Využijte úrodu jablek, báječné moučníky upečete za pár korun

aktualizováno 
Nastává období, kdy jsou jablka nejdostupnější a v kuchyni s nimi můžete zažít doslova orgie. Pusťte se do moučníků jednoduchých na přípravu, nebojte se ani francouzského koláče. Cpěte se syrovými jablky, dodají tělu nejvíc vitamínů, a nasušte si křížaly na zimu.

Francouzský koláč z jablek? Nic složitého. Jí se ještě horký a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. | foto: Martina Čermáková

V ekologickém centru Veronica v Hostětíně na Zlínsku momentálně žijí jablky ve všech podobách: moštují je, suší v nově zrekonstruované sušárně ovoce (o tom více zde) a pilují přípravy na nedělní Jablečnou slavnost, která tu vypukne 25. září. Nebude na ní chybět ani ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce (o starých odrůdách a jejich databázi čtěte zde).

O tři recepty z těch mnoha jablečných moučníků, které tu návštěvníci v neděli ochutnají, se místní paní kuchařka s našimi čtenáři s úsměvem podělila.

Recept na francouzský jablkový koláč

Na těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 150 g másla, 1 vejce a 50 g cukru. Na náplň pak 200 ml smetany, 5 jablek, 2 citrony, 2 vejce a jeden žloutek, cca 60 g cukru a lžičku mleté skořice.

Z jablek pečte, sušte křížaly

Z mouky, másla, vajec a cukru vypracujte těsto, které dejte zhruba na půl hodinky odpočinout do lednice. Mezitím zbavte jablka jádřinců, komu vadí slupky, může je i oloupat. Pak je nakrájejte na měsíčky, které zakápnete šťávou ze dvou citronů, aby nezhnědly, a dejte je vychladit do lednice. Obě vejce rozšlehejte se žloutkem a cukrem, přidejte i smetanu, směs dobře promíchejte a dejte stranou.

Těsto vytažené z lednice rozválejte na dva až tři centimetry silný kruhový plát a opatrně jej přeneste do vymazané formy na koláč. Těsto na dno pěkně přimáčkněte, poklaďte jej jablky, které poskládáte pěkně do kruhu. Nakonec jablka zalijte směsí vajec a smetany, koláč pečte zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 200 stupňů (v konvektomatu stačí 40 minut a 180 °C) a podávejte teplý. Jablka se skořicí vás krásně prohřejí.

Jak zpracovat úrodu jablek?

Nad čerstvá jablka není, to je jasné. Ale pokud potřebujete smysluplně rozdělit a zpracovat úrodu na zimu, je na místě i jejich sušení a další způsoby zpracování.

„Malá drobná šťavnatá jablka je ideální zmoštovat a šťávu buď vypít čerstvou, případně ji konzervovat pasterizací, tedy šetrně zavařit,“ radí botanička a lektorka Karla Vincenecová z Centra Hostětín. Pokud by vám šťáva neplánovaně zkvasila, lze ji podle jejích zkušeností úspěšně nechat zoctovatět a máte domácí jablečný ocet. Někteří si troufnou i na přípravu jablečného vína či destilátů.

Jablka se také dají sterilovat a zpracovat na kompot, případně si lze předpřipravit jablka do buchet: nastrouhat a nasucho sterilovat ve sklenici. A nebo je zpracovat na jablečná „povidla“.

Zrekonstruovaná sušárna ovoce
Jan Talaš se v létě zasloužil o zrekonstruování místní tradiční valašské...
Křážaly, to jsou ideální zásoby na zimu.
Křížaly z tradiční valašské sušírny v Hostětíně

„Větší jablka jsou ideální na sušení a to jak se slupkou, tak bez ní, nakrájená na dílky nebo na tenké plátky. Nejdostupnější je možnost sušení na sítu, případně využít zbytkového tepla trouby nebo elektrickou sušičku,“ radí Karla Vincenecová. Kouzlo historické varianty, tedy sušení ovoce v tradiční valašské sušírně, si můžete doslova osahat během jablečné slavnosti. Po domluvě si dokonce lze do Hostětína dovézt vlastní ovoce připravené na sušení a nechat si ho tu za úplatu usušit.

A co se sušeným ovocem dále?
- Sušená jablka, tedy krajanky či křížaly, se snadno skladují. A nejenže dobře zasytí, ale také jsou kvalitní náhradou cukrovinek. V zimě je můžete nostit po kapsách a mlsat na výletech do přírody.
- Pokud sušená jablka přes noc namočíte a poté rozvaříte, případně se skořicí a hřebíčkem nebo badyánem, získáte velice chutný kompot.

Recept na hraběnčin štrúdl

Hraběnčin jablkový štrúdl

Potřebné ingredience: na těsto 450 g hladké mouky, půl prášku do pečiva, celá hera, 4 žloutky a 120 g cukru. Na náplň jablka, 4 bílky, 160 g cukru, skořice, ořechy a rozinky.

Vypracujte těsto, třetinu odkrojte a dejte do mrazáku. Zbylé těsto vyválejte, rozprostřete na vymazaný a vysypaný plech, pokryjte nastrouhanými jablky, posypte skořicí, sekanými ořechy a rozinkami. Z bílků pak vyšlehejte sníh, přidejte cukr, směs rozprostřete na jablka a navrch nastrouhejte zbylé těsto z mrazáku. Pečte ve vyhřáté troubě do růžova zhruba 45 minut.

Recept na jednoduchou třenou jablečnou buchtu na plech

Jablečná buchta

Potřebné ingredience: 2 vejce, 200 g cukru (pokud nemáte rádi moc sladké moučníky, stačí méně), 100 ml rostlinného oleje, 150 g polohrubé mouky, 150 g špaldové hladké mouky, prášek do pečiva, 400 g nastrouhaných jablek a půl deci teplé vody.

Nejprve smíchejte v misce suché ingredience, pak postupně přidejte i ostatní a smíchejte je dohromady. Těsto nalijte plech vyložený pečicím papírem a pečte do růžova zhruba půl hodiny.




Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

K mambě ho odvezli narychlo, měl s sebou jen hák a sáček na hady

Strom v zahrádkářské osadě v pražských Hlubočepích, v kterém je uprostřed vidět...

Na internetu nenajdete jedinou jeho fotografii, přestože jsou plazi jeho láskou a částečně i profesí už padesát let. V...



Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Miniaturní americký ovčák je legrační skřítek, který vás vždy rozesměje

V současné době je toto plemeno neuznané FCI.

Miniaturní americký ovčák budí pozornost svým vzhledem, který nápadně připomíná zmenšeninu oblíbeného australského...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Další z rubriky

ANKETA ČTENÁŘŮ: Hlasujte v druhém kole soutěže o nejhezčí zahradu

Vyberte z našich soutěžních zahrada takovou, která vás skutečně něčím zaujala a...

Každý od zahrady očekává něco jiného. Někdo chce vlastní produkci ovoce a zeleniny a najde si prostor a čas i pro...

Zahradu u bývalého hospodářství s hospodou dnes seká babička na traktoru

Posezení u udírny

Od 60. let minulého století jezdí rodina Aleny Marešové na chalupu do malé vesničky na Sedlčansku, kterou si tehdy její...

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz