Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreichův trénink na bramborový salát, to nejtěžší z vánočního vaření

  0:21aktualizováno  0:21
„V kuchyni je vždycky nejlepší, ať už vaříte, co vaříte, začínat těma nejtěžšíma věcma na začátku. Dokud máte energii a nemáte chuť s tím praštit,“ radí Zdeněk Pohlreich, když popisuje, jak probíhá jeho Štědrý den. Vstane okolo šesté, udělá si kafe a pustí se do loupání brambor. Samozřejmě na salát.

Brambory a zeleninu si totiž nechá uvařit vždycky večer předem, přes noc je strčí do lednice nebo ven a ráno může rovnou začít s loupáním a krájením. Pokud každý Štědrý den v kuchyni šílíte, můžete si nechat poradit, jak změnit vánoční šílenství na pohodu, nedělat zbytečnosti a nenechat si všechno na poslední chvíli.

Fotogalerie

„Je důležitý si ty Vánoce trošičku naplánovat, většinou to samozřejmě začíná den předem. A bramborový salát je z celýho toho dne to nejsložitější,“ říká Pohlreich nahlas to, co samozřejmě každý dobře ví. A přesto jsme schopni z toho každý rok šílet.

Uvařit si brambory (jak vybrat a nakoupit ty správné čtěte zde) a kořenovou zeleninu - tedy mrkev, petržel a celer - už den předem nic nestojí a v den D to ušetří spoustu času, to má šéf jednoznačně pravdu. Nehledě na to, že když začnete pěkně po ránu, stihne se salát do večera pěkně rozležet.

Recept na salát: rodinné stříbro, na které se nesahá

Ten váš je samozřejmě ten nejlepší. Stačí změnit jedinou ingredienci a polovina rodiny má pocit, že to rozhodilo celé Vánoce. V řadě domácností je jeho příprava rituálem hlavy rodiny, ne nepodobným tomu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Kdo v tomto směru čeká od šéfa nějaké zvláštní vychytávky, ten se načeká. Jeho recept nemůže být jednodušší a obsahuje jen ty nejzákladnější ingredience: vařené brambory a kořenovou zeleninu, kyselé sterilované okurky, mražený hrášek, vařená vejce, cibuli (klidně šalotku, je chuťově jemnější), trochu dijonské hořčice pro oživení chuti, majonézu (jak vyrobit vynikající domácí se podívejte zde) smíchanou pro odlehčení půl na půl se zakysanou smetanou, sůl a pepř.

Recepty na ty nejlepší vánoční bramborové saláty

Kořenovou zeleninu šéf před vařením nečistí, oškrábe ji až uvařenou. Vaří ji totiž dohromady s bramborami v jednom hrnci. A v osolené vodě, aby salát nemusel moc dosolovat.

Brambory krájí nožem, což je složitější a zdlouhavější, ale máte přesně pod kontrolou velikost kostiček. „Prostě mám rád, když ty brambory nejsou na veliký kusy,“ vysvětluje šéf, že jednou za rok to nikoho nezabije. Nejdůležitější je totiž podle něj právě konzistence bramborového salátu

Vařenou kořenovou zeleninu krájí ještě na trošinku menší kousky než brambory, nadrobno krájí i okurky a cibuli. Do mísy k těmto pokrájeným surovinám pak přidá sůl, pepř, lžíci dijonské hořčice a odlehčenou majonézu a malou vařečkou vše zvolna promíchá. „Aby se vám při tom salát zbytečně nerozmačkal na kusy, přilijte k němu trochu láku od okurek a malinko mu ulevte. Bude trochu řidší a bude se vám lépe míchat. Navíc už nemusíte přidávat ani ocet, ani cukr,“ radí.

Teprve pak pokrájejte a přidejte vajíčka, tedy až ve chvíli, kdy je salát perfektně promíchaný a prakticky dochucený. Dejte ho odležet do chladna a podle šéfa máte v podstatě hotovo. Zbytek štědrodenního vaření je už jen to lehčí. Naštěstí. Na Vánoce se přece nemusíme strhat.

Děláte bramborový salát stejně jako šéfkuchař Zdeněk Pohreich?

celkem hlasů: 5954

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. prosince 2014. Anketa je uzavřena.

V podstatě ano, není to žádná velká věda 3811
Děláme lepší, máme svoje vlastní rodinné vychytávky, bez kterých by to nebylo ono 1889
Salát na Štědrý večer vůbec nejíme 180
Salát neděláme, kupujeme hotový 74
Autor:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Zoologické zahrady jdou příkladem, daly stopku palmovému oleji

Orangutan sumaterský je považován za škůdce palem olejných a na plantážích je...

Společné prohlášení k palmovému oleji, jehož cílem je podpořit přechod k trvale udržitelnému modelu produkce této...

Nechte dřevo alespoň rok vyschnout. Nejvíce zahřejí habr a dub

Širší provedení krbových kamen umožní používat delší špalky, což zkracuje práci...

Nejvyšší výhřevnost ze všech stromů má habr, za který si však připlatíte. Dobře zatopíte i dubem, ale oba stromy schnou...

Najdete na iDNES.cz