Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Narozeninový dort pro žloutenkáře podle Pohlreichovy maminky

  1:13aktualizováno  1:13
Krásně vlhké těsto s přídavkem jablek, pikantní ovocný džem, maliny a dietní domácí krém, který vymyslela maminka Zdeňka Pohlreicha, když si její desetiletý syn přivezl z pionýrského tábora žloutenku. Ani tehdy ho nechtěla připravit o narozeninový a vlastně i každonedělní rituál, kdy pekla něco sladkého.

V nedělní podvečer Zdeněk Pohlreich předvede v premiérovém díle pořadu Tak vaří šéf! celé narozeninové menu, jak si ho pamatuje ze svého dětství. Protože oslava narozeni, to má být rituál, na který se nezapomíná. A je jedno, kolik vám je. Chybět nebude ani kuře s úžasnou voňavou nádivkou nebo telecí, ale co je vždycky narozeninovou třešničkou, to je dort.

Nemusí být dokonalý. Pokud je od maminky, je nezapomenutelný. Stejně jako ten „šéfův“, jehož vůni si Zdeněk Pohlreich pamatuje po desítky let. A to aniž by byl podle svých slov zrovna nějak extrémně sentimentální.

I s jaterní dietou se dají v kuchyni dělat divy

Lehký krém téměř před půl stoletím vymyslela Zdeňkova maminka tak, aby dodržela jaterní dietu svého syna a přitom ho nepřipravila o sladkou radost. Kdo by si tohle laskavé maminkovské gesto z dětství nepamatoval celý život.

Fotogalerie

Postup přípravy vám odhaluje úvodní video, z ingrediencí potřebujete jen mléko, trochu cukru, hrubou mouku a kousek másla.

Jablečný korpus je také velmi jednoduchý a výsledek příjemně vláčný. Základem těsta jsou čtyři vajíčka: z bílků ušleháte pevný sníh, do žloutků ve druhé míse zašleháte cukr, oloupaná a nastrouhaná jablka, dětskou krupičku, trošku sody a kakao (přesných rozpočtů se dočkáte v pořadu, nebo je najdete mezi recepty na iprima.cz/tedvarisef).

Korpus upečete v troubě rozpálené na 180 °C, necháte vychladnout, podélně rozkrojíte na dvě poloviny, tu spodní natřete pikantním rybízovým, višňovým nebo malinovým džemem a pokladete malinami, tu vrchní uvařeným maminčiným krémem. Přiklopíte a zbytkem krému potřete celý vršek i strany dortu. Pokladete malinami, dáte vychladit a oslava může začít.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...



V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Smažené dukátky jako variace na kuře s broskví prošly i u Pohlreicha

V Luži se podařilo štábu Ano, šéfe natočit takový retrodíl. Možná i objednání...

V hotelové restauraci Vídeň na náměstí v Luži byste možná očekávali nějakou tu vídeňskou specialitku, stejně jako...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Mýty a fakta o nočním pomočování dětí
Mýty a fakta o nočním pomočování dětí

Podle odhadů trpí nočním pomočováním neboli enurézou asi pětina dětí ve věku 5 let, obtíže se však nevyhýbají ani starším jedincům. Rodiče často spoléhají na to, že „z toho dítě vyroste“, v horším případě děti trestají. Noční pomočování přitom může velmi negativně ovlivnit sebeúctu a duševní pohodu dítěte.

Najdete na iDNES.cz