Recept na domácí „kinder“ mléčné řezy. Jsou mnohem lepší než ty kupované

  0:06aktualizováno  0:06
Díky kvalitnějšímu těstu a poctivému krému bez přísad prodlužujících trvanlivost jsou domácí mléčné řezy mnohem lahodnější i zdravější. Dají sice víc práce než obyčejná bábovka, ale poskytnou vám naprosto exkluzivní chuťový zážitek.

Domácí Kinder mléčný řez. | foto: Ing. Jiří Savinec

Na sladkých pochoutkách neujíždějí jen malí caparti, sladkou lahodnou chutí lákají všechny věkové kategorie. Tak proč si jejich mnohem chutnější variantu nepřipravit doma? Ty domácí jsou krásně mechově nadýchané, o poznání vláčnější, voňavější a hlavně bez nejrůznějších éček.

Exkluzivní mléčné řezy, po kterých se jen zapráší.

Pracnější cukrařinu určitě zvládnete

Mléčné řezy patří jednoznačně do kategorie těch pracnějších, proto bývají označovány jako "vyšší cukrařina". Přesto se jejich přípravy bát nemusíte. Stačí u každého z kroků dodržet zásadu pozvolného přidávání surovin. Platí to hlavně pro přilévání teplé vody a rozehřátého zchladlého másla do žloutkové pěny.

Po částech přidávejte do našlehané pěny také směs sypkých surovin s hladkou moukou. A podobně postupujte rovněž při vylehčování těsta sněhem vyšlehaným z oddělených syrových bílků. Spěch se nevyplácí ani při přípravě mléčného krému. Práce s želatinovým mlékem musí být naopak velice rychlá. Při pomalejším tempu hrozí, že krémová náplň předčasně ztuhne.

recept na Domácí mléčný řez

Ingredience na těsto pro Kinder mléčný řez.Na těsto potřebujete: 8 vajec, 200 g pískového cukru, 6 lžic teplé vody, 80 g rozehřátého másla, 300 g hladké mouky, 40 g práškového kakaa, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička prášku do perníku (pokud ji tam nedáte, nevadí).

Na krém si připravte: 8 lžic krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 375 ml polotučného mléka, 1,5 balíčku dortové želatiny, 800 ml smetany na šlehání; poleva: 250 g čokolády na vaření, 100 g másla.

Příprava piškotu krok za krokem

Žloutky ušlehejte s cukrem a do pěny po lžích zašlehejte horkou vodu, poté i tekuté máslo.Smíchejte mouku s kakaem, kypřicím práškem a práškem do perníku a vzniklou sypkou směs stěrkou zvolna zapravte do žloutkové pěny.

Z oddělených žloutků a cukru vyšlehejte hustou pěnu a lžící po malých dávkách přidávejte vodu. Dále zašlehejte opatrně tekuté zchladlé máslo. Do pěny opět po malých dávkách vsypte směs mouky, kakaa, kypřicího prášku a prášku do perníku.

Těsto promíchejte, získá intenzivní čokoládovou barvu. V této fázi do něj stěrkou opět zlehka vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z bílků.Těsto hned rozetřete na velký plech vyložený pečicím papírem a upečte.

Těsto promíchejte, získá intenzivní čokoládovou barvu. Pak do něj stěrkou zlehka vmíchejte tuhý sníh vyšlehaný z 8 bílků, krásně ho vylehčí. Hotové těsto hned rozetřete na opravdu velký plech vyložený pečicím papírem (upečený plát pak rozpůlíte), případně použijte dva menší plechy; každopádně budete ve finále potřebovat dva piškotové pláty těsta. Nadýchaný piškot pečte 12 až 15 minut při 180 °C. Mezitím si podle návodu níže připravte krém.

Upečený piškotový plát překlopte z plechu na rovnou podložku, po vychladnutí jej rozřízněte na stejně velké poloviny.Na jednu polovinu plátu naneste vysokou vrstvu bílého krému a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.

Upečený piškotový plát překlopte z plechu na rovnou podložku, po vychladnutí rozřízněte na dvě stejně velké poloviny, případně použijte dva pláty ze dvou stejně velkých plechů. Na jeden z plátů naneste vysokou vrstvu bílého mléčného krému a rovnoměrně ji rozetřete po celé ploše.

Náplň přiklopte druhým piškotovým plátem, lehce jej přitlačte a nechte vše v chladu odpočinout. Po zchladnutí potřete povrch vrstvou rozehřáté čokoládové polevy zjemněné kouskem másla.

Krém přiklopte druhým piškotovým plátem, lehce přitlačte a nechte vše v chladu odpočinout, aby náplň dokonale ztuhla. Po zchladnutí potřete povrch piškotu vrstvou rozehřáté čokoládové polevy: stačí ve vodní lázni rozehřát čokoládu, přidat kousek másla a hmotu hladce vymíchat. Zjemnění kouskem másla je důležité, protože čokoláda se díky němu nebude po ztuhnutí lámat a půjde dobře krájet.

Mléčný krém krok za krokem

Ingredience potřebné do mléčného krému.Cukr včetně vanilkového nechte za stálého míchání rozpustit v mléce, které jste předtím přivedli k varu.

Smíchejte pískový cukr s vanilkovým a v rendlíku na plotně přiveďte k varu odměřené množství mléka. Přisypte připravenou směs cukrů a za stálého míchání je nechte rozpustit.

Po odstavení do vlažného mléka po částech vmíchejte nebo zašlehejte nabobtnalou želatinu.Želírující mléko rychle zašlehejte do šlehačky připravené z čerstvé smetany na šlehání.

Po zchladnutí vmíchejte nebo zašlehejte do vlažného mléka po částech želatinu, kterou nechte dopředu nabobtnat v troše vody. Nakonec želírující mléko rychle zašlehejte do šlehačky připravené z čerstvé smetany na šlehání. Pracujte rychle, aby náplň předčasně neztuhla.

TIP

Titulka Knihovničky receptů 5/2010V aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s lákavým podtitulem Nejlepší domácí řezy III. najdete skutečně vychytané recepty na poctivé domácí moučníky s podrobnými návody krok za krokem. Všechny redakce opravdu ochutnala, protože je fotili během jejich vzniku, takže fotografiím i receptům lze opravdu věřit. Kromě řezů vyobrazených na titulní straně časopisu v něm najdete i další recepty domácích verzí oblíbených dětských delikates.

Autoři:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Pohlreich už zase vaří v televizi. V neděli dopoledne a opět lehce

O zeleninu není nouze ani v nové řadě Teď vaří šéf, protože Zdeněk Pohlreich...

Zdeněk Pohlreich z obrazovek úplně nezmizel, pěkně v klidu si pro své fanoušky připravil další lehké recepty, po...

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Rybář Jakub Vágner má nový projekt. Z Katlova chce mít rodinný areál

Molo 4

Cestovatel a rybář Jakub Vágner se po úspěšném projektu Návrat přírody do škol, v rámci kterého přednášel na školách o...

Další z rubriky

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

Brambor se letos urodilo méně, kvůli suchu nenarostly.

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň zhruba o 25 nižší...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Najdete na iDNES.cz