Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lahodný dort luxusně kombinuje domácí švestkové želé se šlehačkou

  0:04aktualizováno  0:04
Představte si rozplývající se, chuťově plné ovocné želé v kombinaci s oříškovým piškotem a nadýchanou šlehačkou. Čas švestek se sice letos kvůli horkému suchému létu poměrně rychle naplnil, nicméně klidně sáhněte i po těch, které jste si uložili do mrazáku. Přemrzlé jsou stejně nejlepší.

Podzimní dort plněný švestkovým želé chutná v kombinaci se šlehačkou naprosto skvěle. | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

A pokud na přípravu kořeněného želé použijete směs švestek či blum různého zbarvení, výsledkem vašeho snažení bude pyré zbarvené pěkně do červena. Takže s chutí do zpracování švestek na lahodný dort.

Recept na švestkový dort

Na vlastní švestkové želé budete potřebovat 1 kg čerstvých švestek, 5 lžic krupicového cukru, špetku mleté skořice a špetku mletého hřebíčku. Pro rychlejší variantu si připravte ještě plátkovou nebo práškovou želatinu.

Na piškot si připravte 6 vajec, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce tuzemáku, 100 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 40 g jemně drcených dětských piškotů a 150 g lískových oříšků. Na náplň pak 500 ml smetany ke šlehání a 2 sáčky vanilkového cukru, mandlové lupínky a čerstvé švestky na dozdobení.

Příprava švestkového dortu krok za krokem

Kořeněný ovocný rozvar si připravte den dopředu: vypeckované švestky nakrájejte na menší kousky a svařte je v kastrolu na plotně s cukrem a veškerým kořením. Potřebujete získat hustší hmotu, kterou ale zcela nerozvařte. Jen ji po svaření odstavíte a zchladlou uložíte přes noc v chladničce, aby téměř ztuhla.

Praktický tip:

Často se korpus při pečení ve formě mírně propadne a vytvoří jakýsi lavór, takže nejde rozkrojit na 3 pláty.

Pokud se vám piškot při pečení propadl, seřízněte horní část a využijte ji na...

Dort v takovém případě klidně složte pouze ze 2 plátů. Z potrhaného třetího pak vytvořte úhledné kousky, jimiž povrch vrchní silné šlehačkové vrstvy dozdobte společně se šlehačkovými pusinkami a nakrájenými švestkami.

Pokud chcete mít dort hotový na jeden zátah, přidejte do ještě teplého rozvaru želatinu, kterou nechte předem nabobtnat v troše vody. Pak jednoduše vše dobře vymíchejte a želírující hmotu můžete hned plnit do formy (tedy bez odstavení do druhého dne).

Na korpus vyšlehejte pevný sníh z oddělených bílků se špetkou soli a po lžících do něj šlehačem zapracujte oba druhy cukru. Dále do pěny postupně zašlehejte žloutky a po lžících tuzemák.

Mouku zvlášť promíchejte s práškem do pečiva, drcenými piškoty i jemně nastrouhanými lískovými oříšky a sypkou směs lehce vmíchejte do vyšlehaného základu. Těsto pak nalijte do formy vyložené papírem na pečení (ideálně o průměru 26 cm) a korpus pečte při 170 °C zhruba 25 až 30 minut (případně vyzkoušejte špejlí, zda je propečený).

Hotový korpus nechte ve formě 5 minut vydýchat a pak ho uvolněte. Zcela vychladlý ho dvakrát prokrojte, abyste získali tři kruhové pláty.

Jeden z nich zavřete zpět do čisté formy a naložte na něj veškeré švestkové želé. Povrch náplně uhlaďte a přiklopte druhým plátem piškotu. Následuje silnější vrstva smetany vyšlehané s vanilkovým cukrem, kterou přiklopíte třetím plátem.

Dort se švestkovým želé. Ze dvou piškotových vrstev

Dort se švestkovým želé. Ze dvou piškotových vrstev

Dortík z ráfku po krátkém zchladnutí uvolněte, celý potřete další šlehačkou, bok obsypejte mandlovými lupínky a povrch dozdobte šlehačkovými pusinkami a čerstvými, libovolně upravenými kousky švestek.

Recepty na další čtyři varianty švestkových dortů a jiné sladké domácí dobroty najdete v aktuálním čísle časopisu Dortománie.

Autoři:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Další z rubriky

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

Vědci v Singapuru představili první virtuální koktejl.

Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Najdete na iDNES.cz