Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Medovník zvládnete upéct domácí. Podle vyzkoušeného receptu panímámy

aktualizováno 
Pláty provoněné medem a spojené jemným krémem většinu z nás dostávají doslova do kolen. Proč si tedy neupéct vlastní, domácí? Navíc ušetříte, protože máslo lze v případě těsta nahradit sádlem. Medovník je pak dokonce ještě vláčnější.

Místo mazance klidně upečte medovník. | foto: www.e-knihovnicka.cz

S čím ovšem musíte při přípravě medovníku počítat, je fakt, že ho nepřipravíte ze dne na den. Alespoň trochu odležet se má jak těsto na pláty připomínající oplatky, tak upečené pláty, které potřebují nechat do druhého dne vydýchat. A jakmile je namažete krémem a složíte z nich korpus, měli byste ho nechat v chladu rozležet alespoň dva dny. A pak teprve dort dozdobit.

Medovník krok za krokem

I proto má výhodu použití sádla místo másla. Má totiž ve srovnání s máslem jednu výbornou vlastnost – je to čistý živočišný tuk, zatímco máslo je mléčný produkt, který obsahuje značný podíl vody a je méně trvanlivý. Sádlo tedy máslo v tomto druhu pečiva spolehlivě zastoupí. Rozhodně se ale nesnažte nahradit dobře vyškvařené vepřové sádlo v základní receptuře jinými druhy tuků.

Boky hotového medovníku můžete ozdobit třeba strouhaným perníkem a povrch čokoládovými hoblinami. Použít lze i práškové kakao sypané dekorativně přes šablonu nebo mleté či na jemno nasekané ořechy. Případně ze zbytků těsta upečte menší plát, zchladlý rozdrťte a drobečky dort posypte.

Sváteční medovník od panímámy krok za krokem

Potřebné ingredience: 500 g hladké mouky, 1 lžíce jedlé sody, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce tekutého medu, 60 g sádla a 4 lžíce mléka. Na základní krém budete potřebovat 1 plechovku kondenzovaného proslazeného mléka (Salko) - případně si rovnou kupte mléko zkaramelizované - a 250 g másla. Na obarvení krému a dozdobení dortu kakaový prášek, čokoládové hobliny (čokoláda na vaření), strouhaný perník a ořechy.

Mouku promíchejte se sodou a cukrem, přidejte vejce, med, rozehřáté sádlo, mléko, vše promíchejte a nejlépe v hnětači vypracujte vláčné těsto.

Po krátkém odpočinutí těsto rozdělte na 8 dílů, každý na pomoučeném válu rozválejte na tenký plát a dortovou formou o průměru 24 cm z něj vypíchněte kruhový plát. Pláty upečte na plechu vyloženém pečicím papírem (po dvou) v troubě vyhřáté na 160 °C. Pak je nechte vychladnout a nechte je vyrovnané na sobě - a především na rovné podložce, aby byly rovné - do druhého dne vydýchat.

Jak na přípravu lahodného krému

Plechovku s proslazovaným mlékem vařte dvě hodiny v hrnci s vodou (pokud jste si nekupili již mléko zkaramelizované) a po zchladnutí zkaramelizovaný obsah postupně zašlehejte do másla vypracovaného šlehačem doběla.

Polovinu krému obarvěte kakaem, pak sedm plátů oběma druhy krému střídavě potírejte a skládejte na sebe. Vrchním nenamazaným - tedy osmým plátem - korpus zakryjte. Sestavený dort nechte zatížený prkénkem v chladu odležet (ideálně dva dny), povrch a boky pak potřete zbylým krémem a dozdobte.

Tento a další vyzkoušené recepty najdete v dubnovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Autoři:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.