Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Naučte se domácí polévkové nudle podle tchyně Marušky. Krok za krokem

  0:07aktualizováno  0:07
V pořádné polévce nesmí chybět, ale z repertoáru dnešních kuchařek vymizely. Zašla jsem proto za svojí tchyní Maruškou, aby mi ukázala, jak připravuje poctivé domácí polévkové nudle.

Nejtěžší je vyválet těsto opravdu dotenka, dost jsem se zapotila. Maruška říkala, že už je to dobré, ale já válení brala jako posilovnu. | foto: Robert Tichý pro krasnyvenkov.cz

Domácí nudle jsou luxusní a stojí za to se s těstem jednou za čas poprat a udělat si jich zásobu. Ani nočky do zavářky ze stejného těsta nejsou od věci.

A potřebné suroviny? Jen ty nejzákladnější: 240 g polohrubé mouky, 2 vejce a zhruba 4 lžíce studené vody. Toť vše.

Jak na domácí nudle

Postup najdete pěkně přehledně krok za krokem ve fotogalerii. Vine se jako příběh o tom, jak se mouka s vajíčky přeměnila na ty nejjemnější nudle, které se budou v poctivém vývaru úžasně rozplývat na jazyku.

Jen ještě pamatujte na pár důležitých pravidel úspěchu. Vězte, že přesné množství mouky nelze určit, záleží na obsahu lepku a její schopnosti vázat tekutinu. Řiďte se citem a hmatem, těsto by mělo být pružné, ale zároveň pevné. Příliš mouky vede k drobení těsta.

A co je na přípravě domácích nudlí nejtěžší? Vyválet těsto opravdu dotenka, dost jsem se zapotila. Maruška říkala, že už je to dobré, ale já válení brala jako posilovnu.

Další praktické i nepraktické rady a tipy pro domácnost i zahradu najdete v listopadovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Po vstupu do EU začalo v Česku rychleji ubývat ptáků, zjistila studie

Skřivan polní (Alauda arvensis)

Od vstupu Česka do Evropské unie začalo rychleji ubývat polní ptactvo, zjistili vědci z Přírodovědecké fakulty...



Drahý kopaný bazén stavět nemusíte. Osvěžení na zahradě rychle a levně

Bazén je vítaným letním osvěžením.

Ceny malých bazénů strmě klesají, a tak dávají možnost každému, kdo má trochu místa na zahradě, zchladit se po úmorném...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Další z rubriky

Česko 21. století: zůstáváme věrni teplým večeřím a společnému stolování

Rodiny v Česku zůstávají věrné teplým večeřím a společnému stolování.

Podle průzkumu mají lidé v Česku stále rádi teplé večeře a společné stolování. Tři čtvrtiny zdejších domácností mají...

Nová soutěž pro mladé kuchaře by jim měla přinést perspektivní místa

Každý pořádný kuchař by měl být schopen vyrobit domácí těstoviny.

Soutěž Young Chef 2018 je nová soutěž pro čerstvé absolventy učňovských kuchařských oborů. Během léta 30 nominovaných...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz