Pohlreichův trénink na bramborový salát, to nejtěžší z vánočního vaření

  0:21aktualizováno  0:21
„V kuchyni je vždycky nejlepší, ať už vaříte, co vaříte, začínat těma nejtěžšíma věcma na začátku. Dokud máte energii a nemáte chuť s tím praštit,“ radí Zdeněk Pohlreich, když popisuje, jak probíhá jeho Štědrý den. Vstane okolo šesté, udělá si kafe a pustí se do loupání brambor. Samozřejmě na salát.

Brambory a zeleninu si totiž nechá uvařit vždycky večer předem, přes noc je strčí do lednice nebo ven a ráno může rovnou začít s loupáním a krájením. Pokud každý Štědrý den v kuchyni šílíte, můžete si nechat poradit, jak změnit vánoční šílenství na pohodu, nedělat zbytečnosti a nenechat si všechno na poslední chvíli.

Fotogalerie

„Je důležitý si ty Vánoce trošičku naplánovat, většinou to samozřejmě začíná den předem. A bramborový salát je z celýho toho dne to nejsložitější,“ říká Pohlreich nahlas to, co samozřejmě každý dobře ví. A přesto jsme schopni z toho každý rok šílet.

Uvařit si brambory (jak vybrat a nakoupit ty správné čtěte zde) a kořenovou zeleninu - tedy mrkev, petržel a celer - už den předem nic nestojí a v den D to ušetří spoustu času, to má šéf jednoznačně pravdu. Nehledě na to, že když začnete pěkně po ránu, stihne se salát do večera pěkně rozležet.

Recept na salát: rodinné stříbro, na které se nesahá

Ten váš je samozřejmě ten nejlepší. Stačí změnit jedinou ingredienci a polovina rodiny má pocit, že to rozhodilo celé Vánoce. V řadě domácností je jeho příprava rituálem hlavy rodiny, ne nepodobným tomu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Kdo v tomto směru čeká od šéfa nějaké zvláštní vychytávky, ten se načeká. Jeho recept nemůže být jednodušší a obsahuje jen ty nejzákladnější ingredience: vařené brambory a kořenovou zeleninu, kyselé sterilované okurky, mražený hrášek, vařená vejce, cibuli (klidně šalotku, je chuťově jemnější), trochu dijonské hořčice pro oživení chuti, majonézu (jak vyrobit vynikající domácí se podívejte zde) smíchanou pro odlehčení půl na půl se zakysanou smetanou, sůl a pepř.

Recepty na ty nejlepší vánoční bramborové saláty

Kořenovou zeleninu šéf před vařením nečistí, oškrábe ji až uvařenou. Vaří ji totiž dohromady s bramborami v jednom hrnci. A v osolené vodě, aby salát nemusel moc dosolovat.

Brambory krájí nožem, což je složitější a zdlouhavější, ale máte přesně pod kontrolou velikost kostiček. „Prostě mám rád, když ty brambory nejsou na veliký kusy,“ vysvětluje šéf, že jednou za rok to nikoho nezabije. Nejdůležitější je totiž podle něj právě konzistence bramborového salátu

Vařenou kořenovou zeleninu krájí ještě na trošinku menší kousky než brambory, nadrobno krájí i okurky a cibuli. Do mísy k těmto pokrájeným surovinám pak přidá sůl, pepř, lžíci dijonské hořčice a odlehčenou majonézu a malou vařečkou vše zvolna promíchá. „Aby se vám při tom salát zbytečně nerozmačkal na kusy, přilijte k němu trochu láku od okurek a malinko mu ulevte. Bude trochu řidší a bude se vám lépe míchat. Navíc už nemusíte přidávat ani ocet, ani cukr,“ radí.

Teprve pak pokrájejte a přidejte vajíčka, tedy až ve chvíli, kdy je salát perfektně promíchaný a prakticky dochucený. Dejte ho odležet do chladna a podle šéfa máte v podstatě hotovo. Zbytek štědrodenního vaření je už jen to lehčí. Naštěstí. Na Vánoce se přece nemusíme strhat.

Děláte bramborový salát stejně jako šéfkuchař Zdeněk Pohreich?

celkem hlasů: 5954

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. prosince 2014. Anketa je uzavřena.

V podstatě ano, není to žádná velká věda 3811
Děláme lepší, máme svoje vlastní rodinné vychytávky, bez kterých by to nebylo ono 1889
Salát na Štědrý večer vůbec nejíme 180
Salát neděláme, kupujeme hotový 74
Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Thajské kočky jsou něžné, ale také velmi upovídané krasavice

Thajská kočka s koťaty. I z těch vyrostou upovídané krasavice či krasavci,...

Umí být laskavé a něžné, ale nesmíte v nich vidět jen mazlíčka. Thajskou kočku musíte mít za parťáka, se kterým si...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Kachny nepřikrmujte pečivem. Způsobíte jim podvýživu, radí odborníci

Podél řeky Sázavy v centru Havlíčkova Brodu jsou volně žijících kachen desítky,...

Před zimním přikrmováním kachen chlebem ornitologové dlouhodobě varují a nově také britský Canal and River Trust, který...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Další z rubriky

VIDEO: Uvařit lze levně, rychle a jednoduše, ukazuje nový projekt

Švestkové knedlíky patří mezi chutná a velmi levná jídla.

Projekt Skromná kuchyně představuje recepty, které jsou nenáročné na peníze, úsilí i čas. Nejsou to jídla, která by...

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Najdete na iDNES.cz