Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Recept na paštiku jako od babičky. Bez škodlivých éček

aktualizováno 
Dříve se paštiky připravovaly doma naprosto běžně. Kromě výborné chuti a snadné přípravy mají další plus. Narozdíl od těch kupovaných neobsahují žádné umělé konzervanty, stabilizátory, barviva a další přídatné látky.

Paštika může mít celou řadu podob, kdesi na vrcholu popularity stojí delikatesy z husích či kachních jater. Ty nejjemnější se připravovaly z tučných jater speciálně krmených hus už od 18. století a jejich vynález se připisuje štrasburskému šéfkuchaři Jeanu-Pierru Klausovi. Oblíbené jsou i paštiky z divočiny.

Jednoznačně nejpopulárnější je tento pokrm ve Francii, ale původ slova paštika je odvozený od italského "pasta", tedy výrazu pro těsto.

V domácích podmínkách se paštiky v minulosti běžně připravovaly i u nás. Nejen z husích či kachních jater a z divočiny, ale i z obyčejného vepřového. A dokud je nevytlačily ty průmyslově vyráběné, byly velice oblíbené. Stačí na tuto tradici navázat. Když si paštiku zkusíte připravit, zjistíte velice rychle sami, jak je to snadné. A ještě si skvěle pochutnáte.

True

Připravte si 400 g vepřového bůčku, 600 g jater, mletý černý pepř, 2 velké cibule, paštikové koření, sůl podle chuti a 200 g sádla.

Bůček i játra opepřete, rozložte na pekáč, proložte osminkami cibule a přidejte trochu sádla

Bůček i játra vcelku opepřete a rozložte do pekáčku (nesolte je!) spolu s oloupanou cibulí pokrájenou na osminky a přidejte polovinu sádla.

Za občasného podlití vodou a otočení vše upečte a pak nahrubo umelte

Za občasného podlití vodou a otočení vše upečte, dejte přitom pozor, aby kousky při pečení neosychaly, hlavně játra. Měkoučké maso i játra pak nahrubo umelte, včetně výborného výpeku s kousky pečené cibule.

Směs ochuťte solí a paštikovým kořením, přidejte zbytek sádla a vše promíchejte

Přidejte zbytek sádla, dochuťte solí, kořením, pepřem a vše dobře promíchejte. Můžete hned podávat. V ledničce vám takto připravená paštika vydrží zhruba čtyři dny. Případně ji můžete sterilovat v malých skleničkách pod víčkem, zhruba 60 minut na dostatečnou konzervaci bohatě stačí.

Ještě jednodušší variantu přípravy najdete na našem videu.

Paštikové koření speciál

Pokud se do domácí paštiky zamilujete, můžete si připravit i vlastní směs koření. Výborná je směs 1 g skořice, 1 g tymiánu, 2 g sušeného zázvoru, 2 g bobkového listu, 4 g muškátového oříšku, 6 g nového koření a 8 g černého pepře. Nejprve ji vysušte v mírně vyhřáté troubě a pak vše jemně umelte nebo utlučte v hmoždíři. Pak je ovšem nutné ho prosít.  Na 1 kg paštikové směsi dávkujte zhruba 1 g kořenící směsi, kterou uchovávejte v dobře uzavřené sklenici.

True

Kdo si potrpí na formu a touží servírovat úhledné plátky, může zvolit následující recept: potřebovat budete 700 g vepřových jater, 500 g uzené slaniny, 1 lžičku soli, mletý černý pepř, muškátový oříšek, 50 g másla, 2 lžíce koňaku nebo brandy a 150 g slaniny nakrájené na tenké plátky na vyložení formy.

Syrová játra a slaninu jemně umelte. Získanou hmotu nazývanou fáš ochuťte solí, pepřem, jemně strouhaným muškátovým oříškem, přidejte rozehřáté máslo a koňak. Vše promíchejte a hmotu naložte do formy s boky pokrytými plátky slaniny.

Přikryjte pokličkou, nebo pergamenovým papírem a ovažte motouzem, vložte do nádoby s vodou a vařte asi 90 minut. Uvařenou a zchladlou paštiku vyklopte a nechte ji do druhého dne zatíženou prkénkem s vhodnou zátěží. Samozřejmě v chladu.

Další recepty z vepřového masa najdete v aktuálním čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší z domácí zabíjačky.

Autoři:




Nejčtenější

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.