Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Narozeninový dort pro žloutenkáře podle Pohlreichovy maminky

  1:13aktualizováno  1:13
Krásně vlhké těsto s přídavkem jablek, pikantní ovocný džem, maliny a dietní domácí krém, který vymyslela maminka Zdeňka Pohlreicha, když si její desetiletý syn přivezl z pionýrského tábora žloutenku. Ani tehdy ho nechtěla připravit o narozeninový a vlastně i každonedělní rituál, kdy pekla něco sladkého.

V nedělní podvečer Zdeněk Pohlreich předvede v premiérovém díle pořadu Tak vaří šéf! celé narozeninové menu, jak si ho pamatuje ze svého dětství. Protože oslava narozeni, to má být rituál, na který se nezapomíná. A je jedno, kolik vám je. Chybět nebude ani kuře s úžasnou voňavou nádivkou nebo telecí, ale co je vždycky narozeninovou třešničkou, to je dort.

Nemusí být dokonalý. Pokud je od maminky, je nezapomenutelný. Stejně jako ten „šéfův“, jehož vůni si Zdeněk Pohlreich pamatuje po desítky let. A to aniž by byl podle svých slov zrovna nějak extrémně sentimentální.

I s jaterní dietou se dají v kuchyni dělat divy

Lehký krém téměř před půl stoletím vymyslela Zdeňkova maminka tak, aby dodržela jaterní dietu svého syna a přitom ho nepřipravila o sladkou radost. Kdo by si tohle laskavé maminkovské gesto z dětství nepamatoval celý život.

Fotogalerie

Postup přípravy vám odhaluje úvodní video, z ingrediencí potřebujete jen mléko, trochu cukru, hrubou mouku a kousek másla.

Jablečný korpus je také velmi jednoduchý a výsledek příjemně vláčný. Základem těsta jsou čtyři vajíčka: z bílků ušleháte pevný sníh, do žloutků ve druhé míse zašleháte cukr, oloupaná a nastrouhaná jablka, dětskou krupičku, trošku sody a kakao (přesných rozpočtů se dočkáte v pořadu, nebo je najdete mezi recepty na iprima.cz/tedvarisef).

Korpus upečete v troubě rozpálené na 180 °C, necháte vychladnout, podélně rozkrojíte na dvě poloviny, tu spodní natřete pikantním rybízovým, višňovým nebo malinovým džemem a pokladete malinami, tu vrchní uvařeným maminčiným krémem. Přiklopíte a zbytkem krému potřete celý vršek i strany dortu. Pokladete malinami, dáte vychladit a oslava může začít.

Autor:



Nejčtenější

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...



Lógr je lahůdkou pro kompostující žížaly a navíc odrazuje slimáky

Žížaly promění kávovou sedlinu i další odpad z kuchyně v cenný substrát, který...

Kávová sedlina neboli lógr jednoznačně patří do bioodpadu. Doporučuje se i přímo jako hnojivo nebo mulč, nicméně kávová...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Jak ušetřit za dekorace na svatební či jinou party? Vzít na to barvy

Zasedací pořádek nepodceňujte. Hraje velkou roli v tom, jaká bude na svatbě či...

Originalita se cení, vlastnoruční výzdobou můžete navíc dost ušetřit. Nejen příprava svatební tabule, ale i oslavy...

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril,...

Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě.

Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým...

Najdete na iDNES.cz