Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Narozeninový dort pro žloutenkáře podle Pohlreichovy maminky

  1:13aktualizováno  1:13
Krásně vlhké těsto s přídavkem jablek, pikantní ovocný džem, maliny a dietní domácí krém, který vymyslela maminka Zdeňka Pohlreicha, když si její desetiletý syn přivezl z pionýrského tábora žloutenku. Ani tehdy ho nechtěla připravit o narozeninový a vlastně i každonedělní rituál, kdy pekla něco sladkého.

V nedělní podvečer Zdeněk Pohlreich předvede v premiérovém díle pořadu Tak vaří šéf! celé narozeninové menu, jak si ho pamatuje ze svého dětství. Protože oslava narozeni, to má být rituál, na který se nezapomíná. A je jedno, kolik vám je. Chybět nebude ani kuře s úžasnou voňavou nádivkou nebo telecí, ale co je vždycky narozeninovou třešničkou, to je dort.

Nemusí být dokonalý. Pokud je od maminky, je nezapomenutelný. Stejně jako ten „šéfův“, jehož vůni si Zdeněk Pohlreich pamatuje po desítky let. A to aniž by byl podle svých slov zrovna nějak extrémně sentimentální.

I s jaterní dietou se dají v kuchyni dělat divy

Lehký krém téměř před půl stoletím vymyslela Zdeňkova maminka tak, aby dodržela jaterní dietu svého syna a přitom ho nepřipravila o sladkou radost. Kdo by si tohle laskavé maminkovské gesto z dětství nepamatoval celý život.

Fotogalerie

Postup přípravy vám odhaluje úvodní video, z ingrediencí potřebujete jen mléko, trochu cukru, hrubou mouku a kousek másla.

Jablečný korpus je také velmi jednoduchý a výsledek příjemně vláčný. Základem těsta jsou čtyři vajíčka: z bílků ušleháte pevný sníh, do žloutků ve druhé míse zašleháte cukr, oloupaná a nastrouhaná jablka, dětskou krupičku, trošku sody a kakao (přesných rozpočtů se dočkáte v pořadu, nebo je najdete mezi recepty na iprima.cz/tedvarisef).

Korpus upečete v troubě rozpálené na 180 °C, necháte vychladnout, podélně rozkrojíte na dvě poloviny, tu spodní natřete pikantním rybízovým, višňovým nebo malinovým džemem a pokladete malinami, tu vrchní uvařeným maminčiným krémem. Přiklopíte a zbytkem krému potřete celý vršek i strany dortu. Pokladete malinami, dáte vychladit a oslava může začít.

Autor:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.