoda. Ať už máte k dispozici čerstvé borůvky z lesa, či ze zahrady. I když rozdíl mezi nimi je.

Obří borůvkový větrník z odpalovaného těsta, ideální letní moučník, který je nejlepší sníst úplně čerstvý. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Základ moučníku, který by se měl k potěše všech nedočkavců zkonzumovat nejlépe do dvou hodin po dohotovení, tvoří tři kruhové pláty odpalovaného těsta. Tedy opravdu stejného těsta, jaké se používá především na věnečky a větrníčky (osvědčený recept najdete zde).

A stejně jako jsou věnečky a větrníky nejlepší čerstvé, tak i borůvkovému nadýchanému větrníku hrozí rychlé promáčení, takže je ideální servírovat ho hned, jakmile ho připravíte. Stejně se po něm rychle zapráší.

Recept na nadýchaný borůvkový velevětrník

Potřebné ingredience: na těsto potřebujete 250 ml vody, 125 g másla, špetku soli, 250 g polohrubé výběrové mouky, 4 vejce a máslo na formu; na náplň 500 g borůvek (čerstvé, mražené, kompotované), 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 0,5 sáčku smetanového pudinku, 5 lžic maracuja džusu (případně pomerančového a podobně). Na dohotovení dortu pak ještě 400 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci vanilkového cukru, 4 lžíce strouhané čokolády a ideálně čerstvé borůvky na ozdobu.  

Příprava krok za krokem

A můžete se pustit do odpalovaného těsta: v kastrolu na plotně přiveďte k varu vodu se solí a máslem, vroucí tekutinu odstavte a vmíchejte do ní naráz vařečkou veškerou odváženou mouku.

Kastrol vraťte na plotnu, stáhněte oheň na střední stupeň a těsto za stále promíchávání a obracení prohřívejte. Jakmile na vařečce vytvoří celistvou kouli a u dna se začne objevovat bělavý povlak, můžete kastrol odstavit, horké těsto přeložte do mísy robotu a hnětačem při nízkých obrátkách protočte, zároveň se tak zchladí.

Do vlažného těsta pak postupně zapracujte jednotlivá rozklepnutá vejce - každé další přidejte, až když je předchozí do těsta dobře zapracované.

Vypracované lepivé těsto pak rozdělte na 3 díly, každý rozetřete do máslem vytřené kruhové formy o průměru 26 cm a pláty v troubě vyhřáté na cca 200 °C dorůžova upečte. Každý potřebuje zhruba 10 až 15 minut a lze je péct postupně.

Před pečením ovšem vložte do trouby kastrůlek s horkou vodou, vyvíjená pára napomůže, aby těsto mělo tu správnou nadýchanou konzistenci. Upečené pláty hned z formy vyjměte ještě horké a nechte je vychladnout.

Nejsou borůvky jako borůvky

Čerstvé borůvky jsou do náplně nejlepší, mezi plody lesních a zahradních borůvek je ovšem značný rozdíl. Lesní borůvky se snadno rozvaří na hladkou kaši, která se vyznačuje výrazným barvicím účinkem. Naproti tomu zahradní kanadské borůvky si udrží lépe tvar, avšak šťáva, kterou při vaření pustí, není tak intenzivně barevná. Oba druhy plodů se tedy případně vyplatí zkombinovat.

Mezitím si připravte ovocnou náplň: 350 g borůvek promíchejte v kastrůlku s krupicovým cukrem, přidejte citronovou šťávu a vše krátce povařte.

Hmotu odstavte, vmíchejte do ní pudinkový prášek vymíchaný s džusem, vraťte směs na oheň a zahuštěnou hmotu za stálého míchání provařte. Odstavenou nechte vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s vanilkovým cukrem do pevné pěny, třetinu šlehačky rozetřete na jeden z upečených plátů. Jsou-li silně vyboulené, zatřete pěnou veškeré prohlubně a na šlehačku pak rozetřete polovinu borůvkové hmoty.

Navrch položte druhý plát a postup plnění zopakujte. Povrch třetího pečeného plátu potřete pouze zbytkem - tedy třetím dílem šlehačky a posypte jej strouhanou čokoládou a borůvkami, které jste si dali na dozdobení na stranu. Moučník hned podávejte.

Tento a další recepty na letní moučníky najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Letní buchtování.

Autoři:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Kdy pes promluví? Zatím se zjistilo, že umí dobře počítat

Detail hlavy psa

Nejchytřejší psi rozumí i několika stovkám povelů v lidské řeči. Blíží se snad doba, kdy si s námi budou normálně...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Další z rubriky

Kvůli koření tekly potoky krve, vedly se o něj války a sekaly ruce

Kvůli koření se vedly krvavé boje. Ilustrační snímek

Dává jídlu chuť i vůni a dělá z něj gastronomickou lahůdku. Naši předkové ho ale původně používali ke konzervaci...

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

I takto se dá servírovat hovězí vývar z jednoho hrnce - i se zeleninou,...

Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.