Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když chce být Pohlreich za romantika, začne gazpachem a krevetami

  0:11aktualizováno  0:11
Začne pěkně lehkou, správně dochucenou a vychlazenou španělskou klasikou, pokračuje krevetkami v křehoučkém křupavém těstíčku po japonsku, až se dostane k hlavnímu chodu v podobě jehněčího, poté ke sladkému dezertu i závěrečnému drinku. Fungovat to může. Kdo by při konzumaci takových dobrot s chutí nezapomněl na celý svět.

Menu ideálně sestavené pro klidný romantický večer, ať už ve dvou, nebo ve větší společnosti, připravil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro další premiérový a podvečerní nedělní díl primáckého pořadu Tak vaří šéf! Je svižné, jednotlivé chody se nenásilně doplňují a hlavně po něm nebude těžko, takže příjemný večer můžete zakončit jakkoliv. Třeba si jít před spaním zaběhat.

Na recepty a praktické rady a fígle, jak doma připravit co nejlepší krevetovou tempuru, jehněčí na marocký způsob s ratatouille či čokoládový dortík s pomerančovým kompotem, si musíte počkat do neděle. Ale tradiční španělské gazpacho zvládnete podle našeho videa nebo fotogalerie hned teď.

Jak na to, krok za krokem

Na sporák můžete tentokrát zapomenout, gazpacho je osvěžující polévka připravená za studena a podávat ji jako první chod je velice rafinované.

Potřebovat na ni budete pořádnou hrst vyzrálých měkkých rajčat zbavených bubáků, půlku bílé cibule, dva stroužky česneku, kus cukety, kus oloupané okurky, pár plátků toustového chleba zbaveného kůrky a hrst čerstvé bazalky.

Vše pokrájíte, naházíte do mixéru s dostatečně velkou nádobou, zakápnete vinným octem a olivovým olejem a lehce okořeníte solí, mletým římským kmínem. Ideálně byste měli všechny tyto ingredience lehce promíchat, nechat přes noc v lednici uležet a teprve druhý den, krásně vychlazené rozmixovat a dokonale dochutit.

Na dochucení - a na tom si opravdu dejte záležet - můžete opět podle potřeby využít sůl, mletý římský kmín, vinný ocet i olivový olej. Ten využijete i při servírování: stačí pár kapek a čerstvé lístky bazalky na dozdobení a hned předvedete, jak vám na člověku, se kterým večeříte, záleží. I kdyby to neměla být tak úplně pravda, konstatuje s úsměvem zkušený šéfkuchař.

Autor:



Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....



Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...



Další z rubriky

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo...

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

Blanšírované zelí má dokonce lepší barvu než syrové - zesklovatí a barvy se...

Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je...



Najdete na iDNES.cz